HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 1.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

A hűséges tagokon múlik az érdekképviseletet

Mennyire lesz erős a Paprika?

Két év kihagyás után végre emelkedtek a bérek a Szegedi Paprika Zrt.-nél, s az elmaradás miatt némi kompenzációt jelenthet, hogy nem a húsiparban szokásos áprilisi fordulóval, hanem már 2011. januártól. A cégnél az elmúlt év második félévében már érezhető volt piaci javulás, ám - mint gyakorlatilag mindig - még sok bizonytalanság övezi az évet, így a dolgozói többletjuttatások egy részéről sem lehet még biztosat mondani. Mindez Németh Zoltán szakszervezeti elnök lapunknak adott helyzetértékeléséből derül ki.

Németh Zoltán választmányi ülésen

Április helyett már januártól emelkedtek a bérek a Szegedi Paprika Zrt.-nél: az érdekképviselet a menedzsmenttel 6,5 százalékban állapodott meg - számolt be a bérfejlesztésről a Húsos megkeresésére Németh Zoltán szakszervezeti vezető. Az érdekképviselet a korábbi években több alkalommal kezdeményezte már, hogy az évekkel ezelőtt bevezetett április helyett térjenek vissza a januári emelésre, hiszen a vállat nem tartozik már a Pickhez, így nem látták indokoltnak, hogy továbbra is az ottani gyakorlatot kövessék. Miután az elmúlt két évben egyáltalán nem volt fizetésemelés a cégnél, a menedzsment 2011-től belement a változtatásba.

Dolgozói juttatások

Változatlanul a dolgozói juttatások közé tartozik - a vidékről bejáróknak nyújtott utazási hozzájáruláson túl - a mindenkit megillető éves szegedi tömegközlekedési bérlet, illetve a 6 ezer forintos hideg étkezési utalvány. Korábban meleg utalványt kaptak a munkatársak, ám miután az adórendszer immár ugyanakkora teherrel sújtja mindkét formát, átálltak a felhasználásban nagyobb mozgásteret nyújtó hideg utalványra.

Az idei évre egyelőre függőben van viszont az ajándékutalványok kérdése: a dolgozók évente rendszerint 3x8 ezer forintra számíthattak, 2010. novemberben és decemberben ezt 12-12 ezer forintra egészítette ki a munkaadó. Ezt ellensúlyozta viszont, hogy tavaly már nem kaptak beiskolázási támogatást a paprikások, ami pedig a korábbi években 9-11 ezer, a szakszervezeti tagoknak - 3-3 ezer forint többlettel - 12-14 ezer forint segítséget jelentett diákonként a tanév kezdetekor. A szakszervezet 2010-ben 4-4 ezer forinttal tudta a tagok diákjainak beiskolázását támogatni. Mivel az érdekképviselet csak a tagdíjakból gazdálkodhat, jelképesen tud megemlékezni a nőnapról, a húsvétról, a Mikulásról vagy a karácsonyról, ezek az alkalmak jelentenek jelenleg további közvetlen többletjuttatást a tagoknak.

A vállalat dolgozói juttatásként 2010-ben a Balatonon, Fonyód-Bélatelepen bérelt egy parcellát a társaság tulajdonában lévő négyszemélyes családi lakókocsi részére, amely a szezon alatt folyamatosan foglalt is volt. A tervek szerint az ingyenes szállás lehetőségét erre az évre is tervezik biztosítani, ám ebben még nincs megállapodás.

A régi tagok kitartanak

Németh Zoltántól megtudtuk: a dolgozói létszám mintegy 12 fővel növekedett, s így jelenleg 250 körül mozog a foglalkoztatottak száma, ám a szakszervezeti tagok aránya nem nőtt. A bruttó bér 1 százalékát továbbra is csak az alkalmazottak 13 százaléka - 34 ember - szánja rá a tagdíjra, azaz az érdekképviselet működésére. Leginkább azok, akik korábban is tagok voltak: a többséget a konzervüzemi dolgozók adják, hozzájuk csatlakoznak azok a műszakiak, akik vállalják a részvételt.

Gyakorlatilag a tagságot nem vállaló többség a kitartóknak köszönheti azt, hogy létezik dolgozói érdekképviselet a gyárban, amiből mindenki profitál. A szakszervezet Szegeden ugyanazokkal a gondokkal küzd, mint sok helyen máshol az országban: a potyautas effektussal. Ennek a lényege, hogy a béremelésekről, többletjuttatásokról szóló tárgyalásokat minden dolgozó nevében folytatják, így abból azok is részesülnek, akik nem járulnak hozzá a szakszervezeti működéshez. A közömbösség kockázata nem rövid, hanem hosszú távon jelentkezik: minél kisebb a tagsági arány, annál inkább szűkül a szakszervezet mozgástere, egy esetleges megszűnéssel pedig mindenki kiszolgáltatottabbá válna.

A gyárban tavaly év végén tartottak üzemi tanácsi választást, a szervezett dolgozók befolyását jelzi, hogy az öt küldöttből négyet a szakszervezet delegál, s az üzemi tanács elnöke úgyszintén Németh Zoltán maradt. A következő fontos teendő a kollektív szerződés tavaszi meghosszabbítása lesz. A több éves (kényszer)szünet után 2008-ban újrakötött kollektív megállapodást minden áprilisban évenként hosszabbítják: e szerződés garantálja a 25 százalékos délutános, illetve a 45 százalékos éjszakai pótlékot, a rendszeres véradók elismerését és a törzsgárda jutalmazását is.

Mindemellett kétségtelen, hogy a szakszervezet érdek-képviseleti mozgástere csak attól nőhet, ha a jelenlegi tagsági arány számottevően emelkedik.

Gazdasági kilátások

Németh Zoltán megítélése szerint sikerült elmozdulni a holtpontról, s 2010. második féléve gazdaságilag némileg jobban sikerült. A teljességhez azért hozzátartozik: a munkaadó még így sem sokszor vette igénybe a hétvégi munkát, amit a 6 havi munkaidő-keretes foglalkoztatás révén megtehet, ha a megrendelések úgy kívánják. Mivel exportra a termékeknek csak kisebb része kerül, az általában szektorálisan gyengének számító évkezdet után bíznak abban, hogy a belső fogyasztás javulni fog az év folyamán, s ennek következtében a tavalyi értékesítési eredményt mindenképp sikerül elérni.

B. Papp László