![]() |
2010. XVIII. évfolyam 2.szám |
SZAK- SZERVEZETI ÉLET |
A közösségi munka nem feladat, hanem elhivatottság kérdése- mondja Harkai Attila, a HDSZ választmányának elnökeKaposváron, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének VIII. kongresszusán sorra került tisztújítás alkalmával az országos választmány elnöki tisztét Harkai Attila, a Pápai Hús 1913. Kft. szakszervezeti vezetője kapta. Ezt megelőzően is tagja volt a választmánynak, de ez az új megbízatás minden eddigi tisztségnél többet jelent számára. Igazi megtiszteltetés, ugyanakkor nagy felelősséggel járó feladat. A közösségi munka fontossága
Visszatérve az iskolaévekre, az 1972-es születésű Harkai Attila eredetileg nem a húsos szakmára készült, hiszen közgazdasági tanulmányokba kezdett. De 1988-ban váltott, s 1989-ben már megszerezte a szakmunkás-bizonyítványt. Mindjárt sonkagyártó lett, s az érettségi vizsgáit később, a napi munka mellett tette le. Ajándék az üzemtől
Beszélgetésünk során, amint az emberi kvalitások megítélése került szóba, - nem véletlenül - megemlítésre került, hogy Harkai Attila annak idején letette a labdarúgó játékvezetői vizsgát és manapság is rendszeresen megjelenik a focipályákon, mint játékvezető. Ezen kívül elhivatott kedvelője a sakknak, amit ugyancsak szívesen gyakorol. Mindkettő igen hasznosnak bizonyul, hiszen előbbihez a határozott fellépés, a gyors helyzetfelismerés szükséges, ugyanakkor az emberi magatartás mögötti jellemértékelés, a sakk pedig a már említett gyors helyzetfelismerés mellett a taktikai érzéket és a lépésekkel előre kialakított stratégia-építés képességét fejleszti. Értékesíteni a tapasztalatokatHazaérkezése után nagy lendülettel igyekezett hasznosítani mindazt a tapasztalatot, amit külföldön szerzett. A sonkarészlegen végzett napi termelőmunkában csakúgy, mint a szakszervezeti életben. Indult az üzemi tanácsválasztásokon, s ismét megválasztották bizalminak. Később pedig, amikor Döbör János szakszervezeti elnök nyugdíjba vonult, a fiatal Harkai Attilát választották meg az üzemi szakszervezet élére. Most pedig ágazati feladatkör részesévé vált a választmányi elnöki tisztség által. Bízik benne, hogy jó ötletekkel, hasznos javaslatokkal járul majd hozzá, hogy a HDSZ továbbra is sikeresen képviselje a tagság, az egész húsos szakma érdekeit. Mert tennivaló bőven akad. A pápai húsüzemben a szakszervezet szervezettsége jelenleg mintegy 60 százalékos. Igaz, hogy rendszeres az új tagfelvétel, de a nyugdíjaztatások, s egyéb változások révén lemorzsolódás is van, így alig érzékelhető a taglétszám növekedése. Pedig ideje lenne rádöbbeni arra, amire a napi élet számtalan élő bizonyítékkal szolgál, hogy valamennyi munkavállalónak a szakszervezetben lenne a helye. Szomorú, hogy még mindig sokan úgy gondolnak a szakszervezetre, mint egy banki befektetésre, pedig - ha már ilyen példázatnál tartunk - a kötelező biztosításhoz jobb a hasonlítás, hisz ha valami baleset történik - ami ugye akartunkon kívül bekövetkezhet - akkor nagyon hasznos a biztosítás. Az a tagsági díj, amely egyébként is adócsökkentő tétel, nem képezhet igazi ellenérvet. Hiszen mindenki láthatja, hogy a valós érdekvédelmet a mai körülmények között csakis a szakszervezet nyújthatja. Persze, amikor gond van, a szükségben mindenki megtalálja a szakszervezetet és elvárja a megoldást, a segítséget. Ugyanakkor érdekes jelenség, hogy a legtöbb elégedetlen és követelőző éppen a nem szakszervezeti tagok közül kerül ki. Ennek ellenére az elnök a munkavállalókat két csoportra osztja: egyiket a szakszervezeti tagok alkotják, a másikat pedig akik ezután lesznek tagok. Mindenképpen fontosnak tartja a rendszeres tájékoztatást. Ehhez szigorúan betartják a testületi ülések programját, s mindenben egyeztetnek a tagsággal. Szeretné elérni, hogy a munkahelyeken maguk a szakszervezeti tagok legyenek a legfőbb propagálói a közös gondolkodásnak és cselekvésnek. És nem csak úgymond vészhelyzetben, olyankor, amikor valami baj van, hanem olyankor is, amikor minden rendben van. Jelenleg például érdeklődés követi a bértárgyalások menetét. A szakszervezet még decemberben benyújtotta a béremelésre vonatkozó 8 százalékos javaslatát, mégpedig január elsejétől számítva. Erre januárban az üzem vezetősége úgy reagált, hogy érdemi választ csak az üzleti terv elkészülte után adhat. Most elkezdődtek az egyeztetések, s bizakodásra ad okot, hogy a vezetőség részéről hajlandóság mutatkozik a megegyezésre. Ugyanakkor napirenden van a kollektív szerződés kérdése is. Ugyanis a régi, amely még 1993-ból való és azóta már le is járt, igencsak elavult már, a változtatásokat az időközben bekövetkezett munkatörvénykönyvi változások is indokolják. Az üzemen belüli hangulat jelenleg bizakodónak mondható. Munka bőven van, megrendelésekben nincs hiány, a pápai termékek minőségére vonatkozó visszajelzések is nagyon jók. Húsvét előtt olyan nagy volt a kereslet termékeik iránt, hogy több munkaerőre volt szükség, létszámnövelésre került sor. A nyersanyagellátás biztonságáról a saját sertéstelepek révén is gondoskodnak, az értékesítésben pedig egyre jelentősebb szerepet kap a saját üzlethálózat. Olyan vállalatvezetés kezébe került a pápai húsüzem, amelynek nem csupán szakmai hozzáértése megkérdőjelezhetetlen, hanem az is elmondható róla, hogy az anyagi kérdéseken jóval túllépve, szívügyének tekinti az üzemet, a húsos szakmát. Az 1913-ben alapított cég jelenlegi sikerének és biztos jövőjének a titka az a bizalom és növekvő érdeklődés, amely a magyar fogyasztók részéről a pápai hústermékek iránt megnyilvánul. Illés Ferenc
Elismerő vélemény
Politzer József, a Pápai Hús 1913. Kft. nagy szakmai és emberi tapasztalattal rendelkező ügyvezető igazgatója így vélekedett a HDSZ friss választmányi elnökéről, Harkai Attiláról: - Becsülöm, mert megalkuvás nélkül kiáll az emberekért. Ez nála hitvallás kérdése. Sokszor van közöttünk - nem egyszer igen éles - vita, de sohasem válunk el haraggal. Minden esetben tudjuk, hogy voltaképpen a másik is jót akar, s becsületére válik az egyenes kiállás az igaza mellett. Mivel az általam vezetett sonkaüzemben kezdte a húsos szakmát és sokáig ott dolgozott, bizonyos fokig tanítványomnak tekintem, s ismerve kvalitásait, véleményem szerint idővel a menedzsmentben is helye lett volna. |
elöző cikk | újság tartalomjegyzék | következő cikk |
rovat tartalomjegyzék | rovatban előre |