Szakmai konferencia Dániában
Dániában, a Skaelskör konferencia központban rendezték meg május közepén azt
a húsipari szakmai konferenciát, amelyen Kapuvári József, a HDSZ elnöke a
kelet-európai régiót képviselte. Az Európai Unió tagállamaiból érkezett
szakszervezeti vezetők azt vitatták meg, hogy a globalizáció milyen hatással van
az élelmiszeriparra, milyen változások észlelhetők az ágazatban az 1993-ban
tartott hasonló tanácskozás óta. A programban hagsúlyosan szerepeltek az
élelmiszerbiztonsággal összefüggő kérdések, különösen tekintettel a
munkavállalók ilyen jellegű képzésére, illetve a munkavégzés során jelentkező
egészségügyi kockázatokra.
|
Modern berendezés egy dán húsüzemben
|
A konferencia résztvevői megálapították, hogy Nyugat-Európában változatlanúl
jelentkeznek a globalizációs hatások, további vállalati fúziók történnek,
koncentrálódik a termelés és ezzel együtt csökken a munkahelyek száma. A
hatékonyság növekszik, a munkavállalók mind nagyobb fizikai és szellemi
terhelésnek vannak kitéve, ugyanakkor egyre erőteljesebben érzékelhető a
folyamatos képzés igénye, amely fontos tényezője a munkavállalási esélynek. Aki
rugalmasan alkalmazkodik a változó munkaerő-piaci követelményekhez,
könnyebben munkához jut.
A szakszervezetek nem lépnek fel a modernizációs folyamattal szemben, de
hangsúlyt helyeznek arra, hogy a munkáltatók a felszabaduló munkaerő számára
a termékek feldolgozottsági fokának növelésével új munkahelyeket hozzanak
létre. Ebben a dán érdekvédők jelentős sikereket értek el, az erőteljes
modernizáció ellenére nem csökkent a foglalkoztatottak száma, a korábbi évekkel
megegyezően, mintegy 27-28 ezer főt foglalkoztatnak a dán húsiparban.
Ahogy Kapuvári elnöktől megtudtuk, a konferencia programjában szerepelt egy
dán vágóhíd megtekintése is, de a száj- és körömfájásra tekintettel elmaradt. A
résztvevők videón nézhették meg Dánia első százszázalékosan automatizált
vágóvonalát, amelyet a német kollégák is húsipari tudományos-fantasztikus
jelzővel illettek. Egyébként a tanácskozáson sok szó esett a BSE, valamint a száj-
és körömfájás húspiacra gyakorolt hatásáról. A szakszervezeti vezetők
mérlegelték azokat a kockázatokat, amelyeknek a munkavállalók vannak kitéve a
fertőzött régiókban.
-th