Kemény bértárgyalások várhatók
 
Interjú Kapuvári Józseffel, a HDSZ elnökével
 
A szociál-liberális kormányzat első „tiszta" évében sem volt könnyű 
helyzetben a húsipar: az alapanyagárak szinte vég nélküli emelkedése 
kedvezőtlen makrogazdasági környezettel, a belső piac további szűkülésével 
társult. Kapuvári József, a HDSZ elnöke szerint az iparág dolgozóit leginkább az 
elbocsátások és az elhúzódó bérmegállapodások foglalkoztatták. Interjúnkból 
kiderül, hogy utóbbi tapasztalataiból kiindulva a szakszervezet már a jövő évre 
készül, kialakította bérminimum javaslatát, valamint a munkaadókkal kötendő 
ágazati kollektív szerződés tervezetét.  
- A húsipar leginkább az emelkedő alapanyagárak és - az év utolsó két 
hónapját kivéve - a húsáremelések okán adott hírt magáról. Ön hogyan értékeli 
az ágazat helyzetét? 
- A szó közgazdasági értelmében még nem stabilizálódott az iparág: 
kiegyensúlyozatlan az alapanyag-piac, több a piaci szereplő, mint aminek lennie 
kellene. Továbbra is erős differenciáltság jellemzi a cégeket. Néhány jól működő 
társaság (a Pick, a Zalahús, a Délhús, a Pápai Hús Rt. és ebben az évben a még 
állami tulajdonban lévő Ringa) többé-kevésbé el volt látva munkával, 
kapacitásait 
jól kihasználta és ennek következtében a bérek is emelkedtek. Hogy a 
teljesítmény hozta-e a nyereséget, az kérdéses. Továbbra is vannak kritikus 
pontjai az iparágnak, mint például a szekszárdi és a gyulai feldolgozó. 
Privatizációját megelőzően rossz volt a miskolci üzem helyzete is. A Debreceni 
Hús Rt. is ebbe a körbe tartozik, amely gyenge pénzügyi helyzete miatt nem 
tudott megfelelő mennyiségű alapanyagot vásárolni.  
- Az év elején többször szerepelt a napisajtóban a HDSZ, akkor az elbocsátások 
ellen tiltakozva léptek fel. Az év második harmadától kezdve azonban 
megritkultak a nyilvános szerepléseik, miért? 
- Számottevő elbocsátások az év első harmadát leszámítva nem voltak, azóta 
egy folyamatos létszámkarbantartás, racionalizálás a jellemző, ebben tehát egy 
normál piacgazdasághoz hasonlít a helyzet. Az év eleji létszámsokk után a 
bérkérdések okozták a legnagyobb gondot. A bértárgyalások nagyon nehezen 
indultak be, a cégek igyekeztek kitolni a bérfejlesztések kezdetét, ami aztán - 
eddig példátlan módon - időben rendkívül széthúzódott. A korábbi évekre az 
volt a jellemző, hogy az első negyedévet kihagyva április 1-jétől emeltek a 
vállalatok, amit az első három hónapban rendszerint alacsonyabb árbevétel 
indokolt, így ezt a gyakorlatot a szakszervezet is elfogadta. Idén viszont 
Kaposváron csak sztrájkfenyegetéssel tudtuk kikényszeríteni a béremelést - az 
ajánlott 5,5 százalék helyett 17 százalék fölötti szinten -, s Szekszárdon is 
csak 
kemény bértárgyalásokat követte a bérnövelés. Gyulán is nagyon sokáig húzódott 
az ügy, tavasszal az előző évben megharcolt emelést kapták meg a dolgozók, míg 
az idei évre vonatkozó bérfejlesztés csak szeptemberben valósult meg, csakúgy, 
mint a Vasi Hús Rt.-nél. Ezek a cégek a rossz helyzetben lévő feldolgozók közé 
tartoznak. Az viszont bizonyos szempontból érthetetlen, hogy a Zalahúsnál is 
nyárig csúszott a béremelés, hiszen ott megfelelő a kapacitáskihasználás és már 
évek óta jó színvonalú a termelés.  
- Végül hány százalékot sikerült kicsikarniuk? 
- A kormány által „belőtt" 15-17 százalék körüli alapbér-emeléseket értünk el, a 
tényleges keresetnövekedés ezt meg fogja haladni, s több cégnél a 20 százalékot 
közelíti, esetleg meg is haladja. Így év vége felé néhány helyen örvendetes 
jelenségeket is tapasztaltunk: az eredményesen gazdálkodók, ezt a szerényebb 
bérmegállapodást egyszeri kifizetéssel kompenzálják, amiben azért az is benne 
van, hogy a HDSZ napirenden tartja a bérügyeket.  
- Mi a céljuk a jövő évi béremeléseknél és annak elérése érdekében milyen 
stratégiát követ a szakszervezet? 
- A HDSZ választmánya elfogadta az ágazati béremelési minimumról szóló 
javaslatot, ami - mivel a tárgyalási ajánlatunkban eddig mindig azt a 
maximumot jelöltük meg, amiből engedni lehet - stratégiaváltásnak is 
nevezhető. Ezt a minimális béremelést 20 százalékban határoztuk meg, ez alatt 
nem kívánunk tárgyalni, a jobb cégeknél pedig mindenképpen efölött szeretnénk 
megállapodni.  Ebben a filozófiaváltásban szerepet játszik a - közös 
megbeszéléseink során - a svéd szakszervezeti kollégák által megfogalmazott és 
a HDSZ vezetői által elfogadott vélemény is, amely szerint aki nem tud rendes 
bért fizetni, az nem érdemli meg, hogy talpon maradjon. Azt egyébként mi is 
tapasztaltuk a magyar cégeknél, hogy többen hiába tartották alacsonyan a 
béreket, 
így is tönkrementek. Persze a „munkahely vagy bér" dilemmájával sajnos 
továbbra is számolnunk kell, s nagy kérdés, hogy „puhábbak" legyünk-e a 
gyengébb helyzetben lévő cégeknél, vagy az erőteljes fellépéssel esetleg éppen 
mi gyorsítsuk a tönkremenetelt. Abban viszont nem hiszünk, hogy a szerényebb 
bérköveteléssel meg lehet menteni a kínlódó cégeket.  
- Lesz-e jövőre termelési alapja ennek a 20 százaléknak? 
- Úgy gondolom, hogy igen, hiszen a prognózisok főképpen a sertés esetében - 
ha szerény mértékben is, de emelkedést jövendölnek. Kérdéses, hogy az export 
hogyan alakul, az pedig tény, hogy még a szerényen növekvő termelés sem tudja 
megoldani a kihasználatlan kapacitások problémáját.  
- Lesz-e jövőre ágazati kollektív szerződés? 
- A HDSZ 1989-es megalakulása óta próbálkoztunk ez ügyben megegyezni a 
húsipari munkaadókkal, de több javaslatunkat visszautasították. Idén nyáron 
viszont a munkaadók - nevezetesen a Húsipari Szövetség elnöksége - kerestek 
meg bennünket, hogy kössünk ágazati kollektív szerződést, amit mi pozitívan 
fogadtunk. Letettük javaslatunkat, amelynek egyes pontjait ugyan kifogásolják, 
de a szövetség elnöksége támogatja a szerződés jövő év január 1-jei hatályú 
életbeléptetését. Indítványunkba beépítettünk egy háromelemes ágazati 
minimálbért, külön a szakképzettség nélküli dolgozók, külön a szakmunkások és 
érettségizettek, illetve külön a felsőfokú végzettségűek számára, 16.000, 22.000 
és 30.000 forintos szinten. Szorgalmazzuk a 13. havi bér bevezetését, valamint 
az 
ágazati végkielégítési minimumrendszer megszületését.  
- Milyen tapasztalatokat szűrt le a HDSZ az utóbbi hónapok történéseiből?  
- Az elmúlt másfél év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy fordulatnak kell 
bekövetkeznie a szakszervezetek gondolkodásában - megjegyzem, hogy az 
elmúlt időszak sztrájkjai jelzik, hogy ez be is következik. A versenyszféra 
jelentős részében lejátszódott a privatizáció, ami azt is jelenti, hogy 
létrejött egy 
tipikus tőkés-bérmunkás viszony. Ez pedig azt jelenti számunkra, hogy 
követeléseinket a legkeményebb eszközökkel kell kikényszeríteni. Az is fontos 
tanulsága az elmúlt másfél évnek, hogy akármilyen kormány kerül hatalomra - 
legyen az akár választási küzdelemben a szakszervezetek segítségét élvező - 
tőkésként viselkedik. Így hiába szocialista a kabinet, az adott körülmények 
között 
egy kapitalizálódó ország piacgazdaságot építő kormánya lesz, a 
szakszervezeteknek vele szemben ugyanúgy kell viselkedni, mint a tőkés 
partnerekkel szemben.  
K.Z.