HÚSOS 2011. XIX. évfolyam 1.szám
KITEKINTÉS

Disznóságok a fővárosban

Húsz termékgyártó és hatvan kézműves kétszáz termékét ismerhette, kóstolhatta és vásárolhatta meg, aki február elején kilátogatott a Városligetben tartott mangalica fesztiválra. A szaktárca államtitkára az ágazat további támogatását ígérte.

Tavaly kemény fagyban, az idén szikrázó napsütésben ismerkedhettek a fővárosiak a mangalica termékekkel. A Vajdahunyad vár tövében, a Mezőgazdasági Múzeum előtt február első hétvégéjén tartott 4. Mangalica fesztivál az idén is sok kiállítót és látogatót vonzott. Ünnep, találkozó és vásár volt a javából, ahol a hagyományos ízek kedvelői nem csak kóstolhatták a bemutatott mangalica termékeket, de meg is vásárolhatták az éppen megkívánt kolbászt, sonkát, szalonnát és más finomságokat. Az érdeklődést fokozta, hogy húsz termékgyártó és hatvan kézműves kétszáz termékét zsűri minősítette és díjazta a legjobbakat.

Czerván György államtitkár, Kövér Zoltán tenyésztő,
Tóth Péter MOE-elnök

A díjakat Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára adta át, aki a mangalicát a magyar állattenyésztés nagykövetének, valódi hungarikumnak nevezte, a fesztivált pedig a tél végi időszak legjelentősebb gasztronómiai eseményének. Azt ígérte a fajtával foglalkozó tenyésztőknek, hogy a szaktárca továbbra is támogatja a korszerű technológiák elterjesztését, segíti a termékek elhelyezését a helyi vendéglátásban és az önkormányzati intézményekben.

Élve az alkalommal, a Húsos megkérdezte az államtitkár urat, hogy lesz-e az idén és a jövőben elegendő alapanyag, megfelelő áron a húsipar számára? Válaszában Czerván György úgy ítélte meg, hogy hazánkban jelenleg mélyponton van az állattenyésztés, nehéz feladat lesz a kedvezőtlen helyzetet megfordítása. Az agárgazdasági stratégia keretében azonban szeretnék felfuttatni az ágazatot, növelni a sertésállományt. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a mezőgazdaságban bővíteni lehet a foglalkoztatást, a munkaintenzív ágazatok, mint például a kertészet mellett, az állattenyésztésben is teremthetők új munkahelyek. Megerősítette: a sertésárak különböző okokból valóban ingadoznak, ami az Európai Unió szintjén is gondokat okoz, lehetséges azonban, hogy a magyar elnökség ideje alatt előre mutató lépés történik ezen a téren. Elmondta továbbá, hogy a költségvetésből idén 47 milliárd forint fordítható az állattenyésztés fejlesztésére. A takarmányellátást forgóhitellel kívánják segíteni. Az országban egyébként van takarmány, csak magas áron jutnak hozzá az állattartók.

A fesztiválra az ország különböző távoli helységeiből érkeztek kiállítók. Jó néprajzos és profi ízmester talán a húsfeldolgozás tájjellegét is fel tudta volna fedezni a sokféleképpen ízesített kolbászokban, az egyszerű látogató azonban kénytelen volt a saját érzékszerveire és a termékgyártó elmondására hagyatkozni. Az iklódbördöcei Tóth Károly hajdinás hurkával kedveskedett a pesti ínyenceknek, és a tavalyi sikeres bemutatkozás után több terméket hozott a vásárra, annak is köszönhetően, hogy egy pályázat révén fejleszteni tudta a családi vállalkozását. Egyébként minden részvevő szívesen büszkélkedett húsos alkotásaival. A tetétleni Kövér Zoltán, aki a legtöbb díjat besöpörte, elmondta, hogy a közelmúltban sikerült saját feldolgozót indítani, ahol a félszáz kocás állományából kikerülő vágóállatok egy részéből készíti speciális termékeit. Emellett beszállítója a Picknek, mert korlátozottak a piaci lehetőségei, csak bizonyos mennyiséget tud értékesíteni. A családi gazdaság egy külterületi tanyán működik, disznói innen kerülnek a Pick vágóvonalára, onnan pedig a nemesebb részek exportra.

Máskülönben támogatóként és kiállítóként - a nagy feldolgozók közül egyedül - a Pick is részt vett a fesztiválon mangalica termékcsaládjával. Csemege szalámi, vastagkolbász, szeletelt párizsi, virsli, füstölt májas, füstölt szalonna, tálcás zsír és kolbász szerepelt a felhozott termékpalettán. Az akciós áron kínált páros kolbásznak átütő sikere volt, miután több kiállítói is kissé felülárazta portékáját, a vastagabbnak vélt pesti pénztárcákra tekintettel. A fővárosi piacokon bármikor 1200 forint körüli áron beszerezhető mangalica sütőkolbászért nem mindenki kapkodott dupla áron. Vagy a piacokon kétezer forint körüli kilós áron beszerezhető házikolbászok kevésbé voltak kelendők másfélszeres áron.

Mindent egybevetve úgy tűnt, a fesztivál kezdi elhagyni gyermekbetegségeit, és ha a szervezők is úgy akarják, a jövőben tényleg komoly gasztronómiai eseménnyé nőheti ki magát. Feltétlenül javítani kell a vendéglátás feltételein, a napsütés hatására bekövetkezett sárdagasztáson, a kísérő programok színvonalán. Elbírja persze a Városliget a vurstli hangulatot, a pálinkázást, a nótázást, de a falusi romantika túladagolása nem tudja feledtetni a szervezésbeli hiányosságokat. Időben, térben, tömegben, fazonban lehet még igazítani a fesztiválon, de a negyedik alkalommal megtartott esemény valóban jó eséllyel pályázik arra, hogy a budapestiek kedvelt húsos ünnepe legyen.

(Halogyi)