Eredményes tanácskozásra, gazdag élményekkel
Gyula várja a kongresszus küldötteit
Az Alföld gyöngyszeme látja az idén vendégül a magyar húsipar képviselőit,
hiszen november közepén Gyulán rendezik a Húsipari Dolgozók
Szakszervezetének (HDSZ) országos kongresszusát. Az éppen kilencvenedik
születésnapját ünneplő érdekvédelmi szervezet most elsőként tartja vidéken a
tanácskozását, ami jó alkalmat kínál a résztvevőknek arra is, hogy
megismerkedjenek e sok szempontból egyedülálló fürdőváros nevezetességeivel
és szépségeivel.
|
A város madártávlatból
|
Az ország délkeleti csücskében, közvetlenül a határ és a Fehér-Körös mellett
elterülő Gyula Magyarország legmélyebben fekvő területeihez tartozik. A város
nevét az okiratok már 1313-ból Gyulamonostorként emlegetik, s a város egészen
1950-ig békés megye székhelye volt. Legnevezetesebb műemléke az egyetlen
közép-európai téglavár, amely a török előtt épült, s egyetlen máig épen maradt
épület az egész Alföldön. A várban kiállítás található, s az ódon falak immár
harminchárom éve adnak otthont az országhatárokon túl is neves nyári szabadtéri
teátrumnak, a várszínháznak. A közkedveltségnek örvendő színház a vár belső
udvarán és az erődítmény előtti csónakázó tavon felállított tószínpadon mutatja
be évről évre prózai és zenés darabjait. Innen nem mesze található a gyógyító
hatásairól közismert gyulai Várfürdő, amely huszonhat, minden igényt kielégítő,
gyógyulást és felüdülést szolgáló medencéjével az ország legnagyobb és legszebb
fürdői közé tartozik. Nem is véletlen, hogy parkja hosszú évek óta
természetvédelmi terület. A strand árnyat adó fái között találhatjuk azt,
amelyik
alatt - a legenda szerint - a város nagy szülötte, Erkel Ferenc a Bánk bánt
írta. A
város ezen kívül könnyűiparáról, iskoláiról és természetesen húsiparáról híres.
Többen, és bizonyára nem jogtalanul, a magyar húsfeldolgozás egyik
zászlóshajójának nevezik a Gyulai Húskombinát Rt.-t. Itt, ebben a jellegzetesen
alföldi, nyáron mégis némi mediterrán jelleget kölcsönző városban tartja
kongresszusát a Húsipari Dolgozók Szakszervezete november közepén.
*
A HDSZ elnökségében merült fel az ötlet, hogy az idén elsőként ne budapesti
helyszínen rendezzék meg a soron következő kongresszust. Éppen ezért olyan
vidéki várost kerestek, ahol a húsiparnak nagy hagyománya van, a húsfeldolgozó
üzeme pedig sikereket mondhat a magáénak és az üzemben jól szervezett
szakszervezet működik. Talán nem tekinthető véletlennek, Gyulára esett a
választás. Lapunknak Bezdán János, a Gyulai Húskombinát Rt. szakszervezeti
vezetője és üzemi tanácsi elnöke, a HDSZ országos elnökségének tagja számolt
be az előkészületekről. A szakszervezeti vezető jelezte, a november 14-15-én
megrendezendő országos kongresszus szervezése az előre eltervezett menetrend
szerint halad. Szeretnék, ha az eredményes tanácskozás mellett gazdag
élményekkel térne haza a kongresszus százhúsz küldötte és harminc meghívott
vendége. A gyulai tanácskozást megtisztelik részvételükkel svéd, dán, osztrák és
lengyel szakszervezeti vezetők is. A HDSZ többezres tagságának képviseletében
érkező százhúsz küldöttet a Várfürdő tőszomszédságában található, patinás és
minden igényt kielégítő Agro Hotelben szállásolják el. A tanácskozás helyszínéül
pedig a gyulai polgármesteri hivatal díszterme szolgál, amely többször adott már
otthont magyar-román külügy- és honvédelmi miniszteri tanácskozásoknak is. A
kongresszusra érkező küldöttek és vendégek a tanácskozást megelőző nap,
november 13-án délután foglalják el szálláshelyüket, majd másnap tíz órakor a
Városháza dísztermében kezdődik az érdemi munka, melyet Kapuvári József, a
Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke nyit meg. A reggelit és vacsorát a
szálláshelyül szolgáló Agro Hotelben, míg az ebédet állófogadás keretében a
tanácskozás helyszínén fogyaszthatják el a résztvevők. Itt a kongresszus
tiszteletére és a HDSZ kilencven éves jubileumára emlékezve húsipari kiállítást
rendeznek a szervezők. Akik ígérik, mindent megtesznek a sikeres lebonyolítás
érdekében. A HDSZ kongresszusa a munkáját november 15-én, szombaton
délben fejezi be.
Bod Tamás