2000. VIII.évfolyam 5.szám

KITEKINTÉS

Belvárosi séta

Ausztria elsősorban nem mezőgazdaságáról és élelmiszeriparáról híres. Terem ugyan a sógoroknak búzája és bora, jó legelőik vannak az Alpokban és messze földön híresek tésztáik, süteményeik, de az agráriumuk a természeti adottságoknál fogva nem igazán versenyképes. Erőfeszítéseik azonban figyelmet érdemelnek. Ausztria nem adja föl egykönnyen a paraszti gazdálkodást, a sok támogatással fenntartott munkahelyeket, a múlt éltető hagyományait. Hogy erről meggyőződjünk, vidékre sem kell elutazni, Bécs kellős közepén is rájöhet az ember.

A szupermarketekben és bevásárló központokban kínáltatják magukat a szépen csomagolt és nemzeti emblémával ellátott hazai termékek. Sokféle vaj, sajt, szalámi, hús és kenyér sorakozik a polcokon, nem is szólva a konzervekről, csokoládékról, kekszfélékről és üdítő italokról. Az osztrák gazdák és a feldolgozóipar minden tekintetben keresi a fogyasztók kegyeit. A "találkozás" gyakran az utcán jön létre. Ha kell, Bécs belvárosában.

A Grábenen hatalmas sátor alatt ezerféle péksütemény, kalács, rétes és túróval, pástétommal, izesített zsírral megkent kenyérszeletek csábítják a bécsi polgárokat és a turistákat. A sátor közelében mustot és újbort mérnek az ínyencek örömére. Igényesen megtervezett bódé áll a dóm mellett Wiener Würstel felirattal, a jóféle illatok az utca másik oldaláról is átcsábítják a járókelőket egy falat kolbász és egy pohár sör elfogyasztására.

Az igazi ínyenceket parasztpiac várja a Kunstfórum előtti téren. Található itt minden, a leghíresebb specialitások az ország minden vidékéről. Aki bírja étvággyal, itt végig kóstolhatja Ausztriát. Szemet gyönyörködtető, ízes, természetes körülmények között készült, a hagyományból a modern időkbe átmentett ételekhez, italokhoz és konyhai alapanyagokhoz juthatnak itt a bécsi háziasszonyok. Szórakozásnak sem utolsó a vidéki életről üzenetet hozó díszes edények, konyhai eszközök, házi készségek megszemlélése. Helyben minden meg is kóstolható.

A kíváncsi utazó a változatosság kedvéért fölkeresheti a Schnitzelhaus hálózat valamelyik üzletét és egy hatalmas adag bécsi szelet mellett meditálhat azon, hogy miért nem lát hasonlókat Budapest belvárosában. Ha előfordul is, inkább csak sátoros ünnepeken. Budapest belvárosa - kormányzati és turisztikai negyede - nem nagyon szereti a vidéket. A Kossuth téren, a Parlamenttel átellenben, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium mellett éppencsak meghúzódik a Pick üzlete, és borfesztivál idején a Vörösmarty téren állnak ugyan sátrak, azon kívül azonban magyar élelmiszerek nem nagyon vétetik magukat észre az ország szívében. Inkább csak külföldi mintára szabott gyorséttermek és pizzériák találhatók.

Mindez csak arról jutott eszembe, hogy az Országimázs Központ és az Agrármarketing Centrum is nagyon töri a fejét, hogy miként lehetne a magyar agrárium útját egyengetni itthon és a nagyvilágban. Hát, a dolog egy része elég kézenfekvőnek látszik és némely PR-felelősnek nem is kellene az orránál messzebb nézni. Elég lenne kitekinteni a hivatala ablakán.

(Halogyi)

előző cikk újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre