Új irányok a dán húsiparban
Az ökológiai termékek iránt lassan, de növekvő irányú kereslet alakulásáról
készítettek a dán kutatóintézetek felmérést a közelmúltban. Az eredmények
érdekes képet mutatnak mind a kormegoszlás, mind az anyagi-jövedelmi
viszonyokat illetően.
A felmérés adatai szerint az öko-termékek iránti érdeklődés a fiatal és az
idősebb
korosztályokban nagyobb. Az ilyen élelmiszereket vásárlók a 25-30 évesek,
illetve a 60 év felettiek köréből kerülnek ki elsősorban, és jóval kisebb arányt
képviselnek a 30-60 év közöttiek.
Az érdeklődés különösen két irányban figyelhető meg: a húsáruk, illetve a
zöldségfélék vásárlásánál.
A húsipari üzemek már bővítik azokat a megállapodásaikat a termelőkkel,
amelyek biztosítják a sertés-, marha és a baromfihús méreg- és mesterséges
szerek nélküli termelését. A dán húsipar ebben is élenjár, mert jelentős
piacnövekedésre számít Svédország és Finnország EU-tagságának
életbelépésével. Mindkét országban nagyon magasak a fogyasztói igények és a
dán húsipar bármilyen magas igények kielégítésére képes.
Szigorú ellenőrzés
Az öko-termékek előállítása egyes területeken ma igazán még meg nem térülő
befektetéseket kíván a termelőtől is. Ezért néhány helyen előfordul, hogy
„félig-
meddig" öko csak a termék. Az állategészségügyi szolgálat nem az ellenőrzések
számát kívánja növelni, hanem alaposabbá teszi azt. Fokozott figyelmet
fordítanak a termelés okmányaira, melyek legtöbbször leleplezik a csalókat,
megalapozzák a gyanút és ezáltal az ellenőrzést a kétes termelőkre lehet
összpontosítani. A termékeknél szigorúan megkövetelik a bio-termékre vonatkozó
jelzések alkalmazását.
Repcemagos sonka
A bio-termékek forgalma az utolsó öt évben megtöbbszöröződött. Zöldségben
ötvenszeresére, tojásban tízszeresére emelkedett az értékesítés. A húsfélékben
még a kezdet kezdetén vannak, de a fejlődés itt is gyorsnak ígérkezik. A
sertéshús
egészséges biológiai állapotának növelésére új kísérletbe kezdtek az Európai
Unió támogatásával. A dán sertések takarmányában döntő szerephez jut a
repcemag, a mono-telítetlen növényolajok kapcsán. A mintegy 400 millió forintos
kísérlet, mely dán vezetés alatt folyik az EU-ban, annak eldöntésére lesz
hivatva,
hogy egészségesebb lesz-e a növényi olajokkal és E-vitaminnal táplált sertés és
baromfi húsa, s ezáltal egészségesebb lesz-e a fogyasztásuk.
Ez a legnagyobb élelmiszer-ipari és élelmiszertermelési kísérlet, ami az EU
területén megvalósul. Azt várják tőle, hogy ízletesebb legyen a hús, s
egészségesebb, mérséklődjék a hús és a zsírok avasodása, szagosodása, az
állategészségügy színvonala jelentősen emelkedjék. Az élelmiszer-ellenőrzésben
továbbra is az állami ellenőrző szervezeteket kívánják fenntartani.
Kandisznók csontozása
A kansertések csontozása körül folyó szakmai és bérezési vita még nem ért a
végére. A csontozók már régóta állítják, hogy sokkal nehezebb a kansertések
csontozása, mint a kocasertéseké. Ezért mintegy több millió forintos költséggel
kísérletet kezdtek abban a két húsüzemben, ahol kandisznókat is csontoznak,
hogy megállapítsák a csontozás termelékenységében megjelenő különbséget. A
kísérletben minden szakmai szervezet részt vett, a végeredmény az év végére
várható.