HÚSOS 2001. IX.évfolyam 5.szám
KITEKINTÉS

Írország húsiparáról

Az Ír Köztársaság húsipara több mint 5000 foglalkoztatott munkással a magas színvonaláról nevezetes. Hat jelenős húsfeldolgozó üzem létezik és ezek közül kettő ellenőrzi körülbelül az üzemek felét. Az üzemek többsége viszonylag kicsi (a vágási darabszám szempontjából), és nem mindegyik rendelkezik csontozó csarnokkal. Az ír gazdaság természeti adottságainál fogva erősen függ a mezőgazdaságtól és az élelmiszer-exporttól, az összes tartósított hús 90 százalékát exportálják és ez, más faktorok mellett, magas ciklikus fluktuációt okoz a harmadik világ, mint pl. Oroszország, Egyiptom, Irán, Irak stb. piacaira való bejutás / kiszorulás következtében.

Az EU más részeitől eltérően a húsipari dolgozók az alulfizetettek közé tartoznak, a legtöbb üzemben rendszeres a részmunkaidős foglalkoztatás és a leállás minden évben. Mivel a szarvasmarhatenyésztés legeltetésre alapozódik, márciustól októberig jelentősen megnő a vágások száma. Más tényezők, mint pl. BSE és a száj- és körömfájás súlyos hatással voltak (remélhetően csak rövid távon) az iparágra. A szegényes fizetés és az ipar kevéssé munkásbarát környezete miatt minden évben nagy a fluktuáció, fokozódik az alkalmi munkáltatás, az egyéni vállalkozók igénybevétele - különösen a csontozó csarnokokban - és újabban a meghatározott időre szerződtetett külföldi (nem EU) munkások alkalmazása.

A Kormányzati Bizottság beszámolója azt javasolta, hogy a vágóüzemek számát csökkentsék a felére, és biztosítsanak nagyobb arányt a folyamatos alkalmazásnak az üzemben. Az ipar nem volt hajlandó kompenzálni a munkásokat, akik elveszítették állásukat, vagy a feldolgozókat, akiknek az üzemét bezárták. Ezt a helyzetet tovább komplikálta a farmerek erős lobbija, akik annyi üzemet akartak fenntartani, amennyit csak lehetséges, hogy jobban befolyásolhassák az árat, amit termékeikért kapnak. Bár az EU követelése, hogy minden húst fel kell címkézni a származási országnak, hátrányosnak bizonyult az ír termékekre, mivel más országokban a fogyasztók kifejezték a helyben termelt hús iránti preferenciájukat.

(A SIPTU jelentése alapján)