1995. III.évfolyam 2.szám

KITEKINTÉS

Krakkói látogatás

A Dohányipari Dolgozók Szakszervezetének küldöttsége a lengyel Szolidaritás szakszervezet meghívására a közelmúltban Krakkóban járt és tárgyalásokat folytatott a két szervezet, illetve az ÉSZ Unió közötti együttműködés lehetőségeiről. A Szolidaritás dohányipari tagozata most kerül szembe az iparág privatizációjával, ezért különösen nagy érdeklődést tanúsítottak a lengyel kollégák a magyarországi dohányipari privatizáció tapasztalatai iránt.

A Szolidaritás képviselői hangsúlyozták, hogy már a közeli jövőben felértékelődik az érdekvédelmi szervezetek között a kétoldalú kapcsolatok jelentősége. A tárgyaló partnerek egyetértettek abban, hogy különös tekintettel a Kelet-Európai régió sajátos politikai és gazdasági státuszára, elősegítik a Szolidaritás és az ÉSZ Unió közötti szorosabb együttműködést. Ezt indokolja a multinacionális vállalatok térhódítása, az európai szervezetek „bezárkózása" és a lengyel-magyar kapcsolatok folytatása is.

A két fél a jövőben kölcsönösen kicseréli a gazdasági-politikai folyamatokról szerzett tapasztalatait, megvizsgálják az egymás iránti szolidaritás területeit és eszközeit, amit később - várhatóan még ebben az évben - megállapodásban rögzítenek. A tárgyaló delegációk egyetértettek abban, hogy kapcsolataikat az érdekvédelmi feladatok iránti elkötelezettség határozza meg.

A DDSZ delegációja látogatást tett Lengyelország legnagyobb dohánygyárában, Krakkóban, ahol évente 30 milliárd darab cigarettát gyártanak. A vállalat korszerű, számítógép-vezérlésű előkészítő üzeme a legfejlettebb technológiát alkalmazza. A Szolidaritás szakszervezet magyarországi meghívást fogadott el, amelynek időpontját az ÉSZ Unió elnökségével később egyeztetik.

Dr. Lakatos Gyula

A Dohányipari Dolgozók Szakszervezetének titkári tanácsa 1995. március 23-i ülésén úgy döntött, hogy júniusra összehívja a kongresszust, a tanácskozás pontos időpontját később határozzák meg. A testület megvitatta az ÉDOSZ Szövetséghez tartozó szakszervezetekkel fennálló vagyonvita újabb fejleményeit és meghatározta a követendő magatartást.


előző cikk újság tartalomjegyzék  
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre