HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 5.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Tagtoborzó tréning

A szervezetépítés mindig aktuális, különösen olyan időkben, mikor a munkahelyeken növekszik az érdekvédelem igénye és a szakszervezetek iránti érdeklődés. A „forró ősz” a legmegfelelőbb évszak egy tagtoborzó tréning megszervezéséhez, bizonyította a HDSZ sóstói üdülőjében szeptember közepén megtartott tagtoborzó tréning, amelyen közel húsz fő vett részt az alapszervezetek képviseletében.

Folytatva a korábban megkezdett programot, Krén Ildikó szakértő irányításával ezúttal egy tagtoborzói kampány tervezésével, kommunikációs eszközök készítésével, a tárgyalás, az érvelés, a személyes meggyőzés technikáival ismerkedtek meg a résztvevők.

A tréning széles értelemben fogta fel a tagtoborzást, beleértve a szervezet dinamikájának, akcióképességének erősítését, az új tagok beszervezése mellett a régi tagok aktivizálását is. Korábbi megközelítés arra bátorította a toborzókat, hogy „eladják” az érdekvédelmet, mint egy árucikket, a szakszervezetiség azonban nem termék, nem adható, vagy vehető, hanem életforma, amelyhez csak hozzájárulni lehet. Fontos, hogy a szakszervezet ereje és ütőképessége az aktív, „harcias” tagságra épüljön. Mi kell ehhez? Kívánatos lenne - fogalmazódott meg a tréningen - a szakszervezeteken belül vitát indítani arról, hogy mik és hol akarunk tíz-húsz év múlva lenni. Az embereknek szükségük van jövőképekre, amelyeket valós stratégiává és akciókká lehet átalakítani. Ugyanis nem szakszervezeti apparátus szervezéséről van szó, hanem arról, hogy képessé tegyük a dolgozókat a szakszervezeten belüli aktív munkára.

A kellemes őszidőben, a szép Balaton parti környezetben gyorsan eltelt a két nap, amelyet a résztvevők nagyon hasznosnak értékeltek. Tetszettek a szerepjátékok, az interaktív előadások, a csapatépítési gyakorlatok és kedvezőnek ítélték, hogy egymás tapasztalataiból is tudtak tanulni. A jövőt illetően többen is szeretnék folytatni a képzést, különösen a nyomásgyakorló eszközökről, a média használatáról szeretnének több ismeretet elsajátítani.