HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 2.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Kemény béralku a húsiparban

A húsiparban az idei béralku- sportnyelven szólva - első menete „puhatolózással” telt el. A második menetet az ellenfél „kifárasztására” tett kísérletek jellemezték. Várhatóan a harmadik menetben dől el a mérkőzés sorsa. Remélhetően mindkét fél számára eredménnyel.

Kedvezőtlen adóhatás

Áll a munka...

A 2011. évi bértárgyalások első szakasza a múlt év december közepén kezdődött, mikor a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) helyi alapszervezeti átadták javaslataikat a cégvezetőknek az idei bérfejlesztés mértékéről. Tartott ez a kölcsönös „puhatolózással” jellemezhető időszak február közepéig. Ebben az időszakban több húsfeldolgozóban intézkedéseket hoztak a cafetériával kapcsolatban, de a munkáltatók nem adtak konkrét béremelési ajánlatot. Megtörtént a kapcsolatok felvétele, tárgyalások kezdődtek - a Debreceni Csoport kivételével -, ahol a cégek képviselői a gazdálkodás nehézségeiről beszéltek, a drága alapanyagról, a mozdulatlan húsárakról, a fogyasztás csökkenéséről, és túlzónak minősítették a szakszervezet követelését. Ez a vélemény némileg változott, mikor február elején megérkeztek a januári kifizetések a számlákra. Sokan meglepetéssel vették tudomásul, csak ekkor értették meg az adóváltozások kedvezőtlen hatását, amire az érdekvédelem már korábban felhívta a figyelmet. Elkezdődtek az egyénre lebontott számolások, hogy kinek milyen béremelésre lenne szüksége a negatív adóhatás kompenzálására.

Jöjjön a bérkommandó!

A HDSZ elnöksége február 24-én kibővített ülésén értékelte a bértárgyalások állását és a munkáltatók kellő hozzáállásának hiányát látva úgy döntött, hogy a nyilvánosság elé tárja az egyre inkább eszkalálódó konfliktust. Ezzel új szakaszába lépett a húsos bérharc. Közleményben jelentette be az elnök, hogy a Húsipari Dolgozók Szakszervezete a „bérkommandóhoz” fordul és összehívja a sztrájkbizottságot. .Arról is tájékoztatta a közvéleményt, hogy az érintett húsipari gazdasági társaságok többségénél nehéz béralkut folytatnak a szakszervezeti tárgyaló csoportok, mivel a munkavállalók 70-80 százalékát hátrányosan érintik az idei adóváltozások. A Debreceni Csoport Húsipari Kft. vezetői - a minimálbér kötelező emelésén kívül - nemleges választ adtak a szakszervezet bérajánlatára és egyeztetni sem kívánt, emiatt az elnökség felszólította a cégvezetést a bértárgyalások azonnali megkezdésére.

Jelentős visszhangot váltott ki a szakszervezet közleménye, miután éppen azon a napon fogadta a miniszterelnök a Rogán Antal képviselő által vezetett parlamenti adó- és bérmonitoring bizottságot. A tárgyalások ezt követően némileg tárgyszerűbbek lettek, Debrecenben is kitűzték az egyeztetés időpontját. Március 10-én az elnökség ismét áttekintette a társaságoknál folyó bértárgyalásokat. Változó képet mutatott a dolgok állása: Kapuváron és Kaposváron közeledtek az álláspontok, Szegeden viszont megmerevedtek a frontvonalak, máshol helyben járást lehetett tapasztalni. Valójában sehol sem mérlegelték komolyan a szakszervezetnek azt a javaslatát, hogy ha a béremelés időpontja csak április elseje lesz, akkor is érdemes előrehozni a megállapodást. Egyre szaporodtak az időhúzás jelei. Különösen a Picknél, a szakma „zászlóshajója” nem akart a megállapodás felé haladni. Az ottani szakszervezeti tárgyalócsoport ekkor elhatározta, hogy kimozdítja helyéből az egyre inkább beragadt tárgyalásokat.

Konfliktus a zászlóshajón

Az érdekvédelem nyilvánosság elé tárta, hogy Pick Szeged Zrt. vezetése halogatja a bértárgyalásokat, emiatt a szakszervezet nyomásgyakorlással kíván érvényt szerezni a munkavállalók érdekeinek. Közleményében hangsúlyozta: a menedzsment időhúzása hátrányosan érinti a legnagyobb hazai húsfeldolgozó cégcsoport munkavállalóit. Különös tekintettel arra, hogy a húsipari szakágazatban több helyen, így a Pick Zrt.-nél is a bruttó, valamint a nettó bérpozíció 2010-ben tovább romlott. A társaságnál a 2010. évi bruttó bérnövekedés még az inflációt sem érte el. Ezen okok miatt nem tudják elfogadni a bértárgyalás, a bérfejlesztés elodázását. Érthetetlennek nevezték, hogy egy magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező gazdasági társaságnál nem érvényesülnek az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, a Kormány részvételével megkötött bérfejlesztési ajánlások. A Pick Zrt.-nél működő HDSZ alapszervezetek a kialakult helyzet megoldására akciótervet fogadtak el, és kérték a szakszervezet országos sztrájkbizottságát, hogy tartsa fenn a korábban bejelentett sztrájkkészültséget. A sajtóvisszhang ezúttal sem maradt el, számos fórumon támogatták a húsos bérharcot.

Lehet sztrájk is

Március végén a HDSZ választmánya ülést tartott Gyulán, ahol a testület ismét áttekintette a tárgyalások állását. A tanácskozás közben érkezett a hír, hogy Kapuváron megszületett az idei bérmegállapodás. A testület megerősítette: minden rendelkezésre álló anyagi és erkölcsi támogatást megad a Pick munkavállalóinak és a többi alapszervezetnek a 2011. évi bérmegállapodás eléréséhez. Tudomásul vette az elnök tájékoztatását, hogy a HDSZ sztrájkkasszája és mozgósítható vagyona megfelelő fedezetet biztosít arra az esetre, ha a társaságoknál munkabeszüntetéssel kell nyomást gyakorolni a munkáltatókra az eredményes tárgyalások és megállapodások érdekében. A szakszervezet továbbra is élni kíván a nyilvánosság eszközeivel és előkészületeket tett demonstrációk szervezésére is.

Lapzártakor itt tart a bértárgyalások folyamata, kezdődik a bérharc harmadik szakasza. Remélhetően az eddigieknél több sikerrel.

H.L.