1995. III.évfolyam 3.szám

SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Szolidaritás a vasutasokkal

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete hosszú hónapok óta figyelemmel kíséri a vasutas kollégák érdekvédelmi küzdelmeit. Rokonszenvét és támogatását már többször, különböző formákban a vasutas szakszervezeti vezetők és a közvélemény tudomására hozta. Így tett múlt év decemberében a bérsztrájk idején, s az idei tavaszon is, amikor a kollektív szerződés megkötésért folyt a harc.

Még az egyezkedés időszakában, 1995. április 10-én Kapuvári József, mint az Élelmiszer-ipari Unió soros elnöke levelet küldött a három vasutas szakszervezet vezetőinek. Ebben a levélben egyebek mellett írva vagyon: „A mai gazdasági viszonyok között a kollektív alku és az annak eredményeként létrejövő kollektív szerződés jelenthet védelmet a munkáltató gazdasági erőfölényével szemben, ezért a kollektív szerződés léte, vagy nemléte véleményünk szerint is meghatározó fontossággal bír.

A húsipari szakmában is - az elhúzódó bértárgyalások miatt - feszültségek halmozódnak, melyek sztrájkok formájában is megnyilvánulhatnak. Úgy ítéljük meg, hogy a vasutas szakszervezetek sikerei, vagy kudarcai a jelen gazdasági helyzetben erős befolyással bírnak valamennyi szakszervezet törekvéseinek sorsára.

Megismételjük a decemberi sztrájk idején megajánlott együttműködést, az erkölcsi támogatáson túl az Unió erejéhez mért anyagi támogatást, valamint a rendelkezésre álló nyilvánosságot (saját újság)."

A sztrájk megkezdésekor a HDSZ alapszervezeteinek többsége nem nézte tétlenül a történteket. Az elnökség javaslata alapján több helyről táviratot küldtek a miniszterelnöknek, a szakminiszternek és a kormányzó pártok frakcióvezetőinek. Ezek a táviratok a szolidaritás kifejezése mellett hangsúlyozták a kollektív szerződés jelentőségét és figyelmeztették a címzetteket, hogy a húsiparban - a kormányzati magatartásnak is köszönhetően - az elhúzódó bértárgyalások igazolják a vasutasok követeléseinek jogosságát.

A sztrájk másnapján, április 21-én, amikor még fennállt a veszély, hogy letörhetik a sztrájkot, a HDSZ elnöksége, mivel hétvége következett, hétfőre összehívta a sztrájkbizottságot. A vasutas szakszervezeti vezetőknek - s a közvéleménynek is szóló - értesítés megfogalmazza: „A sztrájkbizottság összehívását a vasutasokkal való szolidaritási akciók szervezése mellett a húsiparban az elhúzódó bértárgyalások miatt kialakult feszültségek is indokolják. A kormányzat beavatkozása a szabad béralkuba közvetlen, vagy közvetett eszközökkel erősen rontotta szakszervezetünk tárgyalási pozícióit."

A sztrájk sikeres, megállapodással zárult befejezése után a HDSZ a dohányos kollégákkal közösen értékelte az eseményeket, a munkaharc tapasztalatait. Vélhetően a vezető testülettel párhuzamosan a tagság körében, az üzemekben, s az irodákban is sok szó esett a vasutasok 86 órás küzdelméről. Hiszen ezúttal valódi érdekvédelmi harcról, helytállásról, a szakszervezetek hitelességéről és az összefogás lehetőségéről volt szó. Még ha ezt sokan másként is akarták látni és láttatni.

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre