HÚSOS 2009. XVII. évfolyam 6.szám
KITEKINTÉS

Szövetség a jövőért

Szövetség a jövőért elnevezéssel új mozgalom indult, amely a politikában vissza akarja helyezni jogaiba a baloldali értékeket. A zászlóbontó konferencián többen is szóltak arról, hogy helyre kell állítani a munka becsületét, segíteni a munkások képviseletét és részvételét a döntésekben. Róna Péter neves közgazdász kijelentette: a szegények felemelkedése nélkül nem lehet életképes gazdaságot építeni. Fontosnak nevezte, hogy a gazdaságpolitika az adottságainkra és képességeinkre épüljön, és ne mások pénzére. Mert ha mások pénzét használjuk, az szolgasorshoz vezethet. Most szerencsénk van, mert a globális programok rávilágítottak két természeti tényezőre, amiben gazdagok vagyunk: ezek a föld és a víz. Kedvező adottságaink jó feltételeket biztosítanak a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a melegvizes gyógyászat és az alternatív energiatermelés fejlesztésére.

A hozzászólók kedvezőnek ítélték, hogy magyar biztos irányíthatja az Unió foglalkoztatáspolitikáját. Megállapították: a baloldal nem azonosítható ma már kizárólag a munkásmozgalommal, de a művelt munkásoknak rangos helyet kell kapni a társadalomban. Sajnálatos módon a liberális oktatáspolitika tönkretette a szakképzést, majdnem egy egész generációt veszítettünk el.

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az Advent első vasárnapján elindított mozgalom alapítója úgy ítélte meg, hogy a gazdasági, társadalmi és ökológiai kérdések együttes kezelése lehet egy új politika alapja. Kiemelte: a magyar társadalom nem fogadja el sajátjának azt az utat, amely a tőkeérdekeket a társadalom érdeke fölé helyezi. Az elmúlt időszakban tartott választásokon az emberek nem „jutalmazták” azt a neoliberális politikát, amely a profitmaximalizálás szempontjait korlátlanul hagyta érvényesülni, a válság terheit pedig - versenyképességre hivatkozva - a munkavállalók vállaira rakta. Felvetette, hogy a privatizációs megállapodások és egyéb támogatási szerződések betartását időszerű lenne végre áttekinteni.