HÚSOS 2004. XII.évfolyam 1.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Debreceni Hús Rt.

Tíz százalékos bérfejlesztési igény

Az előző évre visszatekintve és az idei kilátásokat számba véve, a Debreceni Hús Rt. szakszervezeti bizottságának elnöke, Szarka Imre elmondta, hogy tavaly korszerűsítették a vágóüzemet, ami jelentős többlettermelést tett lehetővé. 2003-ban 220 ezer sertést vágtak, ebben az évben pedig 315 ezret terveznek. Korszerűbb lett a technológia és gyorsabbá vált a vágás üteme.

Azt remélik, hogy lesz elegendő sertés, ez év januárjában azonban hat nagyüzemi termelőjük leállt, nem vállalták tovább a gazdaságtalan termelést és a veszteséget. Pedig mind a hat nagyüzemi termelő kiváló minőségű sertést tudott előállítani. Jelenleg nem tudni, lesznek-e további termelői leállások és természetesen az is kérdés, hogyan alakulnak majd a felvásárlási árak. Tavaly mintegy 5 és fél millió sertés volt az országban, most azonban már csak 4 millió körüli lehet, s ebben a pillanatban bizonytalanok a kilátások.

Szarka Imre arról is szólt, hogy immár két éve nem emelkedett a sertéshús ára, sőt 2003-ban az előző évhez viszonyítva hét százalékkal csökkent. A termelők nem tudják kigazdálkodni azt a magas gabona árat, amit befektetnek a takarmányba. Természetesen nemcsak a termelők, a feldolgozók helyzete sem könnyű.

A stabilitás jelei

A Debreceni Hús Rt. az országban a legnagyobb sertéshús forgalmazó cég. Ellátják a legnagyobb üzletláncokat, országosan 17 százalékot "visznek el" a forgalomból. Stabil helyzetüket bizonyítja, hogy április végére fejeződik be egy közel két milliárdos beruházás, amelyet a pályázatok mellett saját forrásból finanszíroznak.

A Debreceni Hús Rt-nél 2003-ban az előző évhez viszonyítva mintegy 30 fővel bővült a létszám, elsősorban a csontozó, csomagoló területén, amelynek a korszerűsítése az idén folytatódik, így újabb dolgozók felvétele várható. A cégnél jelenleg is van felvétel, méghozzá korhatár nélkül. - Nálunk akár 50 év felett is szóba állnak az emberekkel. Igaz, az új dolgozókat csak minimálbérét tudják felvenni, ami tavaly 52 ezer forint volt. A részvénytársaság 617 dolgozója közül mintegy száz főt foglalkoztatnak minimálbérért - tudtuk meg Szarka Imrétől.

Az idei bértárgyalásra várhatóan februárban kerül sor. A Szakszervezeti Tanács tavaly 4,4 százalékos bérmegállapodást kötött a vállalati vezetéssel. Az idén 10 százalékos bérfejlesztési igényt jelentettek be. A cég vezérigazgatója erre a jelzésre január közepén válaszolt. Szarka Imre ennek alapján tájékoztatta a dolgozókat: még nem áll rendelkezésre a megfelelő adatmennyiség és sok a tisztázatlan kérdés, de mindenképpen lesz béremelés. Ahogyan eddig is, a szakszervezet azt szeretné, ha január l-től visszamenőleg kapnák meg a dolgozók a megemelt jövedelmet.

Megtartó hűség

- A korábbi lehetőségek, mint a kedvezményes üdültetés, a magánnyugdíj pénztári hozzájárulás, az egyszeri juttatások (húsvéti sonka, szilveszteri virsli) várhatóan megmaradnak - sorolta Szarka Imre. - A cég ebben az évben lesz 110 éves, s a szakszervezet azt szeretné, ha a korábbi jubileumi hagyományoknak megfelelően az idén is kaphatnának valamilyen meglepetést, szerény ajándékot a dolgozók. Erre az eseményre egyébként számos rendezvénnyel, termékbemutatókkal és különböző akciókkal is készül a cég.

Vannak új ötletei is a szakszervezetnek - például az egészségpénztár szorgalmazása-, ennek a kivitelezése azonban egyelőre még nem aktuális. A tervek megvalósítása attól is függ, hogyan alakul a termelés, a piac, a cég helyzete.

Az eddigi szociális juttatások - szülési, temetési segély, vagy hosszabb táppénz esetén a dolgozó egyszeri szakszervezeti segélye - továbbra is megmaradnak. Szüléskor négyezer, temetés esetén ötezer forintot tud adni a szakszervezet, ha pedig valaki egy hónapnál hosszabb ideig kényszerül táppénzre, a segély összege háromezer forint. A cég kedvező kamattal építési, lakásvásárlási támogatást tud biztosítani, ez azonban maximum 200 ft ezer körüli összeg. Van beiskolázási segély is - amely 18 éves korig adható -, de nem pénzt, hanem tanszervásárlásra beváltható utalványt adnak. Voltak ugyanis kedvezőtlen tapasztalatok, s így biztosabb, hogy tényleg az iskolatáskába kerül, amit a gyerekeknek szántak.

Változatlanul népszerűek a szakszervezeti kirándulások, bár nem sok pénzük van, csak amennyi a tagdíjakból befolyik. Jelenleg 310 szakszervezeti tag van a Debreceni Hús Rt-nél. A kilépés nem jellemző, gyakori azonban, hogy a minimálbérért felvett új dolgozók pár hét múlva odébb állnak, így a szakszervezeti tagok száma folyamatosan változik. A törzsgárdatagok azonban nemcsak a céghez, hanem a szakszervezethez is hűségesek.

D. K. K