Sikerek és gondok a „disznó-ösvényen"
Új törekvések a dán húsiparban
Nem kíván bizonyítást, hogy a dán élelmiszergazdaság - s benne a húságazat - a
világ élvonalát jelenti. A hosszú évtizedek szívós munkáját, mellyel ezt északi
barátaink elérték, mindig is az élelmiszergazdaság egészében való gondolkodás és
az egyidejű szakosodás összhangja jellemezte. Az egészben való gondolkodás
alapját a paraszti gazdálkodás, kereteit a dán szövetkezeti mozgalom jelentette.
A
szakosodásban pedig már korán kialakultak a mezőgazdasági termények/termékek
feldolgozására létrejött tejipari, húsipari üzemek, beszerző- és értékesítő
szövetkezetek. Mindezek közül legsikeresebbnek a húsipari ágazat átfogó
rendezése mutatkozik. A magam részéről a siker alapját a dán állattenyésztés és
termékfeldolgozás magas színvonalán túl abban látom, hogy a parasztságnak
sikerült a húsipari feldolgozást és az értékesítést változatlanul saját
szövetkezeti
keretében tartania. Meglepő lehet sokak számára, hogy a magántulajdonon
alapuló dán gazdaságban a húsipari ágazat feldolgozó kapacitásának és
forgalmazásának 90-95 százaléka szövetkezeti kézben van.
A dán mezőgazdaság és élelmiszeripar sikerének másik titka az lehet, hogy
mindig időben ismerték fel a változtatás szükségességét. A dán
élelmiszergazdaság napjainkban ismét a szemléletváltás időszakát éli át egy -
az Európai Unióhoz való csatlakozás könnyűnek éppenséggel nem nevezhető
időszakában.
A Húsos korábbi számában már egyszer utaltam a dán húsipar, számunkra talán
legjobban azzal érzékeltethető méreteire, hogy az 1993. évi forgalma majdnem
annyi volt, mint a magyar állami költségvetés az évi bevétele. A
sertéstenyésztés
mennyiségi növelésével ezt még fokozni kívánják. Az évi vágósertés mennyiségét
mintegy 25 millió db-ra kívánják növelni. A mennyiségi növelés azonban
másodlagos. A hústermelésben érdekeltek - termelők, feldolgozók és fogyasztók
- most az egész folyamatot vizsgálat alá veszik. A takarmány termesztésétől a
feldolgozott húsárunak a fogyasztó asztalára való kerüléséig.
Ha az átfogó szemléletben történő változtatás főbb elemeit vizsgáljuk, akkor a
következő súlypontok alakulnak ki: a természeti környezet - a
tenyésztés/nevelés - a feldolgozási technológia és az ember, mint termelő,
feldolgozó és fogyasztó.
Tartási, tenyésztési feltételek
Keveset beszélünk róla, de nem szabad szem elölt téveszteni, hogy ebben a
században a legnagyobb termelékenység-emelkedés a mezőgazdaságban ment
végbe. Európa országait tekintve is a századfordulón a lakosság 50-80 százaléka
élt mezőgazdaságból, ma ez az arány 2-25 százalékra csökkent. Ugyanakkor az
előállított termékmennyiség 3-6 szorosára emelkedett. A figyelmet ebben az
írásban csak a hústermelő állattartásra - ezen belül is a sertésre
összpontosítva
- vitathatatlan, hogy ez a fejlődés jelentős környezeti károsodással járt. Az
állattenyésztést - több más mellett - főleg az élővizek veszélyeztetése miatt
bírálják (a műtrágyagyártás és vegyszerhasználattal együtt). Mint közbevetett
érdekességet említhetem, hogy már a Közös Piac irányító szervei is hoztak olyan
rendszabályokat, amelyekkel a trágyalé altalaj-szennyezését akarták
megakadályozni. Zártrendszerű trágyalékutakat építtettek. (A dánok szerint ezt
egyedül csak ők építették meg). Az állattenyésztést ért bírálatok másik területe
a
takarmányokkal adagolt serkentő szerek használata, melyeknek mind az állatokra,
mind a készítményeket fogyasztó emberekre ártalmas hatása egyre egyértelműen
bizonyíthatónak tűnik.
A szemléletváltás egyik legfontosabb jellemzője tehát a nevelés és takarmányozás
élettanilag természetes módjának helyreállítása. Az állatok
teljesítménynövekedését a tartásnak a természeteshez való közelítésével
szeretnék
javítani. A szemléletváltás gyakorlatban való megjelenését és terjedését mutatja
a
biotenyészetek számának viszonylag gyors növekedése, valamint az ilyen
termelőktől származó alapanyagból feldolgozott termékek növelésére irányuló
törekvés a húsipar részéről is.
Feldolgozási technológiák
A dánoknál már évtizedekkel ezelőtt felfigyeltek arra, hogy az állatot kímélő
szállítás és vágás milyen befolyással van a hús minőségére, illetve ezekkel
ellentétes módszerek mennyit rontanak a minőségen. E felismerésen túl is szem
előtt kell tartani az állattal szembeni emberies bánásmódot. Bár a dánok ebben a
vonatkozásban is közelebb vannak a kívánatoshoz, mint a legtöbb ország, a
szakemberek és az állatvédők további javulást tartanak szükségesnek.
Érdekes, új probléma jelent meg a sajtóban. Több vállalat dolgozói tették szóvá
a
húsipari termelőeszközök nagymértékű fizikai elhasználódását. Felhívták a
húsüzemek vezetőit ennek veszélyére.
Sokkal súlyosabbnak látszik azonban a munkaegészségügy. A dán húsiparban
hosszabb ideje alkalmazzák a teljesítménybért a darabolásnál és a csontozásnál.
A nálunk korábbról ismert százalékhajsza a dán húsipari dolgozók egy részét is
magával ragadta és egyesek önmaguk tönkretételével 200 százalékon felül is
teljesítettek. Miután a dán húsiparban a túlteljesítés nem mehetett a minőség
romlására, ez valóban a önpusztítás egyik formája lett. Egyre gyakoribb a
darabolók, csontozók rokkantnyugdíjazása. Közülük sokan óvják a társaikat a
darabbérben végzett munkától, illetve annak túlhajtásától.
A daraboló/csontozó munkakörök talán a szakma legnehezebb területei,
legalábbis erre utal a dán munkaerőhelyzet. Annak ellenére, hogy még mindig
elég jelentős a munkanélküliség, ezekben a szakmákban olyan nagymértékű a
munkaerőhiány, hogy holland munkásokat kénytelenek a húsüzemek alkalmazni.
A hollandok a dánoknál jóval nehezebb körülmények között és jóval alacsonyabb
bérért dolgoznak otthon. Így nekik az EK szabad munkaerő mozgási lehetősége
és a dániai munkaerőhiány égi mannának számít.
Ami a húsipar általános munkaerőhelyzetét illeti, a fiatalok fokozottabb
beáramlására lenne szükség. A nehéz munkakörülmények miatt a magas bérek
ellenére - a húsipar nem eléggé vonzó a fiatalok számára. A „disznó-ösvényen"
- ahogy a dán lapok írják - nem könnyű az élet.
A fogyasztó
A dánok törekvései azt mutatják, hogy a kiváló minőségen is lehet javítani. A
javítás több módjáról, - mint a környezetbarát, biológiailag természetes nevelés
és tartás, állatbarát szállítás és vágás - már volt szó. Itt egy jelentős
törekvést
kell még említeni: a környezetbarát csomagolást.
A dán és a magyar helyzet között az a különbség, hogy az említettekkel
kapcsolatos emberi tudat sokkal magasabb szinten áll ott. A dánok döntő
többsége előtt világos, hogy a környezet, az élővilág kímélése önmagunk
egészséges jövőjének is biztosítéka. Ezek tudatosítása nálunk is feltétele a
húsipar
általános helyzete javulásának. A magyar húsipar alapvető változásokon ment át,
ha az új viszonyok között nem alakul ki az érdekegyeztetésen alapuló közös
gondolkodás, akkor az általános feltételek csak romlanak, a húsipar a
természetes
bővülési lehetőségek ellenére csak zsugorodni fog.
Társadalmi összefogás
A dán mezőgazdasági politikát is számos bírálat éri, pedig Dániában az
agrárpolitikát - az élelmiszergazdaság átfogó szemlélete jegyében - leginkább
az érdekeltek alakítják. A kormányzat beavatkozása kisebb, ahol viszont
beavatkozik, ott értelmes és hasznos.
Dániában egymásra talál a termelő parasztság és az élelmiszeriparban érdekelt
szakszervezetek. Általános felismerés, hogy előrelépni csak együttműködve lehet,
mert a dán családi parasztbirtok, az általuk és részvételükkel létrejött
szövetkezeti
mozgalom megmaradása, fejlődése egyben a szövetkezeti feldolgozóüzemben
dolgozó élelmiszeripari munkások megélhetése, szociális biztonsága, az azonos
érdek két oldala.
Még egy utolsó bekezdést a parasztbirtokról. A második világháborút követő
években a parasztbirtokok száma (nagybirtok Dániában nem volt) 210 ezer körül
volt. A ma önállóan működő gazdaságok száma 15 ezer körül van. Az egykori, a
századfordulón megfelelőnek tartott 25 ha-os parasztbirtok ma már háztájinak
számít. A tulajdonos lehet, hogy hentesként, vagy tanítóként dolgozik és
hétvégén
vagy esténként műveli meg a gazdaságát, mely nyilvánvalóan szakosodott
valamire, lehet hogy éppen állattartásra.
Azok a változások, amelyek nálunk végbementek, nemcsak a magyar parasztság
helyzetét tették bizonytalanná - a tulajdonviszonyoktól függetlenül -, hanem
súlyosan nehezítették az élelmiszeripar és benne a húsipar helyzetét is.
A dánok tapasztalatainak hasznosítása nemcsak a buktatók elkerülésében, hanem
a kibontakozásban is segíthet.
Dr. Szira József,
a Magyar-Dán Kapcsolatfejlesztési Társaság elnöke