HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 2.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Kitörési esélyek Gyulán

Nagynak kicsi, kicsinek nagy - így jellemezte az általa vezetett céget Ruck János, a Gyulai Húskombinát vezérigazgatója a HDSZ választmányának tartott előadásában. Nyolcmilliárdos árbevétellel, 420 foglalkoztatottal középkategóriás üzemnek számít a gyulai húsfeldolgozó, amelynek egyaránt konkurenciát jelentenek a nagyvállalatok és a kisebb kolbászkészítő manufaktúrák.

Legnagyobb problémának Ruck a Húskombinát eredménytermelő képességének gyengeségét nevezte. Egyébként minden olyan nehézséggel küszködnek a Békés megyei kisvárosban, ami a hazai élelmiszeriparra máshol is jellemző. Gondokat okoz a technológiai színvonal elégtelensége, a gyenge tőkeellátottság, a csökkenő értékesítési volumenek és az exportpiacokról való kiszorulás.

Balról: Kapuvári József, Ruck János, Harkai Attila

Ilyen körülmények között céljuk a piaci pozíciók megtartása, az eredményesség fokozása, amit innovációval, előremeneküléssel kívánnak elérni. Kolbászban és májasban, két brand termékben akarnak erősek lenni. Az ágazatban mind erősebb a verseny, csökkenő piaci szegmensben kell helytállni.

Gyulán az utóbbi években a termékösszetétel belföld-centrikus lett, ezért nagyon megérzik a vásárlóerő visszaesését. Nehéz jó minőségű terméket eladni. Ilyen körülmények között a termelési infrastruktúrát a volumenhez kellett igazítani. A régi kombinátot már nem lehetett optimálisan működtetni, kisebbre kellett átalakítani a kabátot, mert a régi méretek bősége nehezítette a mozgást. Ez tavaly sikeresen megtörtént, energia, szállítás és más téren megtakarítottak 180-200 millió forintot. A kedvezőbb termelési költségeknek köszönhetően veszteséges évek után az idén átbillen a mérlegük, várhatóan nyereségesek lesznek.

Ruck János érthető elégedettséggel mondta el, hogy az orosz piacon májas termékeiknek nagyarányú értékesítési üzletet szereztek, ami szükségessé és lehetővé teszi a létszám bővítését. Gyakorlatilag megduplázzák a májas készítményeik termelését. Azt sem titkolta, hogy az export az eddigieknél is nagyobb gyártási-technológiai fegyelmet kíván. Hangsúlyozta, hogy nagyon jó szakembereik vannak és a helyi munkaerőpiac is kikényszeríti a jó munkát. Megjegyezzük: ilyen összefüggésben érthető a nyár derekára tervezett bérfejlesztés, ami a munkavállalóknak is esélyt jelenhet az évek óta felhalmozott kereseti hátrányok ledolgozására.

A húsipar helyzetéről szólva Ruck megállapította: mióta a nagy láncok felé tolódott el az értékesítés, a szakma kereskedelmi része kezelhetetlenné vált. Olyan eladási árakkal kénytelenek dolgozni, amelyek nem fedezik a költségeket. A különadó miatt az idén a láncok kedvezményeket kértek, emiatt is májustól 7-8 százalékkal emelkedni kell a húsipari termékek árának. A külföldi példák alapján is indokolt a húsipari termékek forgalmi adójának csökkentése, olyan mértékben és formában, hogy az árcsökkenés növelje a hazai fogyasztást.

A bankokat sosem szerettük, - jegyezte meg a termelés finanszírozásával összefüggésben a gyulai szakvezető -, de az utóbbi években megnőttek a kamatköltségek és a hitelekre plusz fedezetet kérnek, ami nehezíti az eredményes gazdálkodást.

Kérdésre válaszolva a cégvezető megerősítette: a hústermékek iránt a világ számos pontján növekszik a kereslet, emelkednek az árak. A magyar húsipar a világpiacon megtalálhatja azokat a réseket, ahol eredményesen értékesítheti a termékeit. Emiatt is kár, hogy ott tart a magyar élelmiszeripar, ahol tart. A kormányváltás után ugyan voltak megbeszélések az ágazat vezetői és a szaktárca között, de azóta mindenki elveszett a mindennapi munkában. Az ágazat kibontakozása egyelőre késik.

(hl)