1996. IV.évfolyam 4.szám

SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Munkásszolidaritás

A sztrájk idején számos telefonhívás, levél és fax érkezett Szekszárdra. Az ország különböző pontjairól érdeklődtek kollégák és fejezték ki szolidaritásukat. Az alábbiakban ezekből a szolidaritási üzenetekből - kivonatosan - adunk közre.

*

Szolidaritásunkat és együttérzésünket fejezzük ki a normális munkafeltételek megteremtéséért és a tisztességes béralku megkötéséért vívott harcotokhoz. (Pini Hungary Kft. Szakszervezeti Tanácsa)

*

Kívánjuk, hogy a tulajdonossal sikerüljön a munkavállalók számára elfogadható eredményt hozó tárgyalásokat folytatni. Ehhez teljes erkölcsi támogatásunkat adjuk. (DÉLHÚS Rt., Sárvári Elemér szb-elnök)

*

Szolidárisak vagyunk a küzdelmetekkel. Cromwell szavaival üzenünk Nektek: Bízzatok Istenben és tartsátok szárazon a puskaport! (Debereceni Hús Rt. Szakszervezeti Bizottsága, dr. Gál András titkár-helyettes)

*

A Szekszárdi Húsipari Rt.-nél történtek mélységesen felháborítanak bennünket. Nap mint nap hallunk munkavállalókat érintő jogtalan intézkedésekről, a munkavállalói érdekképviseletek semmibevételéről, amihez sajnos a mai hazai közállapotok és viszonyok elég jó táptalajt adnak. A Szekszárdon történt események, az alkalmazott módszerek azonban minden eddigit felülmúlnak. Bátorítjuk Önöket, hogy ne tűrjék szó nélkül az ilyen durva módszereket, jogos követeléseik eléréséhez a végsőkig tartsanak ki. Biztosak vagyunk abban, hogy az ország lakosságának túlnyomó része, a munkavállalói érdekképviseletek Önökkel vannak. (Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete, Herczeg Miklós főtitkár)

*

A Pedagógusok Szakszervezete szolidáris Önökkel. Eredményes béremelési és munkahelymegtartó küzdelmet kívánunk. (Kopcsik István érdekvédelmi titkár)

*

Az MSZOSZ felháborítónak tartja, hogy a munkavállalók jogos követeléseiről folytatandó tárgyalás helyett tömegjelenetekkel tarkított atrocitásokra került sor. Ezt a munka világától és a szociális partneri viszonytól merőben idegen eljárást a szövetség elítéli és szolidáris tagszervezetének munkavállalóival. (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, Sándor László elnök)

*

Amikor ez év márciusában Nálatok voltunk és végigjártuk az üzemet, öröm volt látni a szorgos munkáskezeket, az összetartó erőt, amit a beszélgetés során tapasztaltunk. Döbbenten olvastuk a hírt, hogy Csereklei Sándort, az üzem választott szakszervezeti tisztségviselőjét az új tulajdonos által megbízott őrző- védők fizikailag bántalmazták. Tiltakozunk a megaláztatás ellen! Igazatok van a béremelés követelésében. Tartsatok ki, győzni fogtok! (MSZOSZ Nyugdíjas Választmánya, Czerván Mártonné elnök)

*

Szolidaritásunkról biztosítjuk a sztrájkoló dolgozókat, reméljük hogy elérik céljaikat. (Délhús Rt. bajai üzemének dolgozói)

*

A munkavállalók jogos követeléseiért folytatott sztrájkjukat nagy figyelemmel és együttérzéssel kísérjük. Munkaharcukhoz sok sikert, eredményes tárgyalásokat kívánunk. (MEDOSZ Szövetség, dr. Bereczky András főtitkár)

*

Mélységesen fel vagyunk háborodva. Továbbra is álljatok ki az igazatok mellett. Részünkről teljes mértékű szolidaritásra számíthattok. Amennyiben bármilyen segítségre szorultok, kérem jelentkezzetek. (Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezete, Kiss Mihály elnök)

*

Felháborító az az európainak nem mondható módszer, amellyel a munkavállalókat kezelik. Elítéljük ezt a magatartást, szolidárisak vagyunk a szakszervezet bérharcával. (ÉDOSZ Szövetség, Steer Lajosné alelnök)

*

Az igazságért folyó küzdelmetekhez sikert kívánunk, kollektívánk nevében szolidaritásunkról biztosítunk Benneteket. (Ringa Rt., Som Lászlóné szb-elnök)

*

Megdöbbenve értesültünk a történtekről, a munkavállalók jogainak megsértéséről. Reméljük, hogy a tárgyalások eredménnyel zárulnak. (Solvent Rt. Tóth Sándor szb-titkár)

*

Küzdelmetekhez adjon erőt, hogy a közvéleményt felháborította ami Nálatok történt és a munkavállalók Veletek éreznek. (Pápai Hús Rt. Szakszervezeti Bizottsága)

*

A villamosenergia-ipar privatizálása során német befektetők vonatkozásában már szereztünk némi tapasztalatot, ha igénylitek, felajánljuk segítségünket. Bizonyára nem könnyű a helyzetetek, de érezzétek, sokan figyelnek Rátok, és szorítanak Nektek. (Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezete, Gál Rezső elnök)

*

Megerősítem azt az elhatározott és kinyilvánított szolidaritást, amely a vasasok, az építők, a mezőgazdasági dolgozók, a kereskedelmi alkalmazottak és a közszolgáltatásban résztvevő munkavállalók szakszervezeti tisztségviselői megfogalmaztak. Veletek vagyunk és összezárjuk sorainkat. (MSZOSZ Tolna megyei képviselet, Péti Imre elnök)

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre