Mi minden készülhet sertésből?
Dániában sok minden készül sertésből, mint az alább olvasható.
A bőréből: sülhet
finom sült szalonnabőr. Gazdaságosabb, ha nem is ehető, amennyiben bőrárunak
dolgozzák fel. Ezen kivül zselatin és ragasztóanyag, de dobbőr és szárított
fehérjetermék is (ami a töltelékáruba kerül) lehet belőle.
A csontból: takarmányliszt, leveskocka készül és ragasztóliszt falemezek
ragasztásához, továbbá trágya, üveg és zománc.
A szőrből: kefe, pamacs, kárpitos bélés, szigetelőanyag lesz.
A vérből: véres hurka; felbontva: plazma húsipari termékekhez, a hemoglobinból
festékanyag vagy állati takarmány. A vér még sok másra is hasznosítható:
bőrápolásra, ragasztóanyagnak, kelmefestéknek.
A plazma zsír helyett használható süteménybe. Sokkal kevésbé hízlal és nagy a
fehérjetartalma. Sokkal egészségesebb lenne fogyasztásra, állítják a dán
vágóhidak. A dánok maguk azonban nem akarnak plazmát a süteménybe.
A gyógyszeripar a malacot hasznosítja sokoldalúan. A hasnyálmirigyből inzulint,
a mellékveséből cortizont és adrenalint, a petefészekből ösztrogéneket, az
agyból
koleszterint, a szívből szívbillentyűket, a bőrből zselatint és égési sebek
gyógyítására alkalmas anyagot nyernek.
Mindezeken túl a gyógyszeripar felhasználja az agyalapi mirigyet, a
pajzsmirigyet és a gyomrot; a bélnyálkahártyából készül a vérhigító heparin. Ma
nagyon átfogó kutatás folyik a malac belső szerveinek az emberbe való átültetése
tárgyában. Ilyen szervek: a szív, a máj és a vese. A sertés anatómiája
megtévesztésig hasonlít az emberére. Ez a magyarázata, hogy a sebésznek
készülő medikusok sertésen gyakorolják a műtéteket és az altatást.
A sertészsírt és a glicerint felhasználják szappan, cipőkrém, rúzs, margarin,
hanglemez, celofán, színes kréta, rovarirtó, nitroglicerin, fagyálló folyadék és
műanyag gyártásánál.
Csak a visítás megy kárba, pedig azt is hasznosítani lehetne, mondják a
sertéstenyésztésben és a -feldolgozásban is első dánok. Mint a SAS (Skandináv
Légitársaság) résztulajdonosai azt is kitapasztalták, hogy a légiközlekedésre
súlyos veszélyt jelentő madarak - tengerparton különösen a sirályok - csak a
malacvisítás hangjával űzhetők el a repülőterek környékéről.
Különben a malac orrától a farkáig, a végbéltől a körméig mindent felhasználnak.
A világ nagy szakács nemzetei, vagy sajátos konyhájukról híres országok étkezési
szokásaiban minden olyan rész ínyencségnek számít, amit a dánok undorral
löknek félre, ha feltálalják nekik. Nem eszik a sertésvelőt, a herét, általában
a
belsőségeket. Megdöbbenve álltak az egyik legnagyobb dán húsipari vállalat, a
Danish Crown vezetői egy japán kereskedőcsoport elött, akiknek finom sült
húsokat tálaltak fel, de helyette kocaméh-burokból készült pörköltet kértek.
Bezzeg az észak-jütlandi húsüzem már másként fogadta volna őket, mert onnan
különlegesen előnyös áron szállítják a kocaméh-burkot Japánba.
Összeállította: dr. Sz. J.