Az élelem és a félelem
A dán élelmiszeripari szakszervezetek lapja hosszú cikkben foglalkozik a génmódosított
élelmiszerek ellenőrzésének gondjaival. A fejlett ipari országokban ma már az
élelmiszerek mintegy 20 százaléka vagy közvetlenül génmódosított termék/termény, vagy
ilyen alap-, vagy adalékanyagot tartalmaz. Az érvényes szabályok szerint ezt a
körülményt a termék csomagolásán jól láthatóan fel kell tüntetni. Igazában azonban meg
sem lehet állapítani a pontos arányt, hiszen a termék előállítási folyamata számos
elkülönült szakaszra oszlik, hogy az követhetetlen a hatóságok -, de főleg a fogyasztók
számára. A nagy szövetkezeti áruházláncok laboratóriumai végeznek vizsgálatokat, de
valamennyi élelmiszerre nem képesek azt kiterjeszteni.
Gazdától asztalig
A dán szabályozás szerint az önkormányzatok élelmiszerellenőrző szerveinek kellene
vizsgálni, hogy a génmódosítás ténye jól felismerhetően fel van-e tüntetve a
csomagoláson. A lap vizsgálatai azonban azt jelzik, hogy eddig egyetlen ellenőrzést sem
végeztek. Csak a szállítási okmányok vizsgálatára futotta az erejükből. Ebből kísérlik
meg nyomon követni az élelmiszer útját és megállapítani, hogy a gazdától az asztalig
tartó folyamatban génmódosításra került-e sor, illetve génmódosított alkotóelem jutott-e
a termékbe. A tartalmi ellenőrzés tekintetében - a koppenhágai ellenőrzési osztály
állatorvosa szerint - teljesen tehetetlenek, mert nincs kialakított egységes, nemzetközileg
elfogadott ellenőrzési rendszer. Vita esetén ugyanis ez lenne a szakmai és jogi perdöntő
összehasonlítási alap. Nincs meghatározva az a küszöbérték sem, melyet túllépve a
génmódosítás jelzése kötelező lenne. Ilyen jogalapról közlik az árut behozó
nagykereskedőkkel a jelölési kötelezettséget, és be kell érni a tőlük kapott adatokkal.
Nincs mód tehát a csalók leleplezésére.
Elképzelhető és megvalósítható egy szűkebb körre vonatkozó vizsgálat elvégzése,
melynek azonban csak jelzésértéke lenne a gyártók és a kereskedők felé. A rendszer
ugyanis igazgatási szempontból nincs szerencsésen kialakítva, mert bár az élelmiszer-
ellenőrzés önkormányzati feladat, annak munkáját azonban az Élelmiszerellenőrzési
Főigazgatóság irányítja.
Küszöbértékek
Elegendő-e csak a bizalom? A CEN - az Európai Szabványosítási Bizottság - mély
álomba merült, amióta az Európai Bizottságot kirúgták (szószerinti fordítás: a ford.
megj.) Csak akkor lehet a munka gyorsítására számítani, ha feláll az új, működőképes
EU-Bizottság. Ebben az esetben számítani lehet arra, hogy a szabványt és a
küszöbértékeket másfél éven belül kidolgozzák. Addig tehát értelmetlennek tűnik a
laboratóriumi vizsgálat, hiszen előfordulhat, hogy két laboratórium két eltérő eredményt
állapít meg ugyanannak az árumintának a vizsgálata alapján. Egyébként szakmai
körökben általában az az álláspont, hogy nem ártalmas a génmódosított ételek
fogyasztása. Vannak már olyan laboratóriumok, melyek a legparányibb génmódosított
adalékot is ki tudják mutatni. Ilyenek például a szója és kukoricakészítmények.
Bármilyen tökéletes legyen is az ellenőrzés, teljes biztonságot a csalók és felelőtlen
gyártók ellen nem lehet nyújtani.
Szükséges-e az élelmiszerek esetében a génsebészeti beavatkozás?
Az utóbbi évtizedek politikai megállapítása, hogy az élelmiszer hadászati jelentőségű
fegyver. Ma azonban azt láthatjuk, hogy az emberiség annyi élelmiszert képes termelni,
hogy élelmiszerhegyek vannak és az éhezést nem az élelmiszer- hanem a vásárlóerő
hiánya okozza. Tehát ellátási szempont a génmódosító beavatkozást nem indokolja.
Elfogadható érv lehet a minőség javítása. Nem vitás, hogy számos élelmiszer élvezeti- sőt
tápértéke is javítható génmódosítással, vagy génmódosított adalékanyag bedolgozásával.
A dán élelmiszeripari miniszter azonban természetes élelmiszerek fogyasztását ajánlja.
Nem állunk messze az igazságtól, ha kizárólagosan az üzleti szempontok szerepét
tételezzük fel.
Intő példák
Mi válthatta ki a génmódosított élelmiszerekkel szembeni ellenkezést?
Tájékozatlanság, bizalmatlanság, bizalomvesztés, vagy intő példák? Azt mondhatjuk,
hogy a felsoroltak külön-külön is, de összhatásban is közrejátszottak. A tájékozatlanság
szerepe vitathatatlan. Mit is tudunk a génmódosításról? Mendel kromoszóma-
felfedezésétől napjainkig az élettan tudománya mérhetetlen és szinte felfoghatatlan
távolságot tett meg. A tudomány az élet olyan mélységéig jutott el, az ismeret mellett a
beavatkozás képességéig, hogy ennek már az erkölcsi korlátai is megfogalmazódtak.
Azokat az ember életébe történő beavatkozásokat, mint új szív beültetése, leszakított kar
visszavarrása és más csodák, az élettantudományban járatlan ember is képes felfogni és
érzékelni. Azt, hogy a DNS szálból meghatározott gént képes a tudomány kimetszeni,
viszont már az érzékeink és a képzeletünk nem képes megjeleníteni a számunkra. Az
élelmiszerek génmódosítása is ebbe a körbe tartozik, így ez sem fogható fel a szokásos
ismereteink birtokában, ezért jelenik meg a félelem az élelem kisérőjeként.
Van egy olyan régi dán mondás, hogy akinek nincs kenyere annak csak egy gondja van,
akinek van annak sok. Ha az életre akarjuk vetíteni e mondást, akkor azt mondhatjuk,
hogy azokban az országokban, ahol jó, vagy elfogadható szinten él a lakosság, mint
például Dániában, ott sok a gond. A sok gond egyike az élelmiszerek új formáival
szembeni bizalmatlanság és aggódás. Ez a magyarázata annak is, hogy a felerősödő
veszélyérzet a világ más tájain csak alig észlelhető. Élelmezési szokásaink, a beszerzés
lehetőségei nagy változáson mentek át. Változott, a nagy változások körébe tartoznak az
étkezési szokások és az ételek is. A fejlett országokban már vége annak az időnek is,
amikor a háziasszony kiment a piacra és a megszokott zöldséges kofájától megvette a
napi, vagy heti szükségletét, hentesénél megvette a húst. A nagyvárosok többségében
eltűntek a hagyományos piacok, az élelmiszer-alapanyagok beszerzése főleg a nagy
áruházláncok üzleteiben lehetséges. Szokásaink hozzáigazodtak a kereskedelem
szolgáltatásaihoz.
Nem lehet azt állítani meggyőződéssel, hogy a génmódosított élelmiszerek ártalmasak, de
annyit igen, hogy a lehetséges veszélyei nem tisztázottak. Hogy lehetnek veszélyei, az
viszont biztonsággal kijelenthető.
A táplálékból az emberre átkerülő betegségek jelenségét az emberiség már régen
felismerte, ezért van például állatorvosi vizsgálat a vágóhídon, ezért van zárlat és
elkülönítés fertőző állatbetegségek kitörésénél, és más, ezekkel egy tekintet alá eső
körülmények fennállásánál. Közismertebb és még szigorúbb az emberi gyógyszerek
engedélyezési eljárása a fentebb említett veszélyek miatt. A contergán nevű gyógyszer
áldozatai még köztünk élnek.
Azzal a jelenséggel azonban, hogy gyógyszerek hatására az ember örökletes anyagában
torzulás következhet be, csak az elmúlt évtizedekben szembesültünk. Hasonlóképpen
néhány eddig ismeretlen betegséggel is, melyek már a genetikai kódot veszélyeztetik,
egyedi, esetleg öröklődő fajtorzulást hozhatnak létre.
Bizalomvesztés
Az említett példák súlyos bizalomvesztést idéztek elő. Nincs hitele a mellékhatás
kiküszöböltségére vonatkozó nyilatkozatoknak, mert a gazdasági mozgásokban kevésbé
járatos ember előtt is tisztán kiviláglik, hogy egyes gyógyszerek, vagy élelmiszerek
forgalombahozatalát nem előzte meg gondos, a veszély lehetőségét meggyőzően kizáró
vizsgálat. Az is egyértelmű ilyenkor, hogy a piacradobást csak az újdonság adta
többletjövedelem megszerzésének szándéka indokolta.
A tanulság tehát, hogy minden génmódosított élelmiszert gondos vizsgálat alá kell vetni,
annak általános fogyasztásra való bevezetése előtt. A védekezés ösztönös formája a
természetes táplálékhoz (bio-termék/öko-termék) való menekülés. Ezzel lehet egyébként
az érintett gyártókat is a gondos vizsgálatokra kényszeríteni. Végső tanulságként az
vonható le, hogy nem a génmódosított termék ellen kell a védekezés fegyverét fordítani,
hanem ki kell kényszeríteni azokat a vizsgálatokat, melyek a több nemzedék alatt
jelentkező káros genetikai változások lehetőségét is kizárják.
Dr. Szira József