1995. III.évfolyam 5.szám

BÉR
ÉS
MUNKA

Az 1995. évi bértárgyalások tanulságai

Mint a félévi átlagbérek is mutatják, a kormányzati gazdaságpolitika mindenképpen elkönyvelhet magának egy sikert, ez pedig a bérek, keresetek szégyenletesen alacsony szinten történő „kordában tartása". A húsipari cégeknél folytatott bértárgyalások idei tapasztalatai a következőkben összegezhetők:

1. Vagy el kell kezdeni a tárgyévre vonatkozó bértárgyalásokat a megelőző év szeptemberében, vagy rá kell térni a piacgazdaságban alkalmazott gyakorlatra, mely szerint egy bérfejlesztési év július 1-jétől július 1-jéig tart. Nehezen tartható ugyanis a jelenlegi gyakorlat, hogy még ősszel is az évi bérfejlesztésről vitatkoznak néhány cégnél a szakszervezetek és a munkáltatók, miközben a 30 százalékos infláció hatása mindenfajta ellentételezés nélkül rázúdul tagságunkra.

2. A bértárgyalásokat, és a magasabb bérek kikényszerítése érdekében alkalmazott eszközöket, információkat jobban kell központilag koordinálni - a HDSZ és az MSZOSZ szintjén is -, mivel a szociális partnerek (közéjük tartozik közvetett fellépésével a kormány is) valószínűsíthetően egyeztetik a szakszervezetekkel szemben érvényesítendő bérpolitikájukat.

3. A bérek emelése érdekében sokkal keményebben és határozottabban kell fellépni, ha kell, szakszervezetünk központi pénzügyi alapjait (sztrájkalap) és a helyi pénzalapokat is igénybe véve.

- A HDSZ fennállása óta folyamatosan figyelemmel kíséri és nyilvánosságra hozza a társaságoknál kimutatott kereseteket. A levonható következtetések igazolják azt a szakszervezeti álláspontot, hogy az alacsonyan tartott keresetek nem teszik versenyképesebbé az adott cégeket, sőt, a legjobb béreket fizető vállalatok fejlődnek a legdinamikusabban. A gyenge versenyképesség fő oka minden bizonnyal a béreken kívül keresendő. Szakszervezeti vétótól nem korlátozott szabad foglalkoztatáspolitika mellett szakmailag is érthetetlenek, szakszervezeti oldalról pedig elfogadhatatlanok a nagyon alacsony keresetek.

Kapuvári József elnök

Átlagkeresetek a húsiparban

Vállalat (Társaság)1995. I. félévi Ft/ fő/hó 1994. I. félév Változás
FizikaiszellemiÖsszesen
1. DÉLHÚS Rt. * - - 41996 35396 6600
2. Gyulai HK Rt. 22111 34941 24432 24403 171
3. Pick Szeged **         
4. RINGA 28696 34502 29562 24548 5014
5. DEBRECEN 2775137663 30272 25463 4809
6. 2B Kft. Cegléd 22075 31861 26968 19216 7752
7. Pini Hungary Kft. 29021 44347 32273 23191 9082
8. SOLAMI Rt. 29670 45131 32866 28145 4721
9. Vasi Húsipari Rt. 26223 41463 29478 26442 3036
10. Pápai HK Rt. 30238 47926 39083 27693 11390
11. ZALAHÚS Rt. 27455 52953 33305 29880 3425
12. SOLVENT Rt. 30076 59394 46675 37400 9275
13. Bp-i Húsnagyker** 20132       
14. OHIKI 23871 43043 37624 38250 -626
15 Szekszárdi Hús Rt. 31099 41486 33310 30657 2653

* Ebben az adatban benne van a BÁCSHÚS Rt. adata is, mivel az idén egyesültek, de a feltüntetett 1994. I. félévi átlagbér a MŐBIUSZ átlaga, egyébként a BÁCSHÚS Rt. 1994. I. félévi átlagbére 33.142.-Ft volt.
Kolos „Miskolc" Kft. első negyedévi csökkent termelés miatt nincs adat, Herz Szalámigyár Rt. nem adott adatot.
**Lapzártáig nem érkezett adat

  újság tartalomjegyzék következő cikk
rovatban vissza rovat tartalomjegyzék rovatban előre