HÚSOS 2002. X.évfolyam 6.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Új névvel, fiatalos lendülettel

Sopronból nem vágynak el a húsosok

Jelképes értékű, hogy Sopronban, az egykori Ringa-vállalatnál a szakszervezeti munkát egy igen fiatal, s koránál fogva is dinamikus ember, Hetlinger János fogja össze. Az ifjú szb-titkár alig múlt 26 éves, így még a legnagyobb rosszindulattal sem lehetne rá mondani, hogy rutinszerűen, régi beidegződésekkel látja el feladatát a szakszervezetben. Mindössze nyolc évvel ezelőtt, 1994-ben szerzett szakképesítést a húsos szakmában a Győrből Sopronba kihelyezett osztály elvégzésével. Azóta dolgozik a vágásnál és a csontozásnál az utóbbi időben megújult soproni húsipari cég szakmunkásaként.

Van munka bőven

Márpedig a soproni húsiparban helye van a fiatalos lendületnek, ugyanis az egykori Ringa- részleg - pontosabban a Ringa Húsipari Rt. Soproni Vágóüzeme - új névvel, a Pick-család tagjaként új távlatokkal rendelkezik. Most Soproni Marhavágó Kft.-ként üzemel, s amint az ott dolgozók nem kis büszkeséggel újságolták, jelentős felújítások javítják a munkakörülményeket. Mivel vágásokra szakosított egységről van szó, nagyon fontos, hogy teljes egészében felújították a vágórészt, amely most két szalaggal működik. Mindez nagy könnyebbséget jelent az ott dolgozóknak, mert jelentősen csökkent a nemrégen még annyira jellemző cipekedés. Korszerűsítették az öltözőket, a zuhanyozókat, s általában a higiéniai feltételeket, ami kiterjedt még a marhaistállókra is, ahol az egységbe érkezett jószágokat egy napig pihentetik vágás előtt.

Büszkék is rá a soproni húsosok, hogy az ő termékeik igazoltan eurókonformak, hiszen a Svédországba és másfele irányuló export nagyszerű fogadtatásnak örvend. Van is munka bőven, naponta vágnak. S bár fizetésével általában sehol senki sem tökéletesen elégedett, amint az szb-titkár mondja, Sopronból nem vágynak el az emberek külföldi munkára. Pedig ott van karnyújtásnyira az osztrák határ, amelyen át Kapuvárról és még Győrből is sokan járnak naponta vagy heti turnusokban most már nem shillingért, hanem euróért dolgozni. A soproni egységből viszont évekkel ezelőtt mentek el utoljára Németországba munkát vállalni, de azok is visszatértek már azóta.

Segít a szakszervezet

Hetlinger János beszélgetésünk alkalmával elmondta, hogy a szakszervezeti munkában mindig számíthat a Kapuváron utolérhető Pászli Tibor elnök támogatására, segítségére. Akcióik is közösek, s a soproni közel félszáz szakszervezeti tag sem marad le azokról a juttatásokról, amelyekben a Ringa kapuvári vagy győri egységénél dolgozók részesülnek. Az idén is volt aki Balatongyörökön, a Ringa-nyaralóban töltötte családostól a nyári szabadságát, s Tőserdőn, a szakszervezeti üdülőben is voltak Sopronból. A beiskolázások idején a tanulókorú gyermekes családok megkapták a segítséget, december elején valamennyi gyermekes szakszervezeti tag hazavihette a Mikulás-csomagot, s jut a családoknak a szaloncukorból is. Az ősszel kedvezményes almavásárt rendeztek, s idén sem marad el az év végi nyugdíjas-találkozó. Ezen az üzem egykori, már nyugdíjba vonult dolgozóit látják vendégül - vannak vagy kilencvenen - s karácsonyra csomaggal kedveskednek nekik. Az szb-titkár nagyon reméli, hogy az elkövetkezőkben még több jut majd ilyen célú felhasználásra, erre biztatóak az önállósult egység termelési eredményei, valamint az a tény, hogy a menedzsment, s személyesen Márk István igazgató közvetlen, érzékenynek mutatkozik a szociális kérdések iránt. Remélik, hogy amikor a jövő évi bértárgyalásokra kerül sor, akkor is kedvező fogadtatásra találnak majd a javaslataik.

Illés Ferenc