HÚSOS 2013. XXXI. évfolyam 2.szám
KITEKINTÉS

Szolidaritás

Bányász érdekvédelem

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) támogatta a nyugdíjas bányászok szerzett jogai védelmében tartott január végi fővárosi demonstrációját. A húsipari munkavállalók, hasonlóan a bányász kollégákhoz, sok esetben végzik a munkájukat emberpróbáló, nehéz körülmények között - szólt a közlemény. Megengedhetetlen, hogy az éppen regnáló kormány sutba dobja, csorbítsa azokat a korábbi egyezségeket és jogokat, amelyeket a veszélyes körülmények között dolgozók az egészségük kockáztatásával, életük veszélyeztetésével, testi és lelki terheket vállalva szereztek.

A munka világában hosszú távú, kiszámítható, méltányos szabályokra van szükség, nem lehet napi szükségletek szerint semmibe venni alapvető törvényeket és erkölcsi normákat. Különösen fontos, hogy a nehéz és veszélyes munkát végző emberek soha ne érezzék azt, hogy rájuk csak addig van szükség, amíg bírják erővel és egészséggel.

Vasas bérharc

A HDSZ február közepén szolidaritásáról biztosította a Dunaferrnél béremelésért sztrájkoló munkavállalókat. Kapuvári elnök azt „üzente” a vasas kollégáknak, hogy a húsosok átérzik a sztrájkolók gondjait, mivel a munkáltatók a húsiparban is szívesen hivatkoznak „nehéz helyzetre” és szakszervezeti kezdeményezés nélkül évek óta „megfeledkeznének” a bérfejlesztésről.

- Támogatjuk a küzdelmeteket - írta az elnök a dunaújvárosiaknak -, hiszen az inflációt elérő béremelés az a minimum, amit egy szakszervezet követelésként megfogalmazhat. Ágazatunkban is nehéz bértárgyalások elé nézünk, de reméljük, küzdelmetek sikerrel jár és mi is erőt meríthetünk belőle. Az elmúlt években a magyar munkavállalók jelentős része sokat veszített az adópolitika, a gazdasági válság miatt, béremelés nélkül a gazdaság fellendülés is lassabban következik be. (A bérharc sikeres megállapodással zárult - szerk. megj. dunaferrvasas.hu)

Bajban lévő pékek

Megdöbbenéssel értesültünk az Óbudai Sütő Zrt.-nél kialakult helyzetről - lásd: www.medosz.hu - írta a HDSZ elnöke a MÉDOSZ szövetségnek március végén. - Sajnos a mai magyar munkapiacon, munkaügyi kapcsolatokban sok minden előfordulhat - állapítja meg a levélíró -, de párját ritkítja az az arcátlanság, amelyet az óbudai társaság tulajdonosai tanúsítanak a munkavállalókkal szemben. Ahogy lábbal tiporják a munkavállalói jogokat, semmibe veszik a tisztességes, felelős vállalkozói magatartás írott és íratlan szabályait. Elfogadhatatlan, hogy az illetékes adó-, munkaügyi és rendvédelmi hatóságok nem tudnak érvényt szerezni a törvényeknek, nem képesek megvédeni az állam és polgárai, a tisztességes munkavállalók jogait és igazságát.