HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 6.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Lapzárta után - Húsos demonstráció a fővárosban

Rekviem a magyar húsiparért

Hideg, téli időben gyertyás demonstrációt tartottak a húsosok 2012. december 8-án 17 órakor Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt. Tiltakoztak a gyulai és a kapuvári húsüzem bezárása ellen, szót emeltek a szakma megbecsüléséért és megemlékeztek az elmúlt két évtizedben megszűnt munkahelyekről. Harangzúgás nyitotta és zárta a méltóságot, felelősséget és szolidaritást tükröző légkörben megtartott eseményt.

Harkai Attila, a HDSZ választmányának elnöke, a pápai alapszervezet vezetője köszöntötte a demonstráció résztvevőit, a szakszervezetek, a sertéstenyésztők és más szervezetek képviselőit, a fogyasztókat, a szimpatizánsokat és a médiát. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy 1990-ig jó volt húsosnak lenni, aztán folyamatosan csak romlott a helyzet. – Nem akarunk a cukoripar, a textilipar sorsára jutni - mondta. – Nem csak a gyulai és a kapuvári kollégák vannak bajban, az ágazat minden munkavállalója megszenvedi a húsipar válságát. Bizonytalan a foglalkoztatás, évek óta nem volt tisztességes béremelés. Kijelentette: levegőhöz szeretne jutni az ágazatunk, mert mi nem csak túlélni, hanem végre nyugalomban szeretnénk élni. A megnyitó szavak után Kapuvári József petíciót adott át Budai Gyulának, a szaktárca államtitkárának, amelyet Petrusán Györgyné ismertetett az esemény résztvevőivel.

A HDSZ petíciója arra hívta fel Fazekas Sándor szakminiszter figyelmét, hogy ha a gazdasági környezet nem változik, akkor a gyulai és kapuvári húsüzemen kívül további húsipari nagyvállalkozások mehetnek csődbe. A Kormány kezében van a döntés, hogy a további csődök elkerülhetők legyenek, mivel sem a tulajdonosok, sem a cégvezetők nincsenek abban a helyzetben, hogy a húsipar versenyképességét akadályozó, sokszor lehetetlen feltételeken változtassanak. A szakszervezet arra kérte a szaktárca vezetőjét, hogy tegyen intézkedéseket a feketegazdaság visszaszorítás érdekében, ami szükségessé teszi az ÁFA csökkentését az Európában szokásos tíz százalék körüli szintre. Ezen kívül helyre kell állítani a piaci szereplők közötti egyensúlyt és támogatott forgóeszköz hitelekkel szükséges elősegíteni a cégek működését.

Ezt követően a felszámolásban érintett két húsüzem szakszervezeti bizottságának képviselői léptek a mikrofonhoz. Gyuláról Nagy János elmondta, hogy már 35 éve dolgozik szakemberként a Húskombinátban és átélte az üzem sorvadását, mialatt 2300 főről 400 főre zsugorodott a létszám. Kijelentette: a hentesek büszkék a nagy hagyományokkal rendelkező szakmájukra, bár a jelen kevés reményt ad, a jövő pedig bizonytalan. Emlékeztette a kollégákat, hogy a kirendelt felszámoló olyan helyzetet teremtett, hogy a 24. órában vannak, írják már a felmondó levelüket, ezért kapaszkodnak az utolsó szalmaszálba is. Sürgette a döntéshozókat, tegyék meg a szükséges intézkedéseket, hogy a munkahelyeik megmaradjanak és a jövőben is gyárthassanak gyulai kolbászt.

Pászli Tibor, a HDSZ alelnöke, a kapuvári kollégák képviselője szomorúnak nevezte, hogy – többszöri megpróbáltatás után - újra szót kell emelni a kisalföldi húsüzemért. Náluk a helyzet a gyulainál is rosszabb, mivel a Mikulás meghozta a felmondó levelet 250 kollégának. Szavait a demonstrálók erőteljes tiltakozással, pfujolással fogadtak. Hangsúlyozta: tragédia a kapuvári üzem csődje, ahogy 1200 főről a harmadára épült le az 1924 óta működő gyár létszáma és a megmaradóknak is most kiadták az útjukat. – A történtek ellenére a harcunkat nem adjuk fel – mondta -, mindent megtesznek azért, hogy az üzem újra induljon. Kapuvár nem engedheti meg, hogy a húsüzemben kiképzett emberek tudását más országok hasznosítsák.

A megszűnt húsipari munkahelyekre megemlékezve két hentes szakember, a programközlő Harkai Attila és a gyulai Nagy János munkaeszközöket csomagolt fehér és fekete lepelbe. Ezzel a szimbolikus gesztussal fejezték ki a tiltakozók aggódó és reménykedő érzéseit. Majd Kapuvári József, a HDSZ elnöke lépett a minisztérium előtt felállított emelvényre.

A fekete gazdaság miatt egyenlőtlen a verseny a húspiacon, van még ugyan néhány „mohikán”, akik a nagyüzemeket képviselik, de ha a kedvezőtlen folyamatok nem változnak meg, akkor a nagyipari húsfeldolgozás eltűnhet - mondta az elnök. Hangsúlyozta: nem értjük a kis- és a nagyüzemek szembeállítását, mivel mind a kettőre szükség van. Exportpiacokat megtartani, több ezer embernek munkát adni azonban csak a modern nagyipar tud, különösen a vágás tekintetében. Kiemelte: a Kormány kezében vannak azok az eszközök, amelyekkel a kedvezőtlen folyamatokat megváltoztathatja. Ha nem intézkednek, akkor a húsfeldolgozó hazai nagyiparnak befellegzett. Az a sok közpénz és magántőke, amit az elődeink több mint egy évszázadon át beáldoztak, hogy létrehozzák a modern nagyipart, semmivé válik. – Reméljük, hogy a kormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket - mondta. – Azért jöttünk ide, hogy ennek nyomatékot adjunk. Olyan helyen állunk – a szaktárca és a Parlament épülete között -, ahol az illetékesek meghallják a szavunkat. Annál is inkább, mert az országot és a közjót kifejező brand, hungarikum termékekről van szó.

Végül Németh György, a HDSZ társadalmi elnöke, a kaposváriak és a szakma nagy öregje úgy vélte, az illetékesek nem engedhetik meg, hogy a húságazat tovább zsugorodjon. Kiemelte: ebben a szakmában a 80-as években 37 ezer ember dolgozott, a világon és Európában sokfelé ismerték a termékeit. Most a szakmának új megbízásra van szüksége, hogy a további romlása megálljon. Nem szabad megengedni, hogy a gyulai és a kapuvári húsüzem eltűnjön a semmibe és 800 kollégánk földönfutóvá váljon.

A beszédek elhangzása után Harkai Attila megköszönte az MSZOSZ, a SZISZ, az ÉDSZ, valamint a szakmai és társadalmi szervezetek szolidaritását, az ÁFA-fórum támogatását. Felolvasta azoknak városoknak a neveit Szombathelytől Nyíregyházig, Szekszárdtól Debrecenig, ahol az elmúlt két évtizedben húsüzemeket számoltak fel, munkahelyek ezrei szűntek meg.

2012_12_12-b.jpg, 29kBA demonstráció látványos és erős érzelmi töltést adó jelenettel zárult: a résztvevők az egész program alatt kezükben tartott gyertyáikat és mécseseiket harangzúgás mellett, a megszűnt munkahelyekre emlékezve, elhelyezték a minisztérium bejárata közelében.

Közvetlenül a demonstráció után Budai Gyula államtitkár hivatali szobájában fogadta Kapuvári József elnököt, a gyulai és a kapuvári alapszervezet képviselőit és egy forró tea mellett megerősítette, hogy a szaktárca elkötelezett a húsüzemek megmentése mellett.

A demonstráción - ahol az MTI tudósítója mintegy száz főt látott - szervezett formában, az alapszervezetek utas listái alapján 278 fő húsipari munkavállaló, HDSZ -tag vett részt: Szeged, Baja, Gyula, Nádudvar, Szolnok, Pápa, Kapuvár, Kaposvár húsüzemeiből. A pécsi és az alsómocsoládi húsüzemekből a kollégák nem érkeztek meg a fővárosba, mert az autóbuszuk a nagy havazás miatt útközben elakadt. A húsosokon kívül mintegy 50 fő vett részt, köztük a vasutas, bányász és más szakszervezetek, illetve társadalmi és szakmai szervezetek képviseletében.