1995. III.évfolyam 3.szám

KITEKINTÉS

Új irányok a dán húsiparban

Az ökológiai termékek iránt lassan, de növekvő irányú kereslet alakulásáról készítettek a dán kutatóintézetek felmérést a közelmúltban. Az eredmények érdekes képet mutatnak mind a kormegoszlás, mind az anyagi-jövedelmi viszonyokat illetően.

A felmérés adatai szerint az öko-termékek iránti érdeklődés a fiatal és az idősebb korosztályokban nagyobb. Az ilyen élelmiszereket vásárlók a 25-30 évesek, illetve a 60 év felettiek köréből kerülnek ki elsősorban, és jóval kisebb arányt képviselnek a 30-60 év közöttiek.

Az érdeklődés különösen két irányban figyelhető meg: a húsáruk, illetve a zöldségfélék vásárlásánál.

A húsipari üzemek már bővítik azokat a megállapodásaikat a termelőkkel, amelyek biztosítják a sertés-, marha és a baromfihús méreg- és mesterséges szerek nélküli termelését. A dán húsipar ebben is élenjár, mert jelentős piacnövekedésre számít Svédország és Finnország EU-tagságának életbelépésével. Mindkét országban nagyon magasak a fogyasztói igények és a dán húsipar bármilyen magas igények kielégítésére képes.

Szigorú ellenőrzés

Az öko-termékek előállítása egyes területeken ma igazán még meg nem térülő befektetéseket kíván a termelőtől is. Ezért néhány helyen előfordul, hogy „félig- meddig" öko csak a termék. Az állategészségügyi szolgálat nem az ellenőrzések számát kívánja növelni, hanem alaposabbá teszi azt. Fokozott figyelmet fordítanak a termelés okmányaira, melyek legtöbbször leleplezik a csalókat, megalapozzák a gyanút és ezáltal az ellenőrzést a kétes termelőkre lehet összpontosítani. A termékeknél szigorúan megkövetelik a bio-termékre vonatkozó jelzések alkalmazását.

Repcemagos sonka

A bio-termékek forgalma az utolsó öt évben megtöbbszöröződött. Zöldségben ötvenszeresére, tojásban tízszeresére emelkedett az értékesítés. A húsfélékben még a kezdet kezdetén vannak, de a fejlődés itt is gyorsnak ígérkezik. A sertéshús egészséges biológiai állapotának növelésére új kísérletbe kezdtek az Európai Unió támogatásával. A dán sertések takarmányában döntő szerephez jut a repcemag, a mono-telítetlen növényolajok kapcsán. A mintegy 400 millió forintos kísérlet, mely dán vezetés alatt folyik az EU-ban, annak eldöntésére lesz hivatva, hogy egészségesebb lesz-e a növényi olajokkal és E-vitaminnal táplált sertés és baromfi húsa, s ezáltal egészségesebb lesz-e a fogyasztásuk.

Ez a legnagyobb élelmiszer-ipari és élelmiszertermelési kísérlet, ami az EU területén megvalósul. Azt várják tőle, hogy ízletesebb legyen a hús, s egészségesebb, mérséklődjék a hús és a zsírok avasodása, szagosodása, az állategészségügy színvonala jelentősen emelkedjék. Az élelmiszer-ellenőrzésben továbbra is az állami ellenőrző szervezeteket kívánják fenntartani.

Kandisznók csontozása

A kansertések csontozása körül folyó szakmai és bérezési vita még nem ért a végére. A csontozók már régóta állítják, hogy sokkal nehezebb a kansertések csontozása, mint a kocasertéseké. Ezért mintegy több millió forintos költséggel kísérletet kezdtek abban a két húsüzemben, ahol kandisznókat is csontoznak, hogy megállapítsák a csontozás termelékenységében megjelenő különbséget. A kísérletben minden szakmai szervezet részt vett, a végeredmény az év végére várható.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre