Kemény bértárgyalások várhatók
Interjú Kapuvári Józseffel, a HDSZ elnökével
A szociál-liberális kormányzat első „tiszta" évében sem volt könnyű
helyzetben a húsipar: az alapanyagárak szinte vég nélküli emelkedése
kedvezőtlen makrogazdasági környezettel, a belső piac további szűkülésével
társult. Kapuvári József, a HDSZ elnöke szerint az iparág dolgozóit leginkább az
elbocsátások és az elhúzódó bérmegállapodások foglalkoztatták. Interjúnkból
kiderül, hogy utóbbi tapasztalataiból kiindulva a szakszervezet már a jövő évre
készül, kialakította bérminimum javaslatát, valamint a munkaadókkal kötendő
ágazati kollektív szerződés tervezetét.
- A húsipar leginkább az emelkedő alapanyagárak és - az év utolsó két
hónapját kivéve - a húsáremelések okán adott hírt magáról. Ön hogyan értékeli
az ágazat helyzetét?
- A szó közgazdasági értelmében még nem stabilizálódott az iparág:
kiegyensúlyozatlan az alapanyag-piac, több a piaci szereplő, mint aminek lennie
kellene. Továbbra is erős differenciáltság jellemzi a cégeket. Néhány jól működő
társaság (a Pick, a Zalahús, a Délhús, a Pápai Hús Rt. és ebben az évben a még
állami tulajdonban lévő Ringa) többé-kevésbé el volt látva munkával,
kapacitásait
jól kihasználta és ennek következtében a bérek is emelkedtek. Hogy a
teljesítmény hozta-e a nyereséget, az kérdéses. Továbbra is vannak kritikus
pontjai az iparágnak, mint például a szekszárdi és a gyulai feldolgozó.
Privatizációját megelőzően rossz volt a miskolci üzem helyzete is. A Debreceni
Hús Rt. is ebbe a körbe tartozik, amely gyenge pénzügyi helyzete miatt nem
tudott megfelelő mennyiségű alapanyagot vásárolni.
- Az év elején többször szerepelt a napisajtóban a HDSZ, akkor az elbocsátások
ellen tiltakozva léptek fel. Az év második harmadától kezdve azonban
megritkultak a nyilvános szerepléseik, miért?
- Számottevő elbocsátások az év első harmadát leszámítva nem voltak, azóta
egy folyamatos létszámkarbantartás, racionalizálás a jellemző, ebben tehát egy
normál piacgazdasághoz hasonlít a helyzet. Az év eleji létszámsokk után a
bérkérdések okozták a legnagyobb gondot. A bértárgyalások nagyon nehezen
indultak be, a cégek igyekeztek kitolni a bérfejlesztések kezdetét, ami aztán -
eddig példátlan módon - időben rendkívül széthúzódott. A korábbi évekre az
volt a jellemző, hogy az első negyedévet kihagyva április 1-jétől emeltek a
vállalatok, amit az első három hónapban rendszerint alacsonyabb árbevétel
indokolt, így ezt a gyakorlatot a szakszervezet is elfogadta. Idén viszont
Kaposváron csak sztrájkfenyegetéssel tudtuk kikényszeríteni a béremelést - az
ajánlott 5,5 százalék helyett 17 százalék fölötti szinten -, s Szekszárdon is
csak
kemény bértárgyalásokat követte a bérnövelés. Gyulán is nagyon sokáig húzódott
az ügy, tavasszal az előző évben megharcolt emelést kapták meg a dolgozók, míg
az idei évre vonatkozó bérfejlesztés csak szeptemberben valósult meg, csakúgy,
mint a Vasi Hús Rt.-nél. Ezek a cégek a rossz helyzetben lévő feldolgozók közé
tartoznak. Az viszont bizonyos szempontból érthetetlen, hogy a Zalahúsnál is
nyárig csúszott a béremelés, hiszen ott megfelelő a kapacitáskihasználás és már
évek óta jó színvonalú a termelés.
- Végül hány százalékot sikerült kicsikarniuk?
- A kormány által „belőtt" 15-17 százalék körüli alapbér-emeléseket értünk el, a
tényleges keresetnövekedés ezt meg fogja haladni, s több cégnél a 20 százalékot
közelíti, esetleg meg is haladja. Így év vége felé néhány helyen örvendetes
jelenségeket is tapasztaltunk: az eredményesen gazdálkodók, ezt a szerényebb
bérmegállapodást egyszeri kifizetéssel kompenzálják, amiben azért az is benne
van, hogy a HDSZ napirenden tartja a bérügyeket.
- Mi a céljuk a jövő évi béremeléseknél és annak elérése érdekében milyen
stratégiát követ a szakszervezet?
- A HDSZ választmánya elfogadta az ágazati béremelési minimumról szóló
javaslatot, ami - mivel a tárgyalási ajánlatunkban eddig mindig azt a
maximumot jelöltük meg, amiből engedni lehet - stratégiaváltásnak is
nevezhető. Ezt a minimális béremelést 20 százalékban határoztuk meg, ez alatt
nem kívánunk tárgyalni, a jobb cégeknél pedig mindenképpen efölött szeretnénk
megállapodni. Ebben a filozófiaváltásban szerepet játszik a - közös
megbeszéléseink során - a svéd szakszervezeti kollégák által megfogalmazott és
a HDSZ vezetői által elfogadott vélemény is, amely szerint aki nem tud rendes
bért fizetni, az nem érdemli meg, hogy talpon maradjon. Azt egyébként mi is
tapasztaltuk a magyar cégeknél, hogy többen hiába tartották alacsonyan a
béreket,
így is tönkrementek. Persze a „munkahely vagy bér" dilemmájával sajnos
továbbra is számolnunk kell, s nagy kérdés, hogy „puhábbak" legyünk-e a
gyengébb helyzetben lévő cégeknél, vagy az erőteljes fellépéssel esetleg éppen
mi gyorsítsuk a tönkremenetelt. Abban viszont nem hiszünk, hogy a szerényebb
bérköveteléssel meg lehet menteni a kínlódó cégeket.
- Lesz-e jövőre termelési alapja ennek a 20 százaléknak?
- Úgy gondolom, hogy igen, hiszen a prognózisok főképpen a sertés esetében -
ha szerény mértékben is, de emelkedést jövendölnek. Kérdéses, hogy az export
hogyan alakul, az pedig tény, hogy még a szerényen növekvő termelés sem tudja
megoldani a kihasználatlan kapacitások problémáját.
- Lesz-e jövőre ágazati kollektív szerződés?
- A HDSZ 1989-es megalakulása óta próbálkoztunk ez ügyben megegyezni a
húsipari munkaadókkal, de több javaslatunkat visszautasították. Idén nyáron
viszont a munkaadók - nevezetesen a Húsipari Szövetség elnöksége - kerestek
meg bennünket, hogy kössünk ágazati kollektív szerződést, amit mi pozitívan
fogadtunk. Letettük javaslatunkat, amelynek egyes pontjait ugyan kifogásolják,
de a szövetség elnöksége támogatja a szerződés jövő év január 1-jei hatályú
életbeléptetését. Indítványunkba beépítettünk egy háromelemes ágazati
minimálbért, külön a szakképzettség nélküli dolgozók, külön a szakmunkások és
érettségizettek, illetve külön a felsőfokú végzettségűek számára, 16.000, 22.000
és 30.000 forintos szinten. Szorgalmazzuk a 13. havi bér bevezetését, valamint
az
ágazati végkielégítési minimumrendszer megszületését.
- Milyen tapasztalatokat szűrt le a HDSZ az utóbbi hónapok történéseiből?
- Az elmúlt másfél év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy fordulatnak kell
bekövetkeznie a szakszervezetek gondolkodásában - megjegyzem, hogy az
elmúlt időszak sztrájkjai jelzik, hogy ez be is következik. A versenyszféra
jelentős részében lejátszódott a privatizáció, ami azt is jelenti, hogy
létrejött egy
tipikus tőkés-bérmunkás viszony. Ez pedig azt jelenti számunkra, hogy
követeléseinket a legkeményebb eszközökkel kell kikényszeríteni. Az is fontos
tanulsága az elmúlt másfél évnek, hogy akármilyen kormány kerül hatalomra -
legyen az akár választási küzdelemben a szakszervezetek segítségét élvező -
tőkésként viselkedik. Így hiába szocialista a kabinet, az adott körülmények
között
egy kapitalizálódó ország piacgazdaságot építő kormánya lesz, a
szakszervezeteknek vele szemben ugyanúgy kell viselkedni, mint a tőkés
partnerekkel szemben.
K.Z.