Az 1995. évi bértárgyalások tanulságai
Mint a félévi átlagbérek is mutatják, a kormányzati gazdaságpolitika
mindenképpen elkönyvelhet magának egy sikert, ez pedig a bérek, keresetek
szégyenletesen alacsony szinten történő „kordában tartása". A húsipari cégeknél
folytatott bértárgyalások idei tapasztalatai a következőkben összegezhetők:
1. Vagy el kell kezdeni a tárgyévre vonatkozó bértárgyalásokat a megelőző év
szeptemberében, vagy rá kell térni a piacgazdaságban alkalmazott gyakorlatra,
mely szerint egy bérfejlesztési év július 1-jétől július 1-jéig tart. Nehezen
tartható
ugyanis a jelenlegi gyakorlat, hogy még ősszel is az évi bérfejlesztésről
vitatkoznak néhány cégnél a szakszervezetek és a munkáltatók, miközben a 30
százalékos infláció hatása mindenfajta ellentételezés nélkül rázúdul
tagságunkra.
2. A bértárgyalásokat, és a magasabb bérek kikényszerítése érdekében
alkalmazott eszközöket, információkat jobban kell központilag koordinálni - a
HDSZ és az MSZOSZ szintjén is -, mivel a szociális partnerek (közéjük tartozik
közvetett fellépésével a kormány is) valószínűsíthetően egyeztetik a
szakszervezetekkel szemben érvényesítendő bérpolitikájukat.
3. A bérek emelése érdekében sokkal keményebben és határozottabban kell
fellépni, ha kell, szakszervezetünk központi pénzügyi alapjait (sztrájkalap) és
a
helyi pénzalapokat is igénybe véve.
- A HDSZ fennállása óta folyamatosan figyelemmel kíséri és nyilvánosságra
hozza a társaságoknál kimutatott kereseteket. A levonható következtetések
igazolják azt a szakszervezeti álláspontot, hogy az alacsonyan tartott keresetek
nem teszik versenyképesebbé az adott cégeket, sőt, a legjobb béreket fizető
vállalatok fejlődnek a legdinamikusabban. A gyenge versenyképesség fő oka
minden bizonnyal a béreken kívül keresendő. Szakszervezeti vétótól nem
korlátozott szabad foglalkoztatáspolitika mellett szakmailag is érthetetlenek,
szakszervezeti oldalról pedig elfogadhatatlanok a nagyon alacsony keresetek.
Kapuvári József elnök
Átlagkeresetek a húsiparban
Vállalat (Társaság) | 1995. I. félévi Ft/ fő/hó | 1994. I. félév |
Változás |
Fizikai | szellemi | Összesen |
1. DÉLHÚS Rt. * | - | - | 41996 | 35396 | 6600
|
2. Gyulai HK Rt. | 22111 | 34941 | 24432 | 24403 | 171
|
3. Pick Szeged ** | | | | |
|
4. RINGA | 28696 | 34502 | 29562 | 24548 | 5014
|
5. DEBRECEN | 27751 | 37663 | 30272 | 25463 | 4809
|
6. 2B Kft. Cegléd | 22075 | 31861 | 26968 | 19216 | 7752
|
7. Pini Hungary Kft. | 29021 | 44347 | 32273 | 23191 | 9082
|
8. SOLAMI Rt. | 29670 | 45131 | 32866 | 28145 | 4721
|
9. Vasi Húsipari Rt. | 26223 | 41463 | 29478 | 26442 | 3036
|
10. Pápai HK Rt. | 30238 | 47926 | 39083 | 27693 | 11390
|
11. ZALAHÚS Rt. | 27455 | 52953 | 33305 | 29880 | 3425
|
12. SOLVENT Rt. | 30076 | 59394 | 46675 | 37400 | 9275
|
13. Bp-i Húsnagyker** | 20132 | | | |
|
14. OHIKI | 23871 | 43043 | 37624 | 38250 | -626
|
15 Szekszárdi Hús Rt. | 31099 | 41486 | 33310 | 30657 | 2653
|
* Ebben az adatban benne van a BÁCSHÚS Rt. adata is, mivel az idén
egyesültek, de a feltüntetett 1994. I. félévi átlagbér a MŐBIUSZ átlaga,
egyébként a BÁCSHÚS Rt. 1994. I. félévi átlagbére 33.142.-Ft volt.
Kolos „Miskolc" Kft. első negyedévi csökkent termelés miatt nincs adat, Herz
Szalámigyár Rt. nem adott adatot.
**Lapzártáig nem érkezett adat