HÚSOS 2010. XVIII. évfolyam 6.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Változások kora a Debreceni Csoportnál

A Debreceni Csoport húsipari társaság változások sorát hajtotta végre a 2008. óta. Központosították a termeléshez kapcsolódó tevékenységeket, a kereskedelmet, a pénzügyet, a személyügyet, a beszerzést és a szállítást. A „változások kora” nem ért véget, a sort most a Kaiser Food Kft. integrálásával folytatják.

Folyamatosan fejlesztik és specializálják a termékeiket Debrecenben, Szolnokon és Békéscsabán. - Legfőbb hosszú távú célkitűzésünk, hogy a Közép- Európai régió vezető húsfeldolgozó társasága legyünk. Ezen cél eléréséhez sok erőfeszítés szükséges, amely a vásárlóink és dolgozóink elégedettsége által térül meg számunkra - olvasható a cégcsoport honlapján. Ehhez hozzáteszik: továbbra is dolgozóik megbízható munkáltatója lesznek, állandó munkahelyet és garantált munkavégzési feltételeket biztosítanak a számukra.

Szinte folyamatosan a változások korát éljük - erősítette meg Seprényi Lajosné, a HDSZ debreceni alapszervezete, illetve Molnár Károlyné, a szolnoki alapszervezet vezetője a Húsos érdeklődésére. Az új „tesó” érkezését érdeklődéssel várják, de még keveset tudnak róla. A Kaiser Food abdai és mosonmagyaróvári telephelyei távol esnek tőlük, korábban nem volt kapcsolat velük. Pedig gyorsan kellene lépni, mert a jövevény érkezése komoly kérdéseket vet fel a foglalkoztatással, a bérezéssel és más érdekképviseleti ügyekkel kapcsolatban is.

A Debreceni Csoport vezetése a szakszervezettel folytatott tárgyalások eredményeként az új struktúra részeként egy kollektív szerződésben egységesítette a három telephelyen korábban meglévő három kollektív szerződést, amellyel azonos feltételek jöttek létre a vállalat minden dolgozója számára. Az egységes feltételek alapján a bértárgyalásokon is közösen ültek asztalhoz a telephelyek érdekvédői és közös megállapodást írtak alá. Ez a munkáltató és a munkavállalók szempontjából is kedvező megoldás. Ezt a gyakorlatot kell alapul venni a Kaiser munkavállalóinak is a jövő évi bérfejlesztésnél. A cégvezetés azonban egyelőre nem osztotta meg a Kaiser integrációjának terveit a szakszervezeti vezetőkkel.

Készülnek a béralkura

Jelenleg Debrecenben 387 főt, Szolnokon 197 főt, Békéscsabán pedig 130 főt foglalkoztat a Debreceni Csoport. Bérszínvonalban vannak különbségek a három telephelyen, mivel a korábban kialakult béreket még nem sikerült kiegyenlíteni. Közel háromszáz tagja van a szakszervezetnek, a debreceni húsfeldolgozóban a szervezettség meghaladja az ötven százalékot, ami komoly befolyást jelent a munkavállalóknak. A szlovák tulajdonosok akceptálják az érdekvédők kezdeményezéseit, általában kiegyensúlyozottnak tekinthető a kapcsolat. Ehhez hozzátartozik persze, hogy tavasszal csak egy bejelentett demonstrációval sikerült kimozdítani a holtpontról a megrekedt béralkut.

Seprényiné és Molnárné aktív munkát végeznek. Nyáron a sóstói Húsos üdülőben és Baján, Bakonybélen üdültettek kollégákat. Szolnokon főként a Balatonra volt igény. Sportrendezvényeken, kirándulásokon erősítették a csapatot. Debrecenben farsangi bált is tartottak és színházi látogatásokat szerveztek a fővárosba. Sikeresen vettek részt a HDSZ országos horgászversenyén. Segítették a beiskolázást és ajándékot terveznek karácsonyra.

A bérekre visszatérve, mindkét érdekvédő megerősítette: a 2011. évi bérmegállapodást rendes időben szeretnék megkötni. Szeretnék, ha a tárgyalások időszakára stabilizálódna a cég vezetése, és remélik, hogy a tárgyalóasztalnál ott ülnek majd a Kaiser képviselői is. A helyi munkaerőpiacot tekintve Debrecenben a húsos bérek a középmezőnybe tartoznak, Szolnokon egy kissé elmaradnak attól.. A bérmegállapodás részeként az idén havi három ezer forint egészségpénztári befizetést kaptak a dolgozók, ezt jövőre meg akarják tartani, de inkább a bérek emelése a cél. Az emberek az elmúlt időszakban a bérpozíciójuk romlását érezték, miután a béremelés nem biztosította a reálbér megőrzését, kevesebb lett a túlóra és normarendezés is történt.