2006. XIV. évfolyam 5.szám |
IPARÁGI TÜKÖR |
Jubileumi kolbászfesztiválNemcsak Békés megye és a dél-alföldi régió, hanem az ország egyik legnagyobb gasztronómiai seregszemléje, a Csabai Kolbászfesztivál az idén jubilált. A hasonló hazai kulináris fesztiválok egyik zászlóshajójaként számon tartott békéscsabai megarendezvényt az idén tizedik alkalommal rendezték meg. Az alkalomhoz illően, némi visszanézéssel és sok újdonsággal. A jubileumi, tizedik Csabai Kolbászfesztivált a korábbiaknál is nagyobb érdeklődés mellett rendezték meg október utolsó harmadában a békéscsabai városi sportcsarnokban és környékén, amely bár hatalmas teret jelent, de az idén egy kicsit szűknek bizonyult. A békéscsabaiak szinte kötelező jelleggel ott vannak az eseményen, de rengetegen érkeznek a Körös-völgy más településeiről, egyre többen a megye-, sőt az országhatárokon kívülről is. A fesztivál egyik attrakciójának a Bajnokok Ligája kolbászkészítő verseny ígérkezett, amelyre összesen 27 csapatot hívtak meg. Nem másokról volt szó, mint az eddigi kilenc kolbászfesztivál töltőversenyeinek első három helyezettjeiről. Az extraklasszis csapatok versengésével kapcsolatban elhangozott: amit ők nem tudnak a kolbászkészítésről és -töltésről, azt talán már nem is érdemes tudni. Emellett rendeztek az ifjúságiak és nyugdíjasok számára ugyanúgy kolbászkészítő versenyt, mint most első alkalommal a médiumok képviselőinek. A fő látványosságot most is a 300 csapatos szombati kolbásztöltés jelentette, ahol azért „csak” ennyi csapat vesz részt, mert többet nem lehet elhelyezni a rendelkezésre álló egyébként nagy területen sem. A kolbászgyúrók és -töltők produkciója iránt az idén is sok híres ember érdeklődött, többek között Pessuth Rita kick-box-, Kovács Katalin kajak- és Bessenyei Péter műrepülő-világbajnok, valamint a jól ismert operatőr és városvédő, Ráday Mihály, aki kiveszi a részét a gyúrásból is. - Minden showelem mellett a fesztivál megmaradt annak, aminek 1997-ben indult, vagyis a középpontban a hagyományőrzés, a hagyományok továbbvitele áll - hangsúlyozta Ambrus Zoltán a Csabai Kolbászfesztivál ötletgazdája és főszervezője. A látogatottsági sikerre jellemző, hogy a fesztivál ideje alatt a környék minden kereskedelmi szálláshelye megtelt. Dékány Ferenc, a Csabahús Kft. igazgatója az eseményen meglepetésként tálalta vadonatúj terméküket, a Munkácsy-kolbászt. A csabai múzeummal egyeztettek, és a vastagkolbász címkéjén Munkácsy: Leány tálcával című képe látható. Mint köztudomású, Munkácsy Mihály és munkássága ezer szállal kötődik Békéscsabához. A rendezvényhez idén is borvigadalom, valamint mezőgazdasági- és élelmiszer-ipari, illetve turisztikai kiállítás társult. Emellett felépítettek pálinkafaházakat is, hiszen a kolbászhoz, a disznótorhoz a bor mellett a pálinka is hozzátartozik. B. T.
|
elöző cikk | újság tartalomjegyzék | következő cikk |
rovatban vissza | rovat tartalomjegyzék |