1997. V.évfolyam 4.szám

SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Eredményes tanácskozásra, gazdag élményekkel


Gyula várja a kongresszus küldötteit

Az Alföld gyöngyszeme látja az idén vendégül a magyar húsipar képviselőit, hiszen november közepén Gyulán rendezik a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) országos kongresszusát. Az éppen kilencvenedik születésnapját ünneplő érdekvédelmi szervezet most elsőként tartja vidéken a tanácskozását, ami jó alkalmat kínál a résztvevőknek arra is, hogy megismerkedjenek e sok szempontból egyedülálló fürdőváros nevezetességeivel és szépségeivel.

A város madártávlatból
Az ország délkeleti csücskében, közvetlenül a határ és a Fehér-Körös mellett elterülő Gyula Magyarország legmélyebben fekvő területeihez tartozik. A város nevét az okiratok már 1313-ból Gyulamonostorként emlegetik, s a város egészen 1950-ig békés megye székhelye volt. Legnevezetesebb műemléke az egyetlen közép-európai téglavár, amely a török előtt épült, s egyetlen máig épen maradt épület az egész Alföldön. A várban kiállítás található, s az ódon falak immár harminchárom éve adnak otthont az országhatárokon túl is neves nyári szabadtéri teátrumnak, a várszínháznak. A közkedveltségnek örvendő színház a vár belső udvarán és az erődítmény előtti csónakázó tavon felállított tószínpadon mutatja be évről évre prózai és zenés darabjait. Innen nem mesze található a gyógyító hatásairól közismert gyulai Várfürdő, amely huszonhat, minden igényt kielégítő, gyógyulást és felüdülést szolgáló medencéjével az ország legnagyobb és legszebb fürdői közé tartozik. Nem is véletlen, hogy parkja hosszú évek óta természetvédelmi terület. A strand árnyat adó fái között találhatjuk azt, amelyik alatt - a legenda szerint - a város nagy szülötte, Erkel Ferenc a Bánk bánt írta. A város ezen kívül könnyűiparáról, iskoláiról és természetesen húsiparáról híres.

Többen, és bizonyára nem jogtalanul, a magyar húsfeldolgozás egyik zászlóshajójának nevezik a Gyulai Húskombinát Rt.-t. Itt, ebben a jellegzetesen alföldi, nyáron mégis némi mediterrán jelleget kölcsönző városban tartja kongresszusát a Húsipari Dolgozók Szakszervezete november közepén.

*

A HDSZ elnökségében merült fel az ötlet, hogy az idén elsőként ne budapesti helyszínen rendezzék meg a soron következő kongresszust. Éppen ezért olyan vidéki várost kerestek, ahol a húsiparnak nagy hagyománya van, a húsfeldolgozó üzeme pedig sikereket mondhat a magáénak és az üzemben jól szervezett szakszervezet működik. Talán nem tekinthető véletlennek, Gyulára esett a választás. Lapunknak Bezdán János, a Gyulai Húskombinát Rt. szakszervezeti vezetője és üzemi tanácsi elnöke, a HDSZ országos elnökségének tagja számolt be az előkészületekről. A szakszervezeti vezető jelezte, a november 14-15-én megrendezendő országos kongresszus szervezése az előre eltervezett menetrend szerint halad. Szeretnék, ha az eredményes tanácskozás mellett gazdag élményekkel térne haza a kongresszus százhúsz küldötte és harminc meghívott vendége. A gyulai tanácskozást megtisztelik részvételükkel svéd, dán, osztrák és lengyel szakszervezeti vezetők is. A HDSZ többezres tagságának képviseletében érkező százhúsz küldöttet a Várfürdő tőszomszédságában található, patinás és minden igényt kielégítő Agro Hotelben szállásolják el. A tanácskozás helyszínéül pedig a gyulai polgármesteri hivatal díszterme szolgál, amely többször adott már otthont magyar-román külügy- és honvédelmi miniszteri tanácskozásoknak is. A kongresszusra érkező küldöttek és vendégek a tanácskozást megelőző nap, november 13-án délután foglalják el szálláshelyüket, majd másnap tíz órakor a Városháza dísztermében kezdődik az érdemi munka, melyet Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke nyit meg. A reggelit és vacsorát a szálláshelyül szolgáló Agro Hotelben, míg az ebédet állófogadás keretében a tanácskozás helyszínén fogyaszthatják el a résztvevők. Itt a kongresszus tiszteletére és a HDSZ kilencven éves jubileumára emlékezve húsipari kiállítást rendeznek a szervezők. Akik ígérik, mindent megtesznek a sikeres lebonyolítás érdekében. A HDSZ kongresszusa a munkáját november 15-én, szombaton délben fejezi be.

Bod Tamás

  újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre