HÚSOS 2005. XIII.évfolyam 6.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

A szakszervezet megőrizte az erejét

Vita, hozzászólások

Bezdán János

Kicsit nehezen indult a beszámolókat és szóbeli kiegészítést követő vita, a húsipar válságos helyzete a kongresszusra is rányomta bélyegét. Az elsőként felszólaló Bezdán János (Gyula) bírálta az agrártárcát, hogy vezetői érzéketlenek a húsipar gondjaira. - Értenek hozzá, de süketek! - mondta, felidézve a HDSZ kezdeményezéseit az ágazatot sújtó válság kezelésére. - Ha nem akarják meghallani a szavunkat, oda kell menni a Kossuth térre - jelentette ki nyomatékkal a demonstrációk szervezésében tapasztalt gyulai érdekvédő. Bezdán kolléga a Húskombinát helyzetéről szólva elmondta, hogy a cég súlyos helyzetbe került, ami az ágazat válságára és a korábbi menedzsment dilettantizmusára vezethető vissza. Az eredmény ismert: közel 350 álláshely megszűnt. Azt azonban elégedetten állapította meg, hogy a megvédett kollektív szerződésnek köszönhetően a törvényes járandóság felett mintegy száz millió forinttal több végkielégítést vehettek fel az elbocsátott dolgozók. Megköszönte a többi alapszervezet támogatását a munkaharcban és bejelentette, hogy az új cégvezetéssel sikerült megállapodni több vitatott kérdésben, ennek köszönhetően Gyulán jelenleg munkabéke van.

Tóth Ferenc, a Délhús Rt. szakszervezeti bizottságának elnöke, mindehhez annyit fűzött hozzá, hogy a konfliktusokat úgy kell feldolgozni, hogy abból jól jöjjünk ki. Hangsúlyozta: folyamatosan bővíteni kell a szakszervezeti vezetők tudását, hogy minél hatékonyabban legyenek képesek fellépni a tagok érdekében, s e mellett egyre több fiatalt kell megnyerni, a szakszervezeti feladatokkal megismertetni, hogy legyen, aki tovább folytatja az érdekvédelmi munkát.

Jenei Tamás, a Pick Rt. küldötte többek között elmondta, amikor a pécsi kongresszusra készülődött dilemmában volt, hogy most találkoznak-e utoljára, vagy négy év múlva ismét lesz kivel megtartani a tanácskozást, mert létezik még a magyar húsipar. Kitért arra is, rövid időn belül megoldást kellene találni, hogy a húsiparban dolgozók ne az európai bérek egy ötödét kapják a munkájuk ellenértékeként. Felidézte, hogy Szegeden a cég vezetői a szakszervezet által kért bérekre, követelésekre először nemet mondtak, majd mégis sikerült jó irányba fordítani a tárgyalásokat. Keserűen jegyezte meg, hogy sok munkahelyen nincs kollektív szerződés, bérmegállapodás.

Nézzünk mégis előre! - biztatta társait.

Pászli Tibor

A Kapuvárról érkezett Pászli Tibor annak a véleményének adott hangot, hogy a Pick csoporton belül a tulajdonosi kör beáldozta a Ringa Rt.-t, hiába tett meg a szakszervezet mindent, hogy ez ne következhessen be. Kapuvár ugyan tovább működik, de a soproni és a győri üzem megszűnt, leszerelték a gépeket, az egyik helyén rövidesen bevásárló központ lesz. Úgy tűnik, a lovak közé dobták a gyeplőt, s ahhoz, hogy ezen a válságos helyzeten úrrá legyen az ágazat, még szélesebb körű összefogásra van szükség, hiszen az alapanyag termelők jelentős része is nehézségekkel küszködik. A hozzá nem értő befektető tulajdonosok több dinasztia munkáját tették tönkre egy szempillantás alatt. A száz éve alapított Ringát, melynek a termékei ismertek voltak egész Európában, a földdel tették egyenlővé. A hízelgés, a könyörgés, a kérés időszaka lejárt, erőteljesen kell a jövőben fellépni, ha nem megy másként, sztrájkot kell hirdetni, a Parlament elé kell vonulni, még nagyobb hangsúlyt adva ezzel a húsipari dolgozók követeléseinek.

Szarka Imre

Szarka Imre (Debrecen) hozzászólásában kitért arra, hogy maga lassan négy évtizede van a húsos szakmában, de igazán akkor értette meg, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a húsfeldolgozó cégek, amikor 2004. novemberében részt vett Gyulán az ottani dolgozók érdekében szervezett megmozduláson. Ilyent eddig még Debrecenben nem éltek át, de most a környékbeli cégek közül hasonlóan nehéz helyzetben van a Falcotrade és a Borsi Hús Rt. is. (A kongresszus ideje alatt érkezett a hír, a tulajdonosok öncsődöt jelentettek - szerk.) A húsiparban kialakult válság miatt egyre többen hagyják el a szakmát, mennek külföldre dolgozni, vagy más területen próbálnak elhelyezkedni. A nem egyszer kilátástalan helyzetet még súlyosbítja, hogy egyre erősödik az a fajta vezetői magatartás, mely szerint a dolgozók soha nem teljesítenek jól, sem akkor, ha eredményesen működik a cég, ha veszteséges, akkor meg természetesen miattuk marad el az eredmény.

A debreceni húsosok vezetője vitát váltott ki azzal a javaslatával, miszerint a HDSZ-en belül minden szervezett dolgozó a bruttó bérének egy százalékát fizesse tagdíjnak. A megjelent küldöttek jelentős része azonban az eltérő helyzetre utalva úgy gondolta, ezt minden szervezet maga határozza meg, a központi kvóta befizetésén túl legyen ez a belügye.

A Pick Szeged Rt.-től érkezett Zsigovics Márta hozzászólásában elsősorban annak adott hangot, hogy nem elég egyszer kimenni a Parlament elé, hanem többször rá kell kérdezni a kormányzatra, a minisztériumra, hogy az általuk tett ígéretek mikor valósulnak meg.

A Falcotrade dolgozóit képviselő Molnár Attila pedig arról beszélt, hogy miközben bajban van az ágazat, súlyos pénzeket fizet ki az állam azért, hogy az állati fehérjét, veszélyes hulladékként a Mátrai Erőműben égessék el, ugyanis az ATEV képtelen értékesíteni.

Golhovics Gábor

Golhovics Gábor, a Pick Szegedtől hozzászólásában azt fejtegette, hogy a magyar húsipari cégek jelentős része alultőkésített. A Pickre azonban nem ez volt jellemző, egy rossz tulajdonosváltásnak köszönhetően a 4500 fős holdingból mégis csak egy 1500 embert foglalkoztató cég lett. A magas minőségű terméket gyártó, eredményesen működő vállalati csoportból veszteséges cég lett, a cégbirodalomból egy telephely maradt. Kitért arra is, hogy a mostani tulajdonos is pénzügyi befektetőnek tekinthető, de úgy tűnik, másként gondolkodik.

Az elmúlt években a cég dolgozói és a tulajdonosi kör érdeke elvált egymástól. A tulajdonosok semmibe vették a dolgozók érdekeit, éppen ezért, hogy a követeléseiknek hangot adjanak sztrájkbizottságot hoztak létre, ez elegendő volt ahhoz, hogy a munkabér kérdése megoldódjon, elfogadható ajánlatot tegyen a tulajdonos. Hangsúlyozta, a cégcsoporton belül lezajlott üzembezárások jó tanulóidőszakok volt arra, hogy mit is jelent a szolidaritás, az egymással való összefogás. De azt is megtapasztalták, mire képesek a tulajdonosok, hogy keresztül vigyék a döntéseiket, éppen ezért nagyon is megérti a Ringások indulatait. Több húsüzem, számtalan munkahely ráment a munkáltatók rossz döntéseire. Az egyik helyen bizonyos adatokat felhasználva a tulajdonos bebizonyította, hogy veszteséges a vágósor működtetése, míg a másik ugyanezen számok alapján újraindította a termelést.

A szaktárcát illetően Golhovics kolléga megemlítette: végre valakinek a szaktárca figyelmét fel kéne arra hívni, hogy nemcsak az agrárium, hanem az élelmiszeripar is része a vidékfejlesztésnek, hiszen az ágazat munkahelyei vidéken találhatók. A gazdák hiába termelnek, tartanak állatokat, ha nem lesz, aki levágja, feldolgozza, minden rajtuk marad, éppen ezért minden szereplőnek össze kellene fogni azért, hogy ne szűküljön tovább az ágazat mozgástere.

Döbör János

- Nekük pillanatnyilag van munkánk - kezdte hozzászólását a Pápai Hústól érkezett Döbör János, de gyorsan hozzátette azt is, nem tudja meddig. Az elmúlt évben veszteséges volt a cég, idén talán nyereséges lesz, hacsak a cégcsoport többi tagjának veszteségei nem olvasztják el az eredményt. Vida Kálmán, a Kométa '99. Kft. küldötte elmondta: a kaposvári húskombinát az elsők között került külföldi kézbe. Ők, amit csak lehet, már átéltek: leépítést, kollektív szerződés felbontását, késhegyig menő bértárgyalásokat. Az eltelt egy évtized alatt megtanulták, bizonyos kompromisszumokat meg kell kötni ahhoz, hogy megmaradjon a cég, az emberek munkahelye. Azt is biztosan állíthatja az átélt kudarcok és sikerek ismeretében, ebben az ágazatban még működik a szakszervezet és van ereje. - Voltak sikereink, ne sírjunk! - mondta. Vida kolléga úgy ítélte meg, hogy az EU-hoz való csatlakozás követelményeit túllihegték az illetékesek, a túlzó előírások többletköltségeket okoznak a cégeknek.

Kapuvári József

Kapuvári József elnök a vita összefoglalásaként önkritikusan szólt arról, hogy a szaktárca elmaradt válasza miatt határozottabban kellett volna fellépni, de a reménykedés elaltatta az akaratot. A bérharcokkal összefüggésben megemlítette, szakszervezeti képzésre azért is szükség volna, hogy minél több ember ismerje fel a saját érdekeit. Egyetértett azzal a megállapítással, hogy a húsipar működése szorosan összefügg a vidékfejlesztéssel. A munkáltatók módszereivel kapcsolatos megjegyzésekre reagálva kijelentette: rajtunk már mindent kipróbáltak, sok meglepetés nem érhet bennünket. Az ágazat nehéz helyzete ellenére a szakszervezet megőrizte az erejét, működik és acióképes.