1996. IV.évfolyam 1.szám

BÉR
ÉS
MUNKA

Bérfizetési gondok Szekszárdon


Határozott volt az érdekvédelem

Szekszárdon veszélybe került a decemberi bérfizetés. A közelgő ünnepek előtt a szakszervezet gyors és határozott fellépésének köszönhetően a Szekszárdi Húsipari Rt. munkavállalói mégis felvehették a teljes fizetésüket, és a cég megőrizte működőképességét. Privatizálás előtt ez egyáltalán nem közömbös. Erről kérdeztük Hajdúné Lovász Editet, a szakszervezeti bizottság elnökét.

- Mi igaz abból, hogy majdnem elmaradt a bérfizetés decemberben a cégnél?

- Hónapok óta tudtuk, hogy a cégünk csak nagy nehézségek árán tudja fizetési kötelezettségeit teljesíteni, de arra nem gondoltunk, hogy a bérek kifizetésével is gondok lehetnek. Ezért nagyon váratlanul ért bennünket amikor decemberben a vezérigazgató úr közvetlenül a fizetésnap előtt a szakszervezeti bizottság ülésén bejelentette, hogy a rendes bér helyett személyenként csak 10 ezer forint bérelőleget tudnak kifizetni.

- Hogyan reagált a testület és mit tettek?

- Megdöbbentünk, mellbevágott mindannyiunkat ez a közlés. Ott helyben megkérdeztük a vezérigazgató úrtól, hogy megtettek-e mindent a szükséges forrás előteremtésére és felhívtuk a figyelmét a személyes felelősségére. Arra kértük, hogy tájékoztassa a dolgozókat és tegyen újabb kísérletet a pénz előteremtésére, hogy az emberek még ünnep előtt megkapják a bérüket.

Másnapra kidolgoztuk a teendőinket. Az volt az álláspontunk, hogy ha a munkáltató nem tudja a kötelezettségét teljesíteni, akkor a tulajdonoshoz fordulunk. Levelet írtunk - a HDSZ elnökével közösen - Suchmann Tamás privatizációs miniszter úrnak, akivel ismertettük a helyzetet és gyors intézkedést kértünk tőle.

- Milyen hangulat alakult ki az emberek körében?

- Vegyes. A hír hallatára a sonkacsontozóban azonnal letették a kést, s kijelentették, hogy amíg fizetést nem kapnak, nem dolgoznak. Mások megértőbbek voltak, de érthetően mindenkinek hiányzott a pénz a családi kasszából.

- Milyen választ kaptak a levelükre az ÁPV Rt.-től?

- A miniszter úr kabinettfőnöke telefonon nagyon gyorsan felhívott bennünket: kérte a türelmünket és azt, hogy nyugtassuk meg a dolgozókat, keresik az intézkedés lehetőségét.

- Hogyan telt az idő ezután?

- Négy napot adtunk magunknak és az ügy megoldásán dolgozó vezetőknek. Sürgettük a konkrét intézkedést és kilátásba helyeztük, hogy amennyiben nem találnak konkrét megoldást, december 13-án demonstrációt szervezünk az ÁPV Rt. székháza előtt Budapesten. Mielőtt erre sor került volna, december 12-én 10.30-kor ideért az ÁPV Rt. illetékes vezetőjének a válasza. Eszerint „az ÁPV Rt. vezérigazgatója saját hatáskörében úgy döntött, hogy a társaság működőképességének fenntartásához, a privatizáció befejezéséig kb. 100 millió forint értékben támogatást biztosít. A szóban forgó összeg a társaságnál lévő pénzügyi feszültség (munkabér-kifizetés) kezelésére szolgál." Ezután a munkavállalók megkapták a bérüket. A budapesti látogatás elmaradt.

- Tehát a decemberi bérfizetés Szekszárdon azon múlott, hogy a szakszervezet gyorsan és hatékonyan tudott fellépni.

- Igen, ez határozottan állítható.

- Nyilvánvaló azonban az is, hogy a privatizációra való tekintettel az ÁPV Rt.- nek is érdekében állhatott a gyors döntés.

- Természetesen, a privatizáció esélyeit rontotta volna a cég leállása. A privatizáció pedig mindenki számára nagyon fontos, mert bárki legyen is az új tulajdonos, ha megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik, csak jobb lehet, mint az állami tulajdonlás, ami alatt a cég felszámolásra van ítélve. Egyébként február 7- én 12 órakor jár le a pályázat beadásának határideje. Az ÁPV Rt. gyorsított eljárást ígért, ha lesznek értékelhető pályázatok. A tájékoztatásuk szerint vannak komoly érdeklődők a cég iránt. Meglátjuk, reménykedünk.

h.l.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre