Zalahús Rt.
A reálbér csökken, a bizalom még tart
A Zalahús Rt. még 1993 közepén sikeres privatizáción esett át,
részvényeinek
túlnyomó többsége a cég vezetőinek és munkavállalóinak kezébe került. Ezzel új
időszámítás kezdődött az idén 45 éves, megbízhatóan korszerű, a
versenyképességére sokat adó húsüzem életében. A munkavállalók közül azonban
sokan úgy érzik, hogy a reálbér csökkenésével nagy áldozatvállalásra
kényszerültek, s erről nem szabad elfeledkezni a meghatározó tulajdonrészt
szerzett vezetőknek.
Az idei év különösen mozgalmas volt Zalában. Gergely Tibort újraválasztották
szb-elnöknek, Horváth Jenő művezető az üzemi tanács vezetésére kapott -
hármas jelölés után - a társaktól bizalmat. A két elnökkel, továbbá Czotter Béla
energetikussal és Cser Zoltán export-csontozó szakmunkással, az szb tagjaival
beszélgettünk az érdekvédelem helyzetéről, a tagságot foglalkoztató kérdésekről.
Két sovány esztendő
Mindenek előtt a bérekről esik szó, s vélhetően nem csak azért mert november
végét mutatja a naptár, amikor elég beszédtémát ad az Érdekegyeztető Tanácsban
készülő 1996. évi ár- bérmegállapodás. A Zalahúsnál egyenlőre még az 1995. évi
bérek foglalkoztatják a szakszervezeti vezetőket. „1995-ben nem éppen rózsás
helyzet alakult ki nálunk" - üti meg az alaphangot Czotter Béla. A szakszervezet
25 százalékos bérkövetelésével szemben nem egészen 15 százalékos béremelés
valósult meg, az is megkésve, a nyár közepén, amikor a hatását már kevésbé
lehetett érezni. Gergely Tibor pontos és friss adatokkal is szolgál. Októberben
884 fő volt a Zalahús állományi létszáma. Az átlagbér bruttó 38.650 forint volt,
ezen belül a szellemieké 54.380 forint, a fizikai dolgozóké pedig 33.808 forint.
Az éves átlag - az alacsonyabb első félévi bérek miatt - ennél valamivel
szerényebb lesz, de ezekkel a számokkal a zalaiak még mindig elég jó helyet
foglalnak el a szakmai „toplistán".
A korábbi nagyon jó bérpozíció azonban meggyengült, aminek az oka elsősorban
abban kereshető, hogy 1994-ben a Zalahúsnál gyakorlatilag nem volt béremelés.
A két inflációs évben a munkavállalók nagy hátrányba kerültek, a bérek
reálértéke sokat romlott. Hogy kinek és mennyit, annak érzékeltetésére elég
annyi, hogy a Húsos egy régebbi számában közölt adatok szerint 1993-ban
35.890 forint volt az átlagbér a cégnél, a fizikaiak 23.404, a szellemiek 53.360
forintot kerestek az akkor még 1087 főt foglalkoztató vállalatnál. A számok
összevetéséből kiolvasható a borítékok elvékonyodása, habár vélhetően egy
nagyon differenciált folyamatról van szó. Tudni kell azonban, hogy 1994-ben
osztalékot sem fizetett a társaság.
Mindent egybevetve Gergely Tibor kolléga és az szb többi tagja is úgy véli, hogy
még az idén szükség volna némi „bérkiáramlásra", legalább két heti bérnek
megfelelő összegben. A karácsonyra való tekintettel is, számítanak a
vezérigazgató ígéretére. Emellett szükségesnek tartják, hogy - az idei
eredmények alapján - legyen osztalékfizetés. Osztalék nélkül nem erősödik a
tulajdonosi érzés - mondják -, pedig ez volna az MRP-s konstrukció értelme.
Törődés a tagsággal
A bérek vásárlóerejének csökkenésével a tagság fokozott igényeket támaszt a
szakszervezettel szemben. Zalában sincs ez másképpen, ahol 84 százalékos a
dolgozók szervezettsége. Hagyomány és elvárás tartja életben az ajándékozás, a
jutalmazás és a segélyezés különböző formáit. Az idén egy-egy kiló karaj,
virsli,
oldalas és szaloncukor kerül az ajándékcsomagba. Enélkül biztosan szegényebb
lenne sok ünnepi asztal, állítják a kollégák. Nőnapi ajándék, beiskolázási
támogatás, Mikulás-csomag, pénzjutalom a szakszervezeti „törzsgárdának",
megannyi alkalom a segítség és a szolidaritás kifejezésére. Persze mindez sok
szervezést kíván, de a tagság hálás érte. Nem is szólva a nyugdíjasok
kirándulásáról, amire az idősebb kollégák már hetekkel előre készülnek. „Fontos,
hogy az emberi kapcsolatok ne hidegüljenek el" - kommentálja Gergely kolléga,
amihez Czotter Béla még hozzáteszi, hogy „mindez javítja a szakszervezet
imidzsét".
Élnek az új lehetőségekkel is. Szervezik az Élelmiszeripari Dolgozók
Nyugdíjpénztárát. Kiemelik, hogy a cég ezer forintot vállal át dolgozónként a
tagsági díjból. Egyenlőre sokan azért nem lépnek be, mert a másik ezer forint,
amit a bérből vonnának le, az is sok. Úgy tapasztalják, hogy 25 ezer forintos
kereset alatt nem érdemes forszírozni a nyugdíjpénztári tagságot.
Az idén 120 család üdülhetett a cég által bérelt balatoni apartmanokban. A
szakszervezet igény szerint lakókocsikat telepített az olasz tengerpartra.
Ezenkívül több mint félszáz beutaló talált gazdára. Gyakorlatilag minden igényt
sikerült kielégíteni, aki akart, ezekben a szervezett formákban üdülhetett.
Horváth
Jenő úgy látja, hogy aki korábban megengedhette magának, hogy elmenjen
üdülni, igyekszik fenntartani az igényét. Egyébiránt a résztvevők 70 százaléka
fizikai dolgozó. Kedveltek az 1-2 napos kirándulások is. Trieszt, Bécs, München,
a Garda-tó, San Marino szerepelt eddig az uticélok között. A nagy álom: Párizs.
A közelebbi tervek közül jövőre Erdélybe szerveznek kirándulást, de készülnek
Kölnbe is, az Anugára. A szakmai vásár nagy vonzerőt jelent. Igény van ezekre
az utazásokra, amelyeket a szakszervezet is támogat.
Utazást szervezni az erre áldozó dolgozóknak, a kellemesebb feladatok közé
tartozik. Ugyanez nem mondható el a segélyezésről. Pedig ahogy a rendszeresen
üdülőknek, a gyakran utazóknak van egy kialakult „rétege", úgy a segélyre
szorulók köre is viszonylag behatárolható. Habár beszélgetőpartnereim szerint
segélyt kérni valamikor szégyen volt, ma már nem, az emberek rá vannak
szorulva az 1500-2000 forintnyi segítségre is. 1995-ben a Zalahús Rt. 1,1 millió
forint segélyt fizetett mintegy 350 igénylőnek. A szakszervezet évente 3-400
ezer
forintot fizet ki a csoportvagyon terhére. Egyesek „feszegetik" a segélyek
visszafogását, mások viszont a vezérigazgató egy korábbi nyilatkozatára
hivatkoznak, miszerint a dolgozók az átalakulás után is megkapják a korábbi
juttatásokat. A dolgozói tulajdonlás ezekben a kérdésekben is szerepet játszik,
nehezebb nemet mondani.
A Zalahúsnál is működik egy házi hitelkassza, amelyben 1,5 millió forint forog.
25 ezer forintos bruttó fizetésig lehet belőle kamatmentes kölcsönt felvenni, 10
ezer forintot 10 havi törlesztésre.
Gergely Tibor és Horváth Jenő egymást kiegészítve formálják a válaszokat a
feltett kérdésekre. A külső megfigyelőnek is feltűnik, hogy a szakszervezet és
az
üzemi tanács között jó a kapcsolat, az együttműködés. Az szb elnöke, aki a
választások előtt úgy ítélte meg, hogy célszerű szétválasztani az addig általa
betöltött két funkciót, azt az álláspontot képviseli, hogy kizárólag csak
szakszervezeti vezetőként határozottabban képviselheti a tagság érdekeit. Nem
lehet prioritást adni a tagság érdekeinek, ha egyidejűleg valamennyi dolgozó
érdekeit is képviselni kell - véli Gergely kolléga. A kettős tisztséget
szétválasztottuk, de a testületek összefonódása megmaradt - teszi hozzá Horváth
Jenő. Cser Zoltán szerint az emberek sem választják széjjel a kétféle
érdekképviseleti tevékenységet, nem is tudják pontosan, hogy melyik ügy melyik
testületre tartozik.
A vezetői funkciók megosztásánál Zalában azt hangsúlyozzák, hogy a titkos
választás - amely a jelölteknek a vesztés kockázatát is hordozta - erős
legitimációt, bizalmat adott a megválasztott tisztségviselőknek. Ez tükröződik
Gergely Tibor szavaiban amikor a beszélgetés végén így summázza véleményét:
- Lényegesnek tartom, hogy önállóak vagyunk, magunknak köszönhetjük, hogy
ide eljutottunk. Amit megszereztünk, azt meg kell becsülni. A menedzsmentnek
pedig úgy kell forgolódni, hogy maga mögött tudhassa a munkavállalókat. Cser
Zoltán a jövőre utalva - mint a társaság legfiatalabb tagja - mintegy
végszóként hangsúlyozta: - Bízok benne, hogy a szűk esztendőket gazdag évek
követik. Jó munkahelyek, jó kereseti lehetőségek lesznek a következő években a
Zalahúsnál.
Első a versenyképesség
Farkas Imre vezérigazgató készséggel nyilatkozott a Húsosnak.
- A húsiparban egyedülálló privatizációra vállalkoztunk, szinte kizárólag a
cégben dolgozóké lett a társaság tulajdona. Az MRP-vel semmi bajunk nincs,
négy év van még hátra, de már csak 100 millió forint tartozásunk van, azt is ki
tudnánk fizetni, de a kedvező kamatok miatt ezt nem tesszük - mondja. Az idei
évről szólva a Zalahús első embere és főrészvényese nagyon pozitív értékelést
ad.
„Szebb az eredmény, mint azt elképzeltük." A vagyoni helyzet, a piaci részesedés
alakulása, a technológia korszerűsítése, a gépkocsipark fejlesztése, a
számítógépes hálózat bővítése ennek a menetelésnek a főbb állomásai. A termelés
stabil hátterét jelenti, hogy az alapanyag 60 százalékát a saját földön
termesztett
takarmányon, saját hizlaldában nevelt sertés adja. Nyugodt, jó légkör jellemzi a
vállalatot - állítja a vezérigazgató úr. Kérdésre válaszolva nem cáfolja, hogy a
privatizáció után a pénzalapok feltöltése miatt nem volt 1994-ben osztalék és
béremelés sem. Nem volt könnyű ugyanis lépést tartani azokkal a húsüzemekkel,
amelyekbe a privatizáció révén friss tőkét pumpáltak és adókedvezményt is
kaptak.. - Mára azonban megfelelő versenyképességgel rendelkezünk és stabil
pénzügyi helyzetben vagyunk - mondja magabiztosan Farkas Imre. A
szakmában dúló versenyről pedig az a véleménye, hogy a konkurencia nem
mindig kíméletes, de ez így természetes. A bérekre visszatérve felhívja a
figyelmet arra - konkrét cégek megnevezése nélkül -, hogy a versenypozíciók
megszilárdítása miatt máshol is csak jelképes osztalékot fizettek és spóroltak a
bérrel is. A húsipar versenyképessége ugyanis visszahathat az egész
élelmiszergazdaságra. Ilyen összefüggésben a Zalahús Rt. „vezére", aki egyben
az ÉFOSZ elnöke is, némi aggodalommal tekint az 1996. év elé. Számításai
szerint a cégnél mintegy 60-80 millió forinttal növekednek a vállalkozói
költségek. Kérdés, hogy a magasabb költségeket itthon és külföldön érvényesíteni
lehet-e az árakban. (A még mindig csökkenő kereslet és a szűkülő
exporttámogatás mellett.) Ha az élelmiszeripar bukik, rámegy a magyar gazdaság
is - hangsúlyozza Farkas Imre, aki rendületlenül bízik a Zalahús és a szakma
jövőjében.
H.L.