HÚSOS 2003. XI.évfolyam 5.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Magyar Termék Díj

Sikeres a mangalica kolbász

A honi ipar minden szereplőjének meghirdetett, immár hatodik alkalommal megrendezett Magyar Termék Díjon jól szerepeltek a magyarországi húsipari cégek. A gyulaiak második alkalommal nyerték el a magas kitüntetést, elsőként a tradicionális gyulai kolbásszal, most pedig a nagy karrier előtt álló mangalicakolbásszal, amely gyártmányfejlesztésük egyik legújabb, sikergyanús darabja. A szakmai mellett diplomáciai sikere is van az új készítménynek. A Gyulai Húskombinát mellett a Szegedi Pick Rt. részesült a magyar húsos cégek közül az idén Magyar Termék Díjban.

Varga Ferenc, a Gyulai Húskombinát Rt. vezérigazgatója érdeklődésünkre a siker egyik meghatározó összetevőjének nevezte, hogy a fogyasztók szemében felértékelődtek az ősi magyar állatfajtákból készített termékek. Meglátása szerint a vásárlók - a huszonegyedik századi fogyasztási elvárásoknak megfelelően - egyre inkább kitüntetik figyelmükkel a tiszta, vegyszermentes biotermékeket. Ezért sem tartja véletlennek a mangalica sertés húsából készült kolbászuk szakmai és vásárlói sikerét.

Az ősi magyar disznófajta megmentéséért Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Szövetségének főtitkára tett sokat - tudtuk meg a Gyulai Húskombinát Rt. vezérigazgatójától. Nem kis részben az ő nevéhez köthető, hogy a drasztikusan, másfél-két évtizeddel ezelőtt csaknem háromszázas darabszámra lecsökkent hazai állomány nagyságrendje mára húszezerre nőtt. Az arányokat jelzi, hogy a jelenlegi magyarországi állomány felét Gyulán dolgozzák fel.

A mangalica disznó tartási ideje kétszerese a hagyományos sertésének. A serpenyő másik oldala, hogy érett, hosszú érlelésre alkalmas a mangalica húsa és könnyű, kevesebb koleszterint tartalmaz, tehát "szívbarát" a zsírja. Sőt, ezt a zsírt - állítják a szakemberek - többször lehet felhasználni sütésnél.

A Gyulai Húskombinátban duplafalú sertésbélbe töltik a mangalica kolbászt, amelynek az eredménye egy kétségtelenül nem olcsó, de nagyon ízletes és egészséges termék, ráadásul a húsfeldolgozó nem is tudja kielégíteni a vásárlói igényeket. Varga Ferenc vezérigazgatótól megtudtuk, hogy más termékekkel szemben a hazai piac "felszippantja" a terméket, és egyelőre nem áll rendelkezésre az a mennyiség, amellyel meg lehetne jelenni az exportpiacokon.

- Egy őshonos disznófajta húsa és a nagy hagyományokra visszatekintő gyulai kolbászgyártás szerencsés találkozásának lehetünk szemtanúi a mangalica kolbász készítésekor. Valódi hungarikumról van szó, miközben a termék gyártmányfejlesztési osztályunkat, azon belül is Braunné Pavelka Mártát dicséri - mondta a Gyulai Húskombinát vezérigazgatója. Végül megtudtuk, hogy egyik kísérlet alatt álló termékükben a mangalica érett húsát az ugyancsak ősi állatfajtának számító szürkemarha kissé szárító hatású húsával szeretnék ínycsiklandozó módon párosítani.

A Gyulai Húskombinát Rt. mangalica kolbászának a komoly szakmai elismerés mellett immár diplomáciai sikere is van. A hat Magyarországra akkreditált főkonzul közül öt szeptember elején Štefan Daňo békéscsabai szlovák főkonzul meghívására Békéscsabán és Gyulán adott egymásnak randevút. Ennek keretében a vendéglátó főkonzul, valamint Andrei Oancea szegedi román, Sztanyiszlav Rajevszkij debreceni orosz, Ivan Bandić pécsi horvát és Serhiy Borodenkov nyíregyházi ukrán főkonzul a külügyminisztérium, a belügyminisztérium, a bevándorlási hivatal, a határőrség több tisztségviselőjének és a megyei közgyűlés elnökének társaságában látogatott el a békési fürdőváros több mint ezer alkalmazottat foglalkoztató húsüzemébe. Varga Ferenc cégvezető a találkozón felvázolta az üzem közel másfél évszázados történelmét, legújabb kori történetét. Szólt hagyományos termékeikről és friss gyármány-fejlesztéseikről, majd hogy mindez ne maradjon csupán a szavak szintjén, ínycsiklandozó kóstolásra hívta meg a diplomatákat.

A vendégeknek - talán nem véletlenül - a gyulai és a mangalica kolbász ízlett a leginkább.

Bod Tamás