HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 1.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Bértárgyalások a kaposvári Kométánál

A nehézségek ellenére derűlátóak a dolgozók

Kaposváron, a Kométa 99 Zrt.-nél készülnek a bértárgyalásokra. Vida Kálmán szakszervezeti elnök úgy véli: jó esély van arra, hogy a dolgozók számára is elfogadható megállapodás szülessen. A tapasztalataik szerint eddig is elfogadták véleményüket, érveiket. Bíznak abban, hogy a mostani, nem könnyű helyzet ellenére az idén is így lesz.

- Az országos választmányi ülésen döntöttünk úgy, hogy a húsipari szakszervezet egyöntetűen 8,5 százalékos béremelési igénnyel lép fel - mondta Vida Kálmán. - Természetesen Kaposváron is ez a cél, s erről december közepén tájékoztattuk is az olasz tulajdonost. Pedrazini úr válasza néhány nap múlva meg is érkezett. Biztató, hogy ő is úgy vélte: fontos a béremelés, és fontosnak tartja a bértárgyalásokat is. Nálunk márciustól márciusig tart egy év, így a tárgyalások hamarosan elkezdődnek, hogy az áprilisi borítékban már észrevehessék a dolgozók a kedvező változást.

- Milyen hatással lesznek az új adójogszabályok a tárgyalásokra és a várható bérekre?

- Az új adótábla negatív hatása mindenképpen érezhető. Bruttó 290 ezer forintos fizetés alatt mindenképpen kevesebb lesz a nettó bér. Természetesen ezzel is számoltunk, amikor a béremelési igény mértékéről döntöttünk. Úgy számoltunk, hogy 4,5 százalék szükséges ahhoz, hogy a bérek megőrizzék a reálértéküket, ehhez hozzávettünk egy három és fél százalékos inflációt (ami nem biztos, hogy annyi lesz), így még egy nagyon szerény, fél százalékos reálbér növekedéssel lehetne számolni. Bízunk benne, hogy ezzel a tulajdonos is egyetért. Tavaly hat százalék volt az igény, 4,5 lett belőle. Az idén, reméljük, nem így lesz. A tapasztalatok szerint az olasz tulajdonos nagyon jó tárgyalópartner, úgyhogy derűlátóak vagyunk. Egyébként tájékoztattuk az adórendszer változásairól, amit ő megdöbbenéssel vett tudomásul. Nem értette, hogyan lehetett egy olyan adórendeletet elfogadni, amely a kisembereket sújtja leginkább.

- A legtöbb munkáltató a béren kívüli juttatásokkal próbál segíteni dolgozóinak. A Kométánál hogyan alakult a cafetéria-rendszer?

- Nálunk ez már 2007 óta működik, havi keret van, és azon belül a dolgozó azt választ, amit szeretne. Mindenre lehetőséget adunk, amit a törvény enged: a hideg-meleg étkezési utalvány, önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, internet, buszbérlet, üdülési csekk, valamennyi népszerű. Egyébként a cafetéria mértékéről már a múlt év végén megállapodtunk, hiszen már januárban ki kellett tölteni az erről szóló nyilatkozatokat. A megállapodás szerint az idei évben hat százalékkal nőtt a cafetéria-keret. Bértől függően 6 ezertől 30 ezer forintig kapják a dolgozók ezt a béren kívüli juttatást. Jó helyzetben vagyunk, hiszen nálunk a cafetéria-szabályzat a kollektív szerződés része, ha bármi történne - mondjuk meg akarnák szüntetni a cafetériát - akkor a dolgozóknak pénzben meg kell kapniuk annak értékét, nem veszíthetik el.

- Bérek tekintetében hol áll országos szinten a Kométa?

- A középmezőnybe tartozunk a fizikai dolgozók 130 ezer forintos bruttó bérével, legalábbis ez volt a tavalyi átlag. A nagy tradicionális cégek, cégcsoportok, mint például a Pick csoport megelőznek minket, de a kisebbek - Gyula, Pápa, Kapuvár - amelyek még tartják magukat, valamelyest mögöttünk vannak, úgy tudom. Országos viszonylatban, úgy gondolom, nem rosszak az itteni átlagbérek.

- Amikor béremelésről van szó, nem lehet nem szót ejteni a körülményekről, vagyis a húsipar jelenlegi helyzetéről. Ez hogyan alakult? Érezhető-e változás a kaposvári cégnél?

- Nagyon kevés az állatállomány, úgyhogy az alapanyag-ellátással gondok vannak. Ez nem új keletű gond számunkra sem. A takarmány ára drasztikusan emelkedett, így a sertés alapanyag is több kerül. Ám ezt a termékek árában az értékesítésnél nem lehet érvényesíteni, mert a nagy üzletláncok is kénytelenek csökkenteni az áraikat. Nincs más megoldás, minél olcsóbban kell beszerezni az alapanyagot, s ha a hazai piacok beszűkültek, akkor külföldről, például Belgiumból.

- Az értékesítésben is nagyobb súllyal jelenik meg a külföldi piac, csakúgy, mint az alapanyag-beszerzésben?

- Néhány éve még kétségtelenül a hazai piac volt a döntő jelentőségű számunkra. Aztán ez, az előbb említett okok miatt egyre csökkent. S ezzel együtt egyre nagyobb súllyal jelent meg a külföldi értékesítés. Ma már lassan kiegyenlítődik a kettő. Német, olasz, spanyol szlovák, szlovén piacra, de Koreába és Ukrajnába is szállítunk. A világ sok országában megtalálhatóak a Kométa termékei.

- Ezek szerint a mennyiséget, a kapacitást nem kellett csökkenteni.

- Egyáltalán nem. Bár ez mindig is hullámzó volt, a január-február és a nyári hónapok valami miatt mindig gyengébbek, de összességében nem csökkent a kapacitás.

- Ez azt jelenti, hogy a dolgozók helyzete is stabil…

- Leépítés tavaly sem volt és az idén sem várható. Persze, a jó néhány évvel ezelőtti 900-as létszám már irreális volna, hiszen a terület is csökkent. De a mostani 550 dolgozó állandó, stabil gárdát alkot. A nyugdíjrendelet változása, mely szerint a nők 40 évi munkaviszony után nyugdíjba mehetnek, érintett minket is. A dolgozóink 50 százaléka nő. Négy évtizedes szolgálati viszony után tízenketten mentek el közülük, de a helyükre természetesen újakat vesz fel a cég. Persze, van fluktuáció a fiatalok körében is, azt tapasztaljuk, hogy a magasabb bérek reményében sokan próbálnak szerencsét külföldön. De a mostani helyzetünk stabil. A cég beruház, vagyis hosszú távra tervez. A hűtőházat már felújították, és hamarosan megújul a csontozó és a vágóhíd is. A cég alapterületét is növelnék a tervek szerint, ezen kívül a tulajdonosok is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy technikai felszereltséget folyamatosan modernizálják. Úgy tűnik: a cégvezetés is abban látja a kiutat a mostani nehéz helyzetből, hogy előre kell menekülni. Mi is ebben látjuk a megoldást.

- Ha a bértárgyalásokon is hasonló lesz az egyetértés, az reménykeltő. Kaposváron amúgy is kiegyensúlyozott a kapcsolat a szakszervezet és a cégvezetés közt.

- A dolgozók is, a tulajdonosok is, a vezetők is megbíznak a szakszervezetben, elfogadják a véleményünket. A dolgozók elfogadták a 8,5 százalékos béremelési javaslatot. Ebből kell a legtöbbet kihozni. Tudják: irreális összeget nem lehet követelni, mert a nincsből adni nem lehet. De a tulajdonosok is tudják, hogy tisztában vagyunk a körülményekkel, az ágazat, a cég helyzetével. Nem is kérünk irreális béremelést, csak annyit, ami szerintünk szükséges ahhoz, hogy a dolgozók keresete megőrizze a reálértékét és valamelyest kövesse a várható inflációt. Vagyis hogy ne járjanak rosszul. Én optimista vagyok, hisz a cégvezetés eddig is elfogadta az érveinket. Bízom abban, hogy most is így lesz.