HÚSOS 2013. XXXI. évfolyam 2.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Választmányi ülés

Kongresszus, költségvetés, bérek

A HDSZ választmánya április közepén tartotta ülését Sárváron, ahol a részvevők megtekintették a nevezetes Nádasdy-várat és arborétumot.

A testület döntött a szakszervezet soros kongresszusának összehívásáról, amelyre 2013. október 10-12. között, Pápán kerül sor. Az alapszervezeti tisztújító taggyűléseket április 15 - szeptember 25. között kell lebonyolítani. Ebben az időszakban kell a jelöléseket leadni a HDSZ vezető tisztségekre is. Az országos választási bizottság vezetője Pászli Tibor (Kapuvár), tagjai Dávid Róbert (Kométa), Papp Imre (Gyula), Nagy János (Szeged), Szilágyiné Nagy Etelka (Szolnok), Török Gyula (Pécs), Takács Gábor (Pápa).

A testület tudomásul vette a HDSZ 2012. évi költségvetéséről adott beszámolót, az idei költségvetéssel kapcsolatban pedig módosítva fogadta el az elnökség javaslatát. A döntés értelmében a következő nyolc hónapra az alapszervezetek javára megváltozik a tagdíjak felhasználása, hogy több forrás álljon rendelkezésükre a helyi feladatok ellátására, a tagság segélyezésére. A HDSZ központi érdekvédelmi feladatainak ellátását tartalékok felhasználásával biztosítja a költségvetés.

Az alapszervezeti vezetők beszámolói alapján az első negyedévben a szakszervezet mindenhol felvette a kapcsolatot a cégvezetőkkel, de nem történt érdemi előrelépés az idei bértárgyalásokon. A Pick Szeged Zrt-nél az idén bevezetett új bérrendszer, az önkormányzati tulajdonba került húsüzemeknél személyi változások, máshol a piaci helyzet romlása hátráltatja a tárgyalásokat.

Kapuvári József aktuális szakszervezet-politikai kérdésekről tájékoztatta a testületet, nyugdíjba vonulása alkalmából Aranygyűrű kitüntetést adott át Szilágyi Istvánnénak, a Pick Szeged főbizalmijának, aki 1997-től volt aktív tagja a választmánynak.