Milyen a hentes, ha dán?
A Dán Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezetének az 1998-1999 közötti időre
sikerült kedvező kollektív szerződést kötni. Az elért eredmény fontosabb pontjai
a következőkben foglalhatók össze:
|
Modern idok - egy déniai húsüzemben (Hajdú Edit felvétele)
|
- az órabérek évente mintegy 3 százalékos az alapórabérek évi mintegy fél
százalékos, valamint a betegség idejére fizetett bér mintegy 2,5 százalékos
emelése összességében mintegy 5 százalék vásárlóerő emelkedést eredményez. A
munkáltató az eddigi 3 hét helyett 4 héten át fizeti a keresetpótló táppénz
összegét.
- a munkavállalók a szakmai képzés idejére jogosultak fizetett szabadságra,
melynek összege megegyezik a keresetpótló járandóság összegével.
- a szülés esetén az anyát 14 heti, az apát 2 heti fizetett szabadság, valamint
további egy nap fizetett szabadnap illeti meg.
- A nyugdíj értékmegőrzése érdekében a járulék összegét - melyből a munkáltató
2/3, a munkavállaló 1/3 részt visel - 0,9 százalékkal sikerült emelni, 5,7
százalékra.
Munkáltatói oldalról elért eredmény, hogy rugalmasabbá vált a
munkaidőbeosztás. A heti munkaidő elérheti a 42 órát úgy, hogy a háromhavi
átlag nem haladhatja meg a heti 37 órás átlagot. A napi rendes munkaidőbeosztás
17 óráról 18 órára módosult.
Lényeges vonása volt a tárgyalásoknak, hogy mindkét fél törekedett a
megegyezésre, kölcsönös engedményeket tett. Először fordult elő az utolsó 20
évben, hogy nem kellett az egyeztetőbiztos intézményét igénybe venni.
Így érthető, hogy az élelmiszeriparban az általános tagi szavazás során
elfogadták
a megállapodást. Ugyanakkor komoly gondot okozott, hogy más területeken a
szerződéseket a szakszervezeti többség elutasította, mely az egész Európai Uniót
meglepő általános sztrájkhoz vezetett. Az országos szavazás elutasító eredménye
az élelmiszeriparban két vonatkozásban is nehéz helyzetet eredményezett.
Nemcsak a kedvező bérmegállapodás eredményei nem érvényesülhettek, hanem a
munkát sem vehették fel. Egyrészt szolidaritásból, másrészt mert a
gépkocsivezetők teljesen beszüntették az élelmiszeripari szállításokat is.
A húsiparban dolgozók a sztrájkok alkalmával a szokásos juttatásban részesültek,
ami jóval alatta maradt a szokásos keresetnek. Különösen súlyossá vált a helyzet
a vágóhidakon, hiszen például a legnagyobb dán húsipari vállalatnál napi 30 ezer
sertés levágása maradt el. Megálltak a szállítások, igen jelentős számú sertés,
baromfi várt vágásra a vágóhidak telepein, amelyek több napos tartásra nem
voltak berendezkedve. Ezért az állatok érdekében folyamatosan kellett felmentést
adni az egyes üzemi szervezetek részére, hogy az állatok kínzását megelőzendő,
pusztulásukat elkerülendő, felvehessék a munkát arra a néhány napra, amíg a
feldolgozás megtörtént.
A sztrájk alatti bér jóval kisebb, mint amit a jól kereső húsipariak elérhetnek,
így
általános megnyugvást keltett, hogy a Parlament végül törvényi rendelkezéssel
oldotta meg a tagsági szavazás során az elutasítást kiváltó körülményeket.
A munka felvételét követően elképesztő számú élőállatot kellett a vágóhidaknak
fogadni, hogy elkerüljék a dán húsáruk minőségi színvonalának csökkenését. A
húsipari vállalatok korlátlan mennyiségben fizették volna a túlórát, a
szakszervezet is kénytelen volt bizonyos engedményeket tenni. Leginkább
azonban a hentesek igyekeztek a teljesítményt növelni, saját erejük
megfeszítésével. Itt jön a kérdés, hogy milyen a hentes, ha dán? Természetes,
hogy igyekeztek kihasználni a kínálkozó jó kereseti lehetőséget, nem gondolva a
saját egészségükben okozott károkra sem.
A dán szakszervezetek, köztük az élelmiszeripar is, nagy figyelmet fordít mind a
munkavédelemre, mind az egészségvédelemre. A túlóra korlátozása mellett,
állandó felvilágosító tevékenységet folytat a munkahelyi környezet, a
munkavégzés feltételeinek javítása, de az önpusztító teljesítményhajszolás ellen
is. A folyamatos munkaegészségügyi vizsgálatok azt mutatják, hogy a
teljesítmény kíméletlen emelése olyan fizikai - s időnként idegi - károsodást
idéz
elő, ami már 35-40 éves korban is rokkantságot idézhet elő.
A kapitalizmus kíméletlen versenye ez, mely először az állatot kényszeríti
méltatlan tartási feltételek közé, majd az állattal embertelenül bánó embert
teszi
önmaga pusztítójává. Ki lehet-e ebből az ördögi körből törni? A Dán
Élelmiszeripari Szakszervezet, a dán mezőgazdák és állatvédők szerint igen.
Ennek egyik fontos lépése, hogy az ember bánjon emberiesen a kezére jutott
állatokkal, hogy utána magát is felszabadíthassa a hajsza igájából.
A tönderi marhavágóhídon a közelmúltban fejezték be azt a közel négy évig tartó
beruházást, mely a jobb és embert kímélő munkahelyek kialakítását célozta. A
szakszervezeti bizalmi szerint a munkaközbeni testhelyzetek és a testmozgás
összhangban van az emberi test adottságaival, lényegesen csökkent a nehéz
emelések száma, mindez a munka termelékenységét is javította. Ezek a
törekvések nemcsak a húsipart jellemzik, hanem folyamatosan az élelmiszeripar
egészében. A Dán Élelmiszeripari Szakszervezet elnöke néhány évvel ezelőtt
másfél milliárd forintnak megfelelő összeget irányzott elő szakszervezeti
pénzből
munkahely-fejlesztési kutatásokra. A HDSZ-nek nincs ennyi pénze, de fejünk és
szemünk van, és számos dolog nem csak pénz kérdése.
Új életszemléletre van szükség, melyben felismerjük, hogy nem minden a pénz,
nem minden a haszon. Amennyivel többet viszünk haza, annyit veszítünk el
gyermekeinkben, s veszítenek el ők általunk, mert, amit látnak és tanulnak
tőlünk
az egy rideg, életérzés nélküli rideg holnap.
Szemünk előtt omlanak össze vagyonok és országok, mert a hatalomért és a világ
gazdasági meghódításáért folyó küzdelem áttolódott a pénz világába. Ha ez így
megy tovább, akkor egyre kevesebb pénz jut oktatásra, egészségügyre, tehát a
saját életünk emberivé tételére. A dán sztrájknak is megvan tehát a maga
tanulsága. Bár egyre többen ismerik fel ennek az igazságát, de még ott is sokan
vannak, akik a borítékot helyezik előtérbe.
Dr. Szira József