1998. VI.évfolyam 1.szám

SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Postabontó

Új tagok a HDSZ-ben

Kovács Károly (Budapest, Harmat u. 10.) kedves olvasónk levelében rokonszenvéről biztosít bennünket és mint „hétköznapi kisember" - ahogy írja - szóvá tesz néhány dolgot. Megemlékezik Bölcsföldi Andorról, az emigrációba kényszerült neves szociáldemokrata politikusról, aki a közelmúltban hunyt el. - Húsos szakszervezeti vezetők 1995-ben Stockholmban járva találkoztak az idős munkás érdekvédővel és emlékezetes beszélgetést folytattak vele gazdag tapasztalatairól, a múlt harcairól. Emlékét őrizzük.

Olvasónk egy lapkivágással (Népszabadság, 1997. szeptember 18.) felhívta figyelmünket, hogy a tavaszi országgyülési választásokon az MSZOSZ vezetői nem lesznek képviselőjelöltek, mivel a tagság csalódott az MSZP és az MSZOSZ szocialista-szociáldemokrata platformja között 1994-ben kötött megállapodásban.

- Azt írta tavaly szeptemberben az újság, hogy az MSZOSZ elnöke nem táplál országgyűlési képviselői ambíciókat. Lapzártakor megjelent sajtótudósításokból itélve úgy tűnik, hogy a legkedveltebb napilap és olvasónk is tévedett az ambíciókat illetően: Sándor László azóta újraértékelte álláspontját. A Népszabadság 1998. február 6-i tudósítása szerint ugyanis az elnök az MSZP országos listáján az első tíz hely egyikén kap majd képviselői mandátumot, és új választási együttműködés is köttetett. (Tekintettel arra, hogy az eseményre lapunk nem kapott meghívót, itt hívjuk fel a többi olvasónk figyelmét, hogy a paktumról csak a következő számban szolgálhatunk bővebb információval.)

*

Csikós Mihály, a Szegedi Szalámigyár Nyugdíjas Csoportjának tagját nagy aggodalommal töltik el a laptársunkban olvasottak, miszerint az ÉDOSZ jelenlegi vezetői egyetértenek a erők egyesítésének gondolatával, de konkrét lépésekre nem hajlandók. Arra gondolt, hogy „mi lenne, ha a húsos szakma lépne egy merészet és csatlakozásra szólítaná a többi szakmát a sokat áhított egység megteremtésére". Olvasónk úgy véli, hogy a HDSZ ezzel történelmi tettet hajtana végre és megmentené az élelmiszer-ipari szakszervezetek becsületét. Levele végén elnézést kér „a kissé naivnak tűnő" javaslatáért, amiért a régi „Húsos- szív" a szétforgácsolódás láttán megdobbant.

*

Svajda József, az MSZOSZ Somogy megyei képviseletének elnöke levélben jelentette, hogy a múlt év decemberében 48 fővel új alapszervezet alakult az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft.-nél és csatlakozott a HDSZ-hez. Horváth Zoltán lett a titkár. Kaposvári kollégák és a megyei elnök segítségével február elején megkezdték a bértárgyalásokat és a kollektív szerződés előkészítését. Sok sikert kívánunk az kollektívának.

Svajda elnök úr leveléből azt is megtudtuk, hogy Németh György kolléga, a HDSZ alelnöke „Kaposvár Szolgálatáért" kitüntetést kapott a városi önkormányzattól kiemelkedő szakszervezeti munkájáért. Ezúton is gratulálunk a Pini Hungary szakszervezeti elnökének.

*

Faxon kaptuk meg a Heti Nógrád című lap tudósítását a Tarján-Karancshús Kft. körüli bonyodalmakról. Az üzem áll, a munkások nem kapták meg a fizetésüket. Az új tulajdonos ígérget . . . Elég ismerős történet. Kilátástalan helyzetükben a munkavállalók a HDSZ elnökéhez fordultak segítségért és 51 fő belépett a szakszervezetbe. A nógrádi kollégáknak korábban már volt kapcsolata a szakszervezettel, most újra szükségük van szervezett érdekvédelemre. Következő számunkban bővebben írunk a helyzetükről.

*

Továbbra is várjuk kedves olvasóink leveleit, észrevételeit és a helyi eseményekről küldött tudósításait.

(Horváth László)

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre