2006. XIV.évfolyam 1.szám |
IPARÁGI TÜKÖR |
Negyvenhét éve a húsipar szolgálatábanAz Országos Húsipari Kutatóintézetet (OHKI) 1959-ben alapította az akkori szakminisztérium. Tudományos műhelyünk azóta szolgálja a hazai húsipart. A vágás és feldolgozás minden lényeges elméleti és gyakorlati problémájával foglalkozott intézetünk az elmúlt évtizedekben. A vállalatokkal szorosan együttműködve mi is alkotó részesei voltunk annak a folyamatnak, melynek eredményeként szakmánk gépesített nagyiparrá vált. Így például a hatvanas években sok helyen intézeti közreműködéssel valósultak meg azok a vágóvonalak, ahol az állatokat felfüggesztve, konvejorizált pályán dolgozták már fel. A füstölő-főző szekrények akkori tervezésében és alkalmazásában is elévülhetetlen érdemeket szereztek kollégáink. A minőségüggyel, élelmiszer-biztonsággal összefüggő kérdések mindig kiemelt helyen szerepeltek tevékenységünkben. Ennek részeként folyamatosan foglalkoztunk az exportra kerülő árucikkekkel. Feladatunk nem csupán a technológiára terjedt ki, hanem nekünk kellett megvédeni termékeink hírnevét, ha azokat igaztalanul, tudományosnak látszó módszerekkel próbálták hátrányosan megkülönböztetni. Külpiaci konkurenseink nagy leleményességről tettek tanúbizonyságot ebben. Szerencsére nívós munkával rendre sikerült állításaikat cáfolni. Álláspontunkat nemzetközi fórumokon megvédve bizonyítottuk például, hogy a magyar szalámi gombatoxinnal nem lehet szennyezett, a gyulai kolbász megfelelően eltartható, a szárazáruk előállítására hazánkban alkalmazott technológia garantáltan aggálymentes terméket eredményez. A példák itt hosszasan sorolhatók lennének. Hagyományainknak megfelelően az intézet mai tevékenysége szintén a húsipar igényeihez igazodik. Leggyakrabban művelt témáink egyike a húsok és készítmények eltarthatósági idejének a növelése. A vállalatok munkáját nagyban segíti, hogy körültekintő munkával és számottevő anyagi áldozattal egy csomagolástechnikai laboratóriumot alakítottunk ki. Ha problémák adódnak az egyes termékek minőségével, úgy napok alatt kiderítjük a hiba okát és javaslatot teszünk a kiküszöbölésére. A cégek kérésére kiadott szakvéleményeink sokszor tudták erősíteni a tisztességes gyártók tárgyalási pozícióit. Bár a munka döntően a vállalatokkal kötött kétoldalú szerződések keretében folyik, az intézet számos iparági feladatot is ellát. A tavaszi Húsipari Tudományos Napok során az elmúlt év legfontosabb eredményeit, újdonságait ismertetjük. Az őszi Húsipari Továbbképző Napok egy-egy téma (hőkezelés, szárazáruk gyártása stb.), az utóbbi időben az uniós csatlakozással járó problémák és megoldási lehetőségeinek alapos tanulmányozását teszik lehetővé. Az OHKI fenntartja a Húsipari Múzeumot és a könyvtárat, szerkeszti "A HÚS" szakmai folyóiratot. Pályázatok keretében végzett kutatások segítségével igyekszünk lépést tartani a nemzetközi tudományos, szakmai fejlődéssel, az ebből és az unió különböző munkacsoportjai, bizottságai által kiadott munkaanyagokból származó ismeretanyagot felhasználva segítjük a hozzánk forduló szakembereket munkájukban és az egész ipart az EU piacán való beilleszkedésben, az új követelményeknek való megfelelésben. Az intézet honlapja (www.ohki.hu) már a folyamatos kapcsolattartást szolgálja. A főmenü számos kérdéskört tartalmaz (pl. jogszabályfigyelő, hírek stb.), az alfejezetek tovább pontosítják a tárgyalt területeket: nemzetközi kutatások, tanácsok és javaslatok stb. A hús sajátosságából, gyorsan romló mivoltából eredően a szakmánk nagyon operatív területnek számít. Erre való tekintettel honlapunk folyamatos "látogatása" mindenképpen javasolható. A húsipar helyzete napjainkban meglehetősen nehéz. Ugyanakkor a színvonalas szakmai munka a cégek pozícióját erősíti. Ahogyan a múltban, a továbbiakban is ebben kíván a szakma partnere lenni az Országos Húsipari Kutatóintézet. Dr. Szerdahelyi Károly
igazgató
|
elöző cikk | újság tartalomjegyzék | következő cikk |
rovatban vissza | rovat tartalomjegyzék | rovatban előre |