1996. IV.évfolyam 3.szám

KITEKINTÉS

Mi minden készülhet sertésből?

Dániában sok minden készül sertésből, mint az alább olvasható.
A bőréből: sülhet finom sült szalonnabőr. Gazdaságosabb, ha nem is ehető, amennyiben bőrárunak dolgozzák fel. Ezen kivül zselatin és ragasztóanyag, de dobbőr és szárított fehérjetermék is (ami a töltelékáruba kerül) lehet belőle.
A csontból: takarmányliszt, leveskocka készül és ragasztóliszt falemezek ragasztásához, továbbá trágya, üveg és zománc.
A szőrből: kefe, pamacs, kárpitos bélés, szigetelőanyag lesz.
A vérből: véres hurka; felbontva: plazma húsipari termékekhez, a hemoglobinból festékanyag vagy állati takarmány. A vér még sok másra is hasznosítható: bőrápolásra, ragasztóanyagnak, kelmefestéknek.
A plazma zsír helyett használható süteménybe. Sokkal kevésbé hízlal és nagy a fehérjetartalma. Sokkal egészségesebb lenne fogyasztásra, állítják a dán vágóhidak. A dánok maguk azonban nem akarnak plazmát a süteménybe.

A gyógyszeripar a malacot hasznosítja sokoldalúan. A hasnyálmirigyből inzulint, a mellékveséből cortizont és adrenalint, a petefészekből ösztrogéneket, az agyból koleszterint, a szívből szívbillentyűket, a bőrből zselatint és égési sebek gyógyítására alkalmas anyagot nyernek. Mindezeken túl a gyógyszeripar felhasználja az agyalapi mirigyet, a pajzsmirigyet és a gyomrot; a bélnyálkahártyából készül a vérhigító heparin. Ma nagyon átfogó kutatás folyik a malac belső szerveinek az emberbe való átültetése tárgyában. Ilyen szervek: a szív, a máj és a vese. A sertés anatómiája megtévesztésig hasonlít az emberére. Ez a magyarázata, hogy a sebésznek készülő medikusok sertésen gyakorolják a műtéteket és az altatást.

A sertészsírt és a glicerint felhasználják szappan, cipőkrém, rúzs, margarin, hanglemez, celofán, színes kréta, rovarirtó, nitroglicerin, fagyálló folyadék és műanyag gyártásánál.

Csak a visítás megy kárba, pedig azt is hasznosítani lehetne, mondják a sertéstenyésztésben és a -feldolgozásban is első dánok. Mint a SAS (Skandináv Légitársaság) résztulajdonosai azt is kitapasztalták, hogy a légiközlekedésre súlyos veszélyt jelentő madarak - tengerparton különösen a sirályok - csak a malacvisítás hangjával űzhetők el a repülőterek környékéről.

Különben a malac orrától a farkáig, a végbéltől a körméig mindent felhasználnak. A világ nagy szakács nemzetei, vagy sajátos konyhájukról híres országok étkezési szokásaiban minden olyan rész ínyencségnek számít, amit a dánok undorral löknek félre, ha feltálalják nekik. Nem eszik a sertésvelőt, a herét, általában a belsőségeket. Megdöbbenve álltak az egyik legnagyobb dán húsipari vállalat, a Danish Crown vezetői egy japán kereskedőcsoport elött, akiknek finom sült húsokat tálaltak fel, de helyette kocaméh-burokból készült pörköltet kértek.

Bezzeg az észak-jütlandi húsüzem már másként fogadta volna őket, mert onnan különlegesen előnyös áron szállítják a kocaméh-burkot Japánba.

Összeállította: dr. Sz. J.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre