HÚSOS 2003. XI.évfolyam 5.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Testületi ülések

Elnökség

2003. szeptember 9.-én a HDSZ elnöksége Tőserdőn tartott ülést. A testület tagjai egyeztették az év hátralévő hónapjainak hazai és nemzetközi érdekvédelmi programjait. Részletesen áttekintették a vagyonkezelés kérdéseit, valamint az MSZOSZ-től visszajuttatott pénz felhasználását. Az elnökség alaposan elemezte az MSZOSZ bértárgyalási ajánlását, valamint a jövő évi bérpozíciókhoz kapcsolódó számításokat, a várható változásokat.

Sztrájkbizottság

Budapesten tartotta ülését 2003. szeptember 9.-én a HDSZ sztrájkbizottsága. A testület tájékozódott Pászli Tibortól a kapuvári, Molnár Attilától a gyöngyösi és Golhovics Gábortól a szegedi munkaügyi konfliktusról és a helyzet értékelése után a kapuvári és a gyöngyösi alapszervezetek számára felhatalmazást adott figyelmeztető sztrájk előkészítésére. (Az eredményes tárgyalások alapján egyik helyen sem kellett végül sztrájk-készültséget elrendelni - szerk. megj.)

Ügyvivő testület

Az október végi választmányi ülés előkészítése és aktuális kérdések szerepeltek az ügyvivő testület 2003. szeptember 22-i soros ülésének napirendjén. Kapuvári József elnök a 2004. évi bérajánlás kialakítása keretében tájékoztatást adott általános gazdasági, húsipari szakági és szakszervezeti kérdésekről. Úgy ítélte meg, hogy az ajánlás kialakítása során figyelembe kell venni az adókban és járulékokban várható változásokat, a mintegy hat százalékosra prognosztizált inflációt és a reálbér növelésének általános igényét. Jövőre elengedhetetlen lesz a minimálbér emelése. A választmánynak mindenképpen olyan javaslatot célszerű előterjeszteni, amely reális számításokon és lehetőségeken alapul.

A hozzászólások során Tóth Ferenc elmondta, hogy a Délhúsnál a minimálbért automatikusan az országos szint + 10 százalékban állapítják meg. Felvetődött még, hogy a különböző követelésekről "csomagban" célszerű tárgyalni, hogy elkerülhető legyen a juttatások előnytelen átalakítása.

A testület tájékoztatót hallgatott meg a létrejövő Ágazati Párbeszéd Bizottságokról, amelyeknek fontos szerepe lesz az érdekegyeztetésben. Ugyanakkor az ágazati érdekek közös képviseletében is segíthetik a szakmai törekvéseket. A testület tagjai vállalták, hogy munkahelyi vezetők körében is népszerűsítik a párbeszéd gondolatát. Ismételten felmerült, hogy mezőgazdasági és élelmiszeripari válságok kezelésére a szaktárca szintjén érdemes volna létrehozni egy elkülönített alapot.

Elhangzott egy tájékoztató az ÉDOSZ vagyonpolitikai irányelveiről, magyarán szólva a megszerzett ingatlanok sorsáról. A tapasztalatok szerint meglehetős teher lepukkant üdülőket fenntartani, ezért csak a meglévő kapacitások egy részének a fenntartása lehetséges. Jó hír a horgászoknak, hogy Balatonszabadi- Sóstó-i üdülő hosszú távon megmarad.

Az egyebek között rövid értékelések hangoztak el a kapuvári, a gyöngyösi és a szegedi munkaügyi konfliktusokról. A hozzászólók megállapították, hogy a Ringánál felvállalt küzdelem adott helyzetben érdemi eredménnyel zárult, a megállapodás következtében az induló helyzethez képest kedvezőbbek lettek a dolgozók pozíciói. A gazdákat, a várost és a befektetőket egyaránt megmozgató kapuvári termelésátszervezés sok tanulsággal szolgál, amelyet a későbbiekben még alaposabban elemezni kell.