HÚSOS 2009. XVII. évfolyam 6.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Közlemények és határozatok

(Közlemény, 2009. november 26.)

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének Kaposváron ülésező kongresszusa támogatja az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalát alkotó szakszervezeti konföderációkat a 2010. évi minimálbérről és bérajánlásról szóló megállapodás megkötésében.

A Kongresszus küldöttei felszólítják a szociális partnereket, hogy a magyar munkavállalók és munkaadók érdekében minél előbb hozzák létre a 2010. évi bérajánlást és egyezzenek meg a jövő évi minimálbér- és szakmunkás minimálbér mértékének növeléséről. Az országos megállapodás esetleges elmaradása veszélyeztetné a szakágazatokban és a munkahelyeken folyó béralku folyamatát, hátráltatná a helyi bérmegállapodások megkötését.

(Határozat, 2009. november 27.)

A HDSZ 8. kongresszusa úgy határozott, hogy a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emlékművének felállítását a szakszervezet ötven ezer forinttal támogatja. (A kongresszuson Golhovics Gábor, a Pick Szeged alapszervezet elnöke bejelentette, hogy külön 25 ezer forintot felajánlanak az emlékmű céljaira.)

(Határozat, 2009. november 28.)

A HDSZ kongresszusa aggodalmát és megdöbbenését fejezte ki az indonéz panjangi Nestlé-gyár dolgozóinak helyzete miatt. Az IUF tagjaként szolidaritásáról biztosítja az indonéz kollégákat és felszólítja a Nestlét, hogy tartsa tiszteletben a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet előírásait.

(Közlemény, 2009. november 28.)

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének 2009. november 26-28-án, Kaposváron tartott kongresszusa fontosnak ítélte, hogy a jövőben növekszik az élelmiszer, mint stratégiai termék jelentősége. Fordulatra van szükség a válságban lévő magyar húságazatban. Közös érdekünk az állattenyésztés bővítése, a húsipar fejlesztése és új munkahelyek létrehozása.

Az ágazati értékelések, viták alapján egyértelműen kijelenthető, hogy válságban van a magyar húsipari termékpálya. A válságot mindenki számára érzékelhetően jelzi a folyamatosan csökkenő hazai sertésállomány, a stagnáló szarvasmarha-állomány, a sertés- és marhavágás jelentős visszaesése. A teljes húsipari értékesítés - a baromfiiparral együtt - egy év alatt 10 százalékkal mérséklődött.

Szakértői prognózisok szerint a világban várhatóan az elkövetkező évtizedekben az élelmiszerkereslet tartósan meghaladja a kínálatot, végérvényesen elmúlt az élelmiszer-túltermelés ideje. Ennek tükrében nehezen érthető az, ami a magyar agráriumban, az élelmiszeriparban, és azon belül is a húsiparban történt és történik. A húsipari dolgozók számára értelmezhetetlen, hogy a prognózisok ismeretében miért kell munkahelyeket megszüntetni, gyárakat bezárni.

A kongresszus résztvevői követelik, hogy a gazdaságpolitika a rendelkezésre álló eszközökkel ösztönözze a befektetéseket a húságazatban, a szabályozórendszerrel teremtsen érdekeltséget a befektetésekhez, mert stratégiai igényű cselekvés nélkül a húsipar versenyképessége tovább romlik és fennmaradási esélye tovább csökken.