1996. IV.évfolyam 4.szám

BÉR
ÉS
MUNKA

Az összefogás ereje

A sztrájk, a bérmegállapodás átfogó értékeléséhez, hatásának leméréséhez több idő szükséges. Talán csak hónapok, évek múlva lehet igazán objektív mérleget készíteni. Első benyomásaim közül most csak néhányat szeretnék kiemelni. Azokat, amelyek számomra igen sokat jelentenek, amelyek erőt adtak a kritikus napokban.

- Dolgozóink nyugodt, fegyelmezett viselkedése, bíztatása, kitartása minden várakozásunkat felülmúlta. Felismerték, hogy a közös fellépésben, a szolidaritásban hatalmas erő van. Legyőzték félelmüket, nézetkülönbségeiket, a sok eltérő egyéni érdek között megtalálták és kitartottak a közös érdek mellett. Rájöttek, hogy a szakszervezet csak velük együtt lehet határozott és erős, a szakszervezet a tagság maga.

- A szervezők, választott tisztségviselők és önkéntes segítőink határozott, elszánt kiállása felemelő volt. Időt és fáradtságot nem kímélve, magánügyeket félretéve, a vitákat leküzdve heteken keresztül végig egységesen lépett fel a csapat. Igazán kiemelkedő csapatmunka volt!

- Meggyőződhettünk róla, hogy mit is jelent a HDSZ. Az országos szervezet erejének, támogatásának köszönhető, hogy harcunk nem maradt meg egy kis elszigetelt csete-paté szintjén. Rendkívül sokat jelentett a szervezőknek, a dolgozóknak az országos támogatás. Bíztattak, növelték határozottságunkat a szolidaritási levelek. Nagyon jó érzés volt, hogy olyanoktól is kaptunk támogatást, akikkel eddig semmiféle kapcsolatunk nem volt. Köszönjük mindenkinek!

A másik oldal, a munkáltatóval kapcsolatos tapasztalataim nagyon elszomorítóak. Bár a sztrájkot megelőzően igyekeztünk minden várható lépésre, fenyegetésre felkészülni, mégis igen nagy erőfeszítésünkbe telt ezeket higgadtan kivédeni. Igyekeztünk nem visszaadni, szándékosan kárt nem okozni. Megdöbbentő volt azonban, hogy egyáltalán nem ismerték fel: komoly tárgyalásokkal a sztrájkot el lehet kerülni, a fenyegetés csak olaj a tűzre. Nem értették meg, hogy a legmagasabb szintű kapcsolatok bevetése sem akadályozhatja meg a közös fellépést, az összefogást.

Hajdúné Lovász Edit

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre