HÚSOS 2002. X.évfolyam 2.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Szakma kiváló tanulója verseny

Bizakodás a húsipar jövőjében

A fennállásának 50 éves jubileumát ünneplő budapesti Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Intézet és Gyakorló Iskola adott helyet 2002. április 8-10. között az 1961 óta 42. alkalommal megrendezett országos szakmai vetélkedőnek, amelyen 15 szakképző intézmény 23 versenyzője vehetett részt. Ugyanis, ahány végzős osztálya van egy iskolának, annyi tanulót nevezhetett be, s a verseny tétje a 70 pontos határértéket elérők számára a szakmunkás bizonyitvány megszerzése volt.

Három napos verseny

A Földmüvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és a versenyszervező Agrárszakoktatási Intézet felkérésének második alkalommal tett eleget a jubiláló intézet, amely eddig minden alkalommal résztvevője volt a versenynek. Igazgatójuk, Székely Veronika köszöntötte a megnyitás napján a döntőbe jutott diákokat.

Elmondta, hogy a versenyt 29, elsősorban húsipari cég, intézmény támogatja. A nyitó beszédet dr. Marton István, az FVM oktatási, kutatási és fejlesztési főosztályának vezetője tartotta, majd Hegedűs Géza, a Vágóállat- és Hús Terméktanács elnöke, a versenybizottság vezetője ismertette a három nap programját. A verseny több helyszinen zajlott, irásbeli, szóbeli és gyakorlati feladatokból állt, s ez utóbbira vidéken, Tápiószentmártonban kerül sor. A harmadik napon az ünnepélyes eredmény hirdetést az FVM disztermében tartották, ahol dr. Vonza András miniszter mondott köszöntőt. A versenybizottság értékelését Hegedűs Géza ismertette, aki korábban bercsényis diák volt. Az ő nevéhez főzodik a három legjobb tanulót megillető vándorserleg létesitése, amelynek kisebb formája az idei évtől a győztes tulajdona marad.

Győztesek, díjazottak

A dijkiosztó ünnepséget három fiatal harsonazenéje vezette be, majd a miniszter köszöntő beszéde következett. A Törekvés táncegyüttes mősorát követően ismertették a szakágazati teljesitményeket. Értékelték a sertés-és marhavágás/-bontás, a hasitás, a lehúzás, a csontozás, a kolbásztöltés, az élelmiszer-vizsgálat, a vörösáru gyártás, az üzemi munkavédelem és a higiénie terén elért irás- és szóbeli teljesitményeket, amelyek általános szinvonala jobb volt a vártnál. Kisebb kilengések csak egyes szóbeli és számszaki feladatok során adódtak. A legnagyobb izgalommal várt kérdésre, hogy kik lettek a győztesek, kik kapnak szakmunkás bizonyitványt, Radnai Kálmán, a Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Intézet, Gyakorló Iskola szakmai igazgatóhelyettese adta meg a választ. A 23 versenyző kétharmada teljesitményével kiérdemelte, hogy szakmunkásbizonyitványt szerezzen. Hét versenyzőnek ez - minimális lemaradás mellett - nem sikerült, de ahogy Székely Veronika igazgatónő mondta, itt mindenki győztesnek mondhatta magát. A verseny első helyezettje Nagy Dávid, a bajai Bereczki Máté Kertészeti, Élelmiszeripari és Mezőgazdasági-Gépészeti Szakképző Iskola végzős tanulója lett, aki legjobbnak bizonyult a sertéscsontozók versenyében, valamint a legjobb elméleti teljesitményt nyujtotta. Második helyen végzett Beviz Attila, a szolnoki Ruhaipari Szakközép- és Szakiskola tanulója, ő a marhacsontozásban a legjobbnak bizonyult. Harmadik helyezett lett Csuka Róbert, a gyöngyösi József Attila Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákja. Nekik a diszes vándorserleget és annak kicsinyitett mását a miniszter adta át. A szponzorok képviselői az első három helyezettnek - sorrendjük szerint - mives kivitelű fűrészt, bárdot és kést védőkesztyűvel adtak át. A versenyt kitünően megrendező budapesti intézet tanulói sem maradtak dijak nélkül. Ferenc László lett a legjobb szóbeli teljesitményt nyujtó versenyző, mig a sertésvágók vetélkedőjében Dávid Gábor bizonyult a legjobbnak, mindkettten a Bercsényi Miklós Élelmiszeripari Szakképzo Intézet tanulói.Irásbeli teljesitményével Gajdár Antal lett a győztes, a debreceni Irinyi János Élelmiszeripari Középiskola és Gimnázium versenyzője.

Önzetlen támogatók

Ezek után került sor a különböző egyéb dijak, jutalmak, ajándékok átadásra. Az ÉDOSZ ajándékait Steer Lajosné alelnök adta át, a Húsipari Dolgozók Szakszervezete képviseletében Sajgó Barna nyujtott át ajándékokat. Többen kaptak emlékplakettet, diszoklevelet. A boldog fiataloknak és tanáraiknak sok meglepetéssel, ajándékkal szolgáltak a verseny támogatói, közöttük az Agrárszakoktatási Intézet, a Húscéh, az Élelmiszeripari Szakképzésért Alapitvány, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Húsiparosok Szövetsége, a Herz Szalámigyár és sorolhatnánk a többi önzetlen felajánló nevét.

A háromnapos országos verseny zárszavaként Székely Veronika igazgatónő mondott köszönetet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásáért, a l5 iskola felkészitő tanárainak a példamutató oktató-nevelő munkáért, a versenybizottság objektiv és magas szinvonalú biráló tevékenységéért és a döntőben résztvevo 23 versenyzo szakmai felkészüléséért. Elmondta, hogy a húsipari szakmának igéretes jövője van. A nagy áruházak keresik a jól felkészült húsipari szakmunkásokat, az ő intézetüket is megkeresték Németországból és rövidesen szerződést kötnek egy müncheni céggel bercsényis szakmunkások foglalkoztatására. Külföldön egyébként dolgoznak már náluk végzett szakmunkások.

Gregor Pál