HÚSOS 2013. XXXI. évfolyam 2.szám
KITEKINTÉS

Tisztelt Szerkesztőség!

A házi disznóvágáshoz, illetve a kolbász- és hurkatöltéshez lehet vásárolni 10-20 m-es kiszerelésű sertésbeleket zacskós és dobozos kiszerelésben. Ezeket a beleket hazai bélfeldolgozó üzemekben csomagolják a mai napig. Öt-hat ilyen üzem létezik Magyarországon, ahol ezzel munkát biztosítanak 90-100 képzetlen segédmunkásnak. Ezek az üzemek olyan régiókban vannak zömében, ahol amúgy is nagyon nehéz munkát találni. Az üzemek kapacitása bőségesen elegendő a belföldi igények kielégítéséhez.

Az idei évben azonban megjelentek osztrák és román beszállítók is, akik albán és román üzemekben csomagolják be az árút és lényegesen olcsóbban kínálják, mint a magyar feldolgozók. Elsősorban a multinacionális kereskedelmi láncokat célozták meg, kiszorítva onnan a hazai szállítókat. Ezzel értelemszerűen veszélybe kerül a fent említett emberek munkahelye.

Megkérdezném, hogy a hagyományos házi disznóvágáshoz szükséges-e külföldről behozni az itthon is jó minőségben és kellő mennyiségben rendelkezésre álló termékeket? Hiszen ez előbb-utóbb ellehetetleníti a bélfeldolgozó üzemekben foglalkoztatott emberek munkáját, tovább növelve azoknak a munkanélkülieknek a számát, akik a legnehezebben találnak állást.

El kéne jutni végre oda, hogy megvédjük a hazai munkahelyeket, ahogy teszik ezt a külföldiek is, hiszen tapasztalatok szerint Ausztriában vagy Németországban a multiknál kapható áruk 85-90 százaléka honi termék.

Üdvözlettel
Szautner Miklós
Budapest