Védekezés az állatbetegségek ellen
Dániai tapasztalatok
Az állati eredetű táplálékok szerepét az étkezésünkben aligha lehet
túlértékelni. A jó minőségű, állati eredetű élelmiszereket előállító országok
igen
nagy piaci lehetőségekhez jutnak.
Félelem
|
Minőség ellenőrzése a Steff-Houlbergnél
|
Az állati eredetű emberi táplálékok nagy aránya mellett érthetőek azok a
zavarok,
melyeket a fertőző állatbetegségek megjelenése idéz elő a világ
élelmiszerpiacán.
Ezek a betegségek gyökeresen megváltoztathatják átmenetileg, esetleg véglegesen
egyes országok, földrészek étkezési szokásait. Nem teljesen alaptalan az a
feltevés, hogy a mohamedán világ - előttünk vallási szabályként megjelenő
sertéshús-fogyasztási tilalma - egykori sertésbetegségek káros következményeire
vezethető vissza.
A közelmúltban lehettünk tanúi a kergemarha-kór fogyasztást károsító
következményeinek, melyek súlyos válságba sodorták több ország szarvasmarha
tenyésztőit. Napjainkban hasonló gondokat okoz a sertéspestis vagy a honkongi
csirkeinfluenza.
A félelem nemcsak a fogyasztókban, hanem a termelőkben, sőt a termelés kereteit
adó országokban is kialakulhat, mert ami az egyik oldalon a fogyasztási szokások
megváltozása, az a másik oldalon a jövedelemforrás elvesztése, a gazdaság súlyos
károsodása.
Dániai tapasztalatok szerint a félelem a termelőben/tenyésztőben kiváltja a
védekezési kényszert, különösen azután, hogy a jellegzetes paraszti
gazdaságokban is nagyobb állományok alakultak ki. A tejgazdaságokban alig van
80 tehén alatti állomány; a vágósertés telepeken fordulónként 500-nál nincs
kevesebb állat; a malacnevelőkben 100-150 db kocát tartanak, ha nyereségesek
akarnak maradni.
A fertőzés többféleképpen alakulhat ki egy állományban. A gazdák legjobban a
behurcolástól félnek. A németországi sertéspestis behurcolásának
megakadályozása érdekében a húst szállító dán kamionok fertőtlenítését is
elrendelték. Nem gyakori ugyan, de nem kizárt a szándékos fertőzés sem, hiszen
a kíméletlen versenyben a piac szereplői semmitől sem riadnak vissza.
Küzdelem
A piac megtartásáért, vagy megszerzéséért folytatott küzdelemben a tisztességes
eszközök drágábbak, tartósan mégis ezek bizonyulnak eredményesebbnek. A
legfontosabb védekezés az állategészségügyi szolgálat kiépítése. Az egyre újabb
állatbetegségek felbukkanása, a már legyőzöttnek hitt betegségek újbóli
megjelenése szigorú és következetes rendszabályokat követelnek. A kergemarha-
kór példája igazolja, hogy ezen a téren semmiféle engedménynek nincs helye. A
védekezésben egyformán érdekelt a termelő, a feldolgozó és a forgalmazó.
A küzdelem általában csak akkor sikeres, ha az ország állatállományán belül
megszüntetik a fertőző állományokat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a
gyógyíthatatlan állományokat fizikailag is felszámolják. Egy ilyen súlyos döntés
komoly megrázkódtatás bármelyik gazdaságnak.
Milyen hasznosítható tapasztalatot nyújthat számunkra az északi ország
gyakorlata? A dánok az állatállomány számos, a fogyasztási értéket csökkentő
betegség felszámolását tűzték ki célul, programjuk átfogja a szarvasmarha és a
baromfiágazatokat is. A dán állattenyésztés koronáját azonban a sertés jelenti,
amire külön figyelmet fordítanak, noha állategészségügyi szempontból a
sertésállományunk a világ élvonalához tartozik. Az évi 22-23 millió vágósertés
egy Magyarország felét kitevő országban tényleg csúcsteljesítménynek
tekinthető.
Gyakran előfordul, hogy a védekezés során a meglévő állomány fizikai
felszámolása meghaladja az adott gazdaság erejét. A feladat ugyanis három
egyaránt költséges szakaszból áll. A régi állomány megsemmisítése, az ólak
fertőtlenítése és új állomány beállítása. Amennyiben a régi állomány
felszámolása csak hasznosítás nélküli megsemmisítés révén valósítható meg,
akkor annak költségei elérhetik, esetleg meg is haladhatják az új állomány
beállításának kiadásait. Dániában mind kormányzati, mind gazdaszervezeti
forrásokból segítséget nyújtanak az érintett termelőknek, hiszen a dán áruk
iránti
kereslet kielégítésében minden kapacitásra szükség van. Az így kialakított
gyakorlatnak köszönhető, hogy a gazdáknak sem érdeke a betegség eltitkolása.
Elsősorban abban válnak érdekeltté, hogy minél előbb betegségmentes állomány
tulajdonosai legyenek.
A dánoknál az ésszerű magatartás könnyen kialakítható, hiszen a termelés, a
feldolgozás és az értékesítés mintegy 95 százaléka a gazdák kezében van. A
három nagy részterület között az érdekazonosság nyilvánvaló és egyértelmű.
Következtetés
Magyarországon is a termelők és a húsipar, nem kevésbé a húskereskedelem
abban lenne érdekelt, hogy az alapanyag állategészségügyi szempontból is
kifogástalan legyen. A magyar húskészítményeket vásárló hazai és külföldi
fogyasztók aggodalom nélkül, a biztonság teljes érzetével tehessék a magyar
húsból készült ételeket a család asztalára. A magyar állategészségügy jó, ezt
nem
vitathatja senki, de azt sem, hogy rendelkezéseit megszámlálhatatlan sokszor
figyelmen kívül hagyják.
Hogy mi köze van ehhez a szakszervezetnek? Nagyon is sok! A húsiparban
dolgozók egészségét is veszélyeztethetik az állategészségügyi mulasztások, az ő
munkahelyeik kerülnek veszélybe, ha nincs feldolgozandó alapanyag, vagy a
magyar áruk iránti kereslet visszaesik.
Dr. Szira József