2000. VIII.évfolyam 5.szám

IPARÁGI
TÜKÖR

Kolbászról való írások

Híres szakácskönyvekből

Kiváncsiságból fellapoztuk a családi könyvespolcon található szakácskönyveket és bővében találtunk írásokat régebbi és újabb időkből, amelyek a kolbászkészítés és tálalás fortélyaiba avatják be az érdeklődőket. A fölfedezett titkokat megosztjuk a Húsos olvasóival. A szövegeket az eredeti közlésmód szerint adjuk közre, a forrás megjelölésével. A Csabai Kolbászfesztivál közönségének ajánljuk és vállalkozó kedvű kollégáknak a téli szezonra.

Kolbász, lévre

A kolbászt tedd fel káposzta-lévben egy fazékba, hasogass petrezselyemlevelet és -gyökeret szép vékonyon melléje, és megmetélt vereshagymával főzd meg jól; egy parányi liszttel ha a levét megsűríted, lássad; ha a káposzta-lév igen sós lenne, vízzel elegyítsd; bors, gyömbér belé, és lapos szeletre add fel.
(Szakács mesterségek könyvecskéje - A csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve és a Tótfalusi Kis Miklós által kiadott kolozsvári szakácskönyv.)

Kolbászt malachúsbúl

Végy szalonnát az hátulsó részérűl. A húst vagdald meg aprón, s borsold meg. Hánd hideg vízbe. Megsütheted, avagy vereshagymával főzheted, avagy mindenféle zöld füvekkel adhatod. Az malacbúl csinált kolbászt melegen adhatod - aludtéjjel, gyömbérrel meghintve. Úgy eszik az Rhenus vize mellet.
(Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ból)

Malacz kolbász levesbe

Egy nagyobb malacz hátulsó czombjának vond le bőrét, és a’ hust vagdald apróra; végy darabka csontvelőt, 1/4 font meghámozott pisztácziát, 1/4 font szalonnát, szelet borjú szegyet és tőgyet, abárold, sózd ’s fűszerezd-meg; miután mind ezt apróra vagdaltad, tedd medenczébe, adj hozzá írós vajat ’s keverd el jól; a’ vegyületet töltsd bélbe, kösd be fonállal ’s főzd meg levesben.

Marhahus kolbász

Összeapritván négy font marha - s ugyan annyi sertés hust, adj hozzá 9 lat sót, 3 lat durván zuzott fekete- és szekfűborsot 1 lat, vagy ha akarod vehetsz többet is megmetélt czitrom héjat, koczkásra vágott szalonnát, keverd e’ vagdaltat össze ’s töltsd megtisztított belekbe; azután süsd meg rostélyon vagy lábasban, melybe ha akarod kevés édes sört is tölthetsz.
(Czifray István Szakács Mester Magyar Nemzeti Szakácskönyve, Magyar Gazda Aszszonyok szükségeihez alkalmaztatva, Pesten,1840.)

Fokhagymás kolbász

Kolbászhoz a hust a sonka, lapoczka stb. kivágáskor kimarad husból szoktuk készíteni. Ezeket igen finomra megvágjuk, sót, szegfű- és tört borst keverünk bele, abálólét és finomra vágott foghagymának szitán áttört levét adjuk hozzá. Mindezt, hogy szép fehér legyen, jól összegyurjuk, a kolbásztöltőbe teszszük s a tisztára kimosott kolbászbelekbe töltve, fél órára hideg vízbe teszszük; onnét kivéve, lassu tűzön süssük meg zsirban s föladáskor adjunk mellé ugorkát vagy mustárt. A foghagymás kolbászt füstre is tehetjük s négy nap mulva levéve, sokáig eltarthatjuk. A füstölt kolbászt azonban nem sütni, hanem főzni kell s főzelékek mellé vagy tormával is lehet föladni.

Czitromos kolbász.

Egészen ugy készül, mint az előbbi, csak a foghagymalé helyett apró czitromhéjat teszünk bele s ne töltsük keményre, mert a sütésnél fölreped. Tálaláskor eczetes ugorkát vagy czitromszeleteket adunk mellé.
(Szekula Teréz: Szegedi Új Szakácskönyv.)

Kolbász

Disznóhust megmosva megdarálunk, tisztított fokhagymát jól összetörünk, hideg vizet öntünk rá és 1 éjjelen át ugy állni hagyjuk. Azután a vizet átszűrjük, levéből öntünk a husra annyit, hogy lágy ne legyen. Teszünk bele szitált borsot, törött paprikát, sót. Jól kigyurjuk és a tisztított kolbászbélbe beletöltjük. Használhatjuk frissen sülve is, vagy pedig füstre tesszük. Füstölés után pedig szellős helyre tesszük. Tavasz felé szitált hamuban meghempergetjük, nehogy rovar vagy légy hozzáférhessen.
(Móra Ferencné Walleshausen Ilona (1880-19539) Szakácskönyve 1928-ból.)

Fokhagymás szárazkolbász

Hozzávalók: 9 kg. sertésszínhús, 1 kg sovány, faggyúmentes marhahús, 26 dkg só, 5 g salétromsó, 1 dkg porcukor, 4 dkg őrölt fehérbors, 6 dkg édes paprika, 2,5 dkg fokhagyma, 0,5 dkg majoránna.
A húst megtisztítjuk az inas, hártyás, mócsingos részektől, majd nagy lyukú darálón ledaráljuk. A fűszereket porrá törjük, a fokhagymát megtisztítjuk és szétzúzzuk, ezután fél dl vízben összeturmixoljuk. A darált húsra rászórjuk a fűszereket, lelocsoljuk a fokhagymapéppel, és alaposan összegyúrjuk, kidagasztjuk. Hűvös helyen pihentetjük 1 éjszaka, és ezután vékony kolbászbélbe töltjük. Egyforma hosszúságú párokat csavarunk a kolbászból, majd hideg füstre tesszük 3 napra. 3-4 heti pihentetés után fogyasztható, 8-9 hónapig elálló, finom kolbász.
(Frank Júlia: Disznótorban - különleges ételek sertéshúsból. Bp. 1984.)

Összegyüjtötte: Horváth László

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre