HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 3.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Differenciált bérfejlesztés a Solventnél

Budapesten az Illatos úton lévő Dél-pesti Üzleti Park D-épületében üzemelő Solvent Kereskedőház Zrt bejáratánál kellemes plakáthír fogadja a látogatót : az Új Magyarországért program technológiafejlesztési pályázatán a kereskedőház ötmillió-kétszázharmincnyolcezer forintot kapott sikeres pályamunkájáért. Az emeleti könyvelőségen dolgozó Gedei Józsefné szb-elnök (képünkön) szívesen beszél arról, hogy a pályadíjból számítógépes parkjukat fejlesztették, targoncát vásároltak, a technológia fejlesztését szolgáló berendezéseket vettek.

A szakszervezet még 2010.decemberében átadta a HDSZ idei évre szóló 8,5 százalékos bruttó bérfejlesztési ajánlatát Fazekas János vezérigazgatónak .Többszöri levélváltást, személyes egyeztetést követően a cégvezetés négy százalékos bérfejlesztést vagy ötezer forint értékben étkezési hozzájárulást ajánlott minden munkavállalónak. Ezt a szakszervezet nem tudta elfogadni. Újabb egyeztetések következtek, melynek végső eredményeként konkrét megállapodás született, miszerint a havi bruttó 140 ezer forint alatt keresők június 1-től 5 százalék, a 140 és 266 ezer forint közöttiek négy százalék bruttó béremelésben részesülnek. Az e felett keresőkre később születik konkrét döntés. Kapuvári és dabasi bélfeldolgozó üzemükben a teljesítménybérben dolgozóknak egyaránt öt százalék a bérfejlesztés mértéke. A Solventnél egyébként a munkavállalók 85-90 százalékát kedvezőtlenül érintette az adótörvények változása. Megállapodás született arról is, hogy év végén minden munkavállaló 10.000 Ft. értékű juttatásban részesül.

Gedeiné elmondta, hogy dolgozóik a februári fizetéskor tapasztalták először, hogy kétezer - kétezer kétszáz forinttal kevesebbet kaptak kézhez, mint eddig. A nyugdíjjal kapcsolatos törvénymódosítások pozitívumának tartják, hogy az idén hét nődolgozójuk töltötte be a 40 év szolgálati időt, így ők nyugdíjba vonulhatnak. Hozzátette: ő maga 37 év munkaviszonnyal rendelkezik, 2014-ben lesz jogosult nyugdíjba menni.

A 2005-ben megkötött határozatlan idejű kollektív szerződésükben szereplő juttatásokat eddig sikerült megtartaniuk. Különösen megnőtt a fizetési előleget kérők száma, melynek összege a mindenkori minimálbér ötszöröse lehet, hat havi visszafizetési kötelezettség mellett. Idén két törzsgárdatag dolgozójukat 25 évi hűséges munkájuk elismeréseként Solvent gravírozású arany nyaklánccal ünnepelték. Tavaly sikerrel debütált a „Péntek 13” akciójuk, mely 2011-ben is folytatódik. Január 1-től a budapesti központ minden dolgozója 8 ezer forint értékű étkezési utalványt kap, a dabasi bélfeldolgozó üzemük június 1-től 5 ezer forint értékben, a kapuváriak pedig reggeli étkezésben és 2 ezer forint értékű étkezési utalványban részesülnek havonta.

Az idén nem terveznek létszámleépítést, ha valaki nyugdíjba vonul, helyette nem vesznek fel mást, sőt Dabason és Kapuváron munkásfelvétel volt. Ha valakit a cég bocsát el, a munkavállalónak 3 év itteni munka után 1 havi, 5 évet követően 3 havi, 10 év ledolgozott munkáért 5, 15 évért pedig 8 havi alapbér dukál. Idén is lesz saját termékükből készített karácsonyi ajándékcsomag. A beiskolázási segély kifizetése a kollektív szerződésben van rögzítve, melynek mértéke minimum 5.000 Ft.

Nagybani központi raktárukból látják el a húsipari üzemeket a termeléshez szükséges minden eszközzel, védőruhákkal, késekkel, természetes béllel, műbéllel, adalékanyagokkal, fűszerekkel, fűszerkeverékekkel. Túl vannak egy újabb auditáláson: sikeresen vizsgáztak az ellenőrzés során az ISO 9001-2000 nemzetközi minőségi tanúsítvány teszten. Az szb-elnök elmondta, hogy az utóbbi tíz évben nem fizettek ki szülési segélyt senkinek, úgy látszik, elrepült az idő a Solventnél dolgozó szülők fölött is.

Gedei Józsefné a HDSZ ellenőrző bizottságának elnöke, a három tagú bizottság munkájáról szólva elmondta, hogy tavaly egy alkalommal folytattak le vizsgálatot, idén azonban még nem volt szükség a munkájukra. A következő kongresszusig szeretnék elérni, hogy minden húsipari vállalatnál egy százalék legyen a szakszervezeti tagdíj.

Gregor Pál