A BSE (kergemarhakór) és következményei
Bár mintegy 70 év óta ismerjük a Creutzfeld-Jakob tünetegyüttest (CJD), 40 éve a
Kuru-t, régebb óta a Gerstmann-Sträusler-Scheinker szindrómát (GSS) és a
juhoknál,
valamint kecskéknél előforduló sorapie-t (súrlókor), 1985-ig ismeretlen volt a
szarvasmarháknál a hasonló típusú megbetegedés. Ezt akkor a Bovine Spongiform
Encephalopathy rövidítéséből BSE-nek nevezték el, amely a magyar köztudatba a
közelmúltban mint kergemarhakór, marhakergekór, szarvasmarhák szivacsos
agyvelőbántalma, szarvasmarhák szivacsos agylágyulása stb. néven vált ismertté.
A
pontos megnevezéshez legközelebb a szivacsos agyvelőbántalom vagy elváltozás
áll,
de az agyvelőgyulladás is jól utal a megjelenési formára, agyvelőgyulladásról
azonban
nem beszélhetünk. A minden esetben halállal végződő betegséget kiváltó
tényezővel
kapcsolatban még ma is sok a bizonytalanság, ez vonatkozik a kimutatására is.
Élő
emberen, illetve állaton az ilyen típusú megbetegedések egzakt módszerekkel,
kellő
időben nem diagnosztizálhatók, hanem már csak a tünetek megjelenése, illetve a
halál
után. A betegség Angliában ütötte fel a fejét szarvasmarháknál, azóta jóval több
mint
150 ezer szarvasmarha betegedett meg és pusztult el. Más országokban is -
lényegesen kisebb számban - előfordult a szarvasmarhák ilyen megbetegedése, pl.
Franciaországban, Svájcban.
A szarvasmarháknál a betegség tünetei a következők: az állat félénkké és
túlérzékennyé válik, a végtagok gyengesége jelentkezik, körbenmozgás, lefekvés,
a
fülek állásának megváltozása, fogcsikorgatás és fejdörzsölés, tejtermelés- és
súlycsökkenés. Az eddigi tapasztalatok alapján csak idősebb állatoknál figyelték
meg a
kórt. A nagy arányú angliai járvány kialakulása több tényező együttes hatásának
tulajdonítható.
- Költségcsökkentés céljából 1981-ben Angliában megváltoztatták a hús- és
csontliszt-előállítási technológiát. Ennek során alacsonyabb hőmérsékletű
kezeléseket
alkalmaztak, elhagyták a nyersanyagok kémiai oldószeres zsírkivonását, és
mindezt
egy ugyancsak kérődző állat tetemeinek feldolgozása, nevezetesen a juhok
hulladékai
esetén. Amint említettük, a juhoknál a súrlókór már régóta ismeretes volt, de
eddig
szarvasmarhára azért nem terjedt át, mert korábban az elhullott juhokból és
vágóhídi
hulladékokból készített húsliszttel nem etettek szarvasmarhákat.
- Ugyancsak gazdaságossági okokra hivatkozva a 80-as évektől Angliában a borjak
szemestakarmányát állati hulladékokból készített húsliszttel dúsították, ez
szintén
felelős volt azért, hogy a juhoknál előforduló betegség okozóját átvitték a
szarvasmarhára.
- Még tovább fokozta a járvány elterjedésének sebességét az, hogy a BSE
megbetegedésben elhullott szarvasmarhák tetemeit is hús- és csontlisztté
dolgozták fel,
amit szarvasmarhákkal etettek meg.
Mit tudunk a kórokozóról?
A BSE az úgynevezett átvihető szivacsos agybántalmak (Transmissible Spongiform
Encephalopathy, TSE) vagy az ún. prion okozta betegségek csoportjába tartozik. A
mai
napig kilenc különböző, ebbe a csoportba sorolható megbetegedési formát írtak
le.
Sokáig vírusbetegségre gyanakodtak, el is nevezték ezeket az ún. lassú vírus
okozta
megbetegedéseknek. A CJD lappangási ideje akár 15 év is lehet, a mai napig
azonban
nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az ilyen betegek agyvelejéből vírust
lehetne
kimutatni. A prionok okozta megbetegedés elnevezés hátterében az áll, hogy az
újabb
kutatások szerint valószínűleg arról van szó, hogy az emlősök normál
idegsejtjeiben
előforduló prion fehérjék (PrPc) a beteg élőlényből bejutó, elváltozott prionok
hatására
átalakulhatnak olyan prionokká, amelyek betegséget váltanak ki (PrPsc), és ez
okozza
azután az idegsejt pusztulását, szinte feloldódását. Egyébként, annak ellenére,
hogy
fehérjékről van szó, a prionok hőtűrése szokatlanul nagy, meghaladja a
baktériumspórákét. Tekintettel arra, hogy a kimutatásuk nagyon nehézkes, ezért a
mai
napig sem lehet egyértelműen bizonyítani, hogy ez a betegség milyen formában
terjed.
Valószínűsítik, hogy egyes esetekben a családon belüli örökítés formájában
gyakrabban fordul elő, s csak a központi idegrendszer szövetének vagy
váladékának
szervezetbe jutásával lehet fertőződni. Erre utal pl. a Kuru-ban megbetegedettek
kora
és neme. (Elsősorban az ételeket elkészítő nők és kisgyermekek szenvednek ebben
a
halálos kórban, ők ugyanis az agyvelőt fogyasztják, ellentétben a felnőtt
férfiakkal,
akik a húst eszik. Mindez Pápua-Újguineában, emberevő törzseknél fordul elő).
Egészen a legutóbbi időkig úgy gondolták, hogy a szarvasmarha szivacsos
agylágyulása nem terjed az emberre, mivel korábban soha nem sikerült
összefüggést
találni a szarvasmarhák BSE kórja és az emberi megbetegedések között. 1996
elején
azonban a CJD-t figyelő angol szakértők bejelentették, hogy összefüggést
találtak
emberi megbetegedések és BSE-vel fertőzött állatok között. Ez a 10 embert érintő
megbetegedés, illetve halál hatalmas hullámokat kavart, ennek eredményeképpen
még
erősebbé vált a különböző országokban az angliai eredetű marha, illetve marhahús
és
marhahúskészítmények behozatalával szembeni ellenérzés. Először ez spontán
importtilalmakban nyilvánult meg, majd az Európai Unió mezőgazdasági
minisztereinek tanácskozásán ez év március végén teljes importstoppot rendeltek
el.
Ezen túl azt is előírták, hogy a két és félévesnél idősebb szarvasmarhákat meg
kell
semmisíteni, és tárgyalások után megállapodtak abban, hogy az ezzel együttjáró
költségeket (több milliárd font) 30 százalékban az Európai Unió átvállalja. A
magyar
illetékesek, kezdeti bizonytalankodás után („az illetékesek nem terveznek
intézkedéseket") szintén tilalmat rendeltek el élőmarha, szarvasmarha sperma,
marhahús és marhahúskészítmények magyarországi behozatalával szemben. Valójában
éppen a BSE-veszély megelőzése érdekében a magyarországi állategészségügyi
hatóságok már 2 év óta tiltják a marha- és marhahús-behozatalt Angliából. Ezeket
az
intézkedéseket csak nagyon durva szabálytalanságokkal lehet(ett) megkerülni.
Az angliai CJD-megbetegedések következményei
Az angliai friss eset - az előzetes várakozások szerint - azt eredményezte
volna,
hogy azokban az országokban, ahol a BSE megbetegedés eddig nem volt kimutatható,
(pl. Németország) a fogyasztók marhahús iránti kereslete nem változik, a
sertéshús,
valamint az abból készített termékek iránti kereslet pedig megnövekszik. A
helyzet
azonban szemmel láthatóan másképp alakult, különösen Németországban, ahol a
fogyasztókat a médiumok az élelmiszerekkel kapcsolatban már régóta - nem előnyös
irányba - befolyásolják, hisztériát keltve mind a marhahús-, mind a sertéshús-
fogyasztás ellen.. Angliában egyébként, ahol a kormányon levők és az ipar
próbálja
menteni a menthetőt, a fogyasztók szintén elfordultak a marhahústól, ami az
ezzel
foglalkozó ipar teljes csődjével fenyeget.
Mekkora a veszély?
A fertőzések okozta megbetegedések esetén csak tudatlanok vagy felelőtlenek
mondhatják, hogy egyáltalán nincs veszély. Az adott betegséget tekintetében
azonban
azt mondhatjuk, hogy hazánkban - szerencsére - a BSE-marhakórbetegség emberre
terjedésének minimális a valószínűsége. Annál is inkább, mivel a BSE
Magyarországon eddig nem fordult elő. Ennek értelmében a hazai vagy más, BSE-
mentes országból származó marhahús, valamint az abból előállított
húskészítmények
igen nagy valószínűséggel nem jelentenek veszélyt a fogyasztóra. Ez a kockázat
sokszorta kisebb annál, mint aminek a fogyasztók akkor vannak kitéve, amikor -
hitelt
adva felelőtlen hirdetéseknek - rendszeresen olajban sütnek, vagy a közismerten
nagy
nitráttartalmú zöldségfélékből túl sokat fogyasztanak, így ugyanis bizonyítottan
rákkeltő anyagoknak lehet kitéve a szervezet.
Ugyanakkor célszerű a szarvasmarha agyvelőjének, lépének stb. fogyasztásától
tartózkodni, s ha valaki Angliában étkezik, jobb kerülnie - egyelőre - a
marhahúsos
ételeket.
Dr. Incze Kálmán