HÚSOS 2009. XVII. évfolyam 6.szám
KITEKINTÉS

Szónoki fordulatok

Több „aranyköpés” és érdekes fordulat, hasonlat is elhangzott a szónoki emelvényről, amelyek színesítették az előadók mondanivalóját. Elgondolkodtató, derűt keltő mondatokból sem volt hiány a tanácskozáson.

Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a tagság nehéz mozgósíthatóságával kapcsolatban kijelentette: „Nekem a munkaköri leírásomban is az van, hogy tömegnek kell látszanom.” Pataky kolléga a kongresszusról egyenesen a minisztériumba sietett, hogy újra tárgyalóasztalhoz üljenek a munkaadók és a kormány képviselőivel, s folytassák az országos bértárgyalásokat. Az elnök úgy fogalmazott: már mindent elmondtunk, amit kellett, és mindent elengedtünk a fülünk mellett, amit nem kellett volna. Megcsináltuk a „színházat”, most már tenni is kell valamit.

Gyaraky Zoltán, a szaktárca főosztályvezetője a statisztikai adatokat sorolva arra a következtetésre jutott, hogy „kolbászban jók vagyunk!” Tett egy megállapítást is, miszerint a szakmában jellemző felfogás, hogy „dögöljön meg a szomszéd tehene is.” Persze, nem biztos, hogy ez egy vágóhídon rosszat jelent - tette hozzá.

Dr. Gulyás Kálmán munkaügyi szakállamtitkár élete egyik meghatározó élményének nevezte, amikor több mint egy évtizede egyeztető tárgyalások levezetésére, a munkaadó és a munkavállalók közti megegyezés segítésére hívták a szekszárdi húsüzembe. Úgy tűnt számára az érkezéskor, hogy lehetetlen feladatra vállalkozott, mivel a felek között nagy volt a bizalmatlanság, a feszültség. A közvetítés eredményeként megtört a jég. Este kezdődött a párbeszéd, egész éjszaka tartottak a tárgyalások. - Már fáradtak voltunk, éhesek, mert enni nem kaptunk, hiába voltunk húsüzemben - mondta a sokat próbált hivatalnok. Hajnali négy órára azért megszületett a megállapodás, akkor lett ennivaló is.

Kapuvári József mondta el, hogy az Európai Parlamentben hallotta a következő fogalmat: public good. Magyarul azt jelenti: közjó. A fogalmat a portói borra és borvidékre, annak kultúrájára, termékére használta egy előadó. - Számomra ilyen közjó a tokaji bor és borvidék, a Pick szalámi, a Herz szalámi, a gyulai kolbász, a csabai kolbász, a magyar pirospaprika és sorolhatnám. De a Herz története után úgy tűnik, ma Magyarországon nincs „közjó”, minden tönkremehet, ami más nemzetnél közjónak számít - vonta le a tanulságot.

Kapuvári József felelevenítette Barack Obama amerikai elnök szavait is, ami kissé szabadon úgy hangzik, hogy parlamentáris demokráciában a törvényhozóknak kell megtalálni és meghatározni a játékteret, amelynek keretei között a szakszervezetek eredményesen képviselhetik a dolgozók érdekeit. - Mit tettek a magyar törvényhozók a szakszervezetekért? - tette fel a kérdést az elnök.

Roberto Treu olasz kolléga tájékozott lehet magyar ügyekben, vélhetően nem véletlenül beszélt a Világbankról. - Amikor a költségvetés megrendül, jön az IMF és megmondja, hogy milyen szociális juttatásokat kell leszalámizni, különben összeomlik a gazdaság. Az egész világon beavatkozik az IMF és függőségbe taszít országokat, amelyek aztán egymással vetélkednek a szociális javak elvételében - mondta. De Roberto nem kímélte Berlusconi olasz miniszterelnököt sem, vén szélhámosnak nevezte, aki nem ad pénzt a munkavállalók helyzetének javítására.