HÚSOS 2008. XVI. évfolyam 4.szám
KITEKINTÉS

Nyaralás üdülési csekkel

Az üdülési főszezonban jelentősen nőtt az üdülési csekket felhasználók száma a Balatonnál - adta hírül a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány. Ma már közel 3.000 belföldi szolgáltató várja a kedvezményes fizetési eszközzel érkező vendégeket a „magyar tenger”-nél.

A Balaton környékén a vendégek szinte minden, a szabadidőhöz, kikapcsolódáshoz, pihenéshez kapcsolódó szolgáltatáshoz használhatják az üdülési csekket. Többek között 260 szálloda, 40 kemping, 1100 magánszálláshely, 700 étterem, 550 sport- és fürdő szolgáltató várja a „csekkes” vendégeket, akik a helyközi közösségi közlekedésnél is használhatják a bilétájukat.

A szolgáltatók közül egyre többen az üdülési csekk névértékét meghaladóan biztosítanak különböző kedvezményeket, ajándékokat, plusz szolgáltatásokat a vendégek részére. A Balaton környékén 318 „Üdülési Csekk Plusz” szolgáltató található.

Az elmúlt évi forgalmat mintegy 30 százalékkal haladja meg az eddig regisztrált üdülési csekk felhasználás. A Balaton környéki szolgáltatók 2008. első félévében már 2,5 milliárd Ft forgalmat realizáltak az üdülési csekk révén.

A kedvezményes üdülési csekk mind szélesebb körű elterjedése (jelenleg mintegy 2 millió személy rendelkezik üdülési csekkel) jelentősen hozzájárul a belföldi turisztikai szolgáltatások bővüléséhez. Az üdülési csekkek felhasználása gyakorlatilag az ország üdülési körzeteiben mindenhol növekszik. A kedvezményes fizetési eszköz elterjedésében jelentős szerepet játszanak a szakszervezetek, amelyek sokat tesznek azért, hogy a munkavállalók élhessenek ezzel a lehetőséggel.

A jövő évi költségvetés előkészítése során felvetődött a munkavállalói kedvezmények - így az adómentes üdülési csekk és az étkezési utalvány - megszüntetésének gondolata. Az MSZOSZ azonban bejelentette: ha a kormány nem mond le erről a felvetésről, tiltakozásul kész utcára vonulni.

További információ: www.udulesicsekk.hu