2010. XVIII. évfolyam 3.szám |
BÉR ÉS MUNKA |
Gyulán megint várnakBár a HDSZ már tavaly decemberben világossá tette bérkövetelését, a Gyulai Húskombinátban máig nincs előrelépés, legközelebb júniusban ülnek tárgyalóasztal mellé a felek. Addig várnak. Közben a céget hírbe hozták egy szlovák befektetővel. Több a munka és a reményMár két tárgyalási forduló után eredménytelenül álltak fel a felek a Gyulai Húskombinátban folyó bértárgyalások után. A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) még 2009. decemberében közzétette az idei évre vonatkozó bérkövetelését, amely 6,5 százalékos emelés szükségességéről szól. (Az ágazatban bevett gyakorlat, hogy az egyik év áprilisától a következő esztendő áprilisáig tart a bérek szempontjából egy éves ciklus.) A békési fürdővárosban azonban sem a februári, sem az áprilisi egyeztetés nem vezetett eredményre a szakszervezet és a menedzsment között. Ruck János vezérigazgató azt közölte érdeklődésünkre, hogy a vártnál rosszabb értékesítési eredmények miatt egyelőre nincs lehetőség a bérek emelésére. Azt ő is, és Petrusán Györgyné, a HDSZ helyi vezetője is megerősítette, hogy legközelebb júniusban ülnek tárgyalóasztal mellé. - Az elmúlt hetekben nőtt a termelés, mert hétvégén és munkanapokon plusz műszakokban is folyt a termelés, ez reményt adhat arra, hogy a piaci folyamatok beindultak, ekként talán eredményes lehet a bértárgyalásokról szóló következő forduló - mondta a Húsosnak Petrusán Györgyné, a HDSZ gyulai szervezetének vezetője. Akitől megtudtuk, az év első hónapjaiban a termelés nem volt teljesen folyamatos, hiszen többször előfordult, hogy csütörtökönként vagy péntekenként kényszerűen szabadságolták a dolgozókat. Így vannak olyan alkalmazottak, akik éves szabadságuk terhére már 10-15 napot otthon voltak. Petrusán Györgyné megjegyezte, hogy a kisebb termelés, a kényszerű szabadságolások, valamint az eddig elmaradt béremelés miatt feszültségek tapasztalhatók. Ez annál inkább érthető, mert Gyulán az ágazati átlagot nem minden esetben éri el a bérezés mértéke. Arról már korábban beszámoltunk, hogy a Gyulai Húskombinát az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 80 százalékos garanciavállalása mellett 1 milliárd forint forgóeszközhitelt vett fel kereskedelmi bankoktól, hogy a termelést előzetesen meg tudja finanszírozni. Emellett a cég jelentős részben elköltözött a nagyobb üzemcsarnokából, amelynek révén éves szinten több száz millió forintos megtakarítást vár a tulajdonos és a menedzsment. Egy szlovák befektetői csoport a piacot teszteli?- Nem kívánok nyilatkozni a sajtóban megjelent állítólagos szlovák befektetőről - röviden csak ennyit mondott a Húsos érdeklődésére Ruck János vezárigazgató a sajtóban megjelent hírekről. Elsőként a Népszabadság május elején írt arról, hogy a korábban a Debrecen Hús Zrt. nagyobb részét megvásárló szlovák Penta-csoport érdeklődik a Gyulai Húskombinát iránt. A Penta korábbi akviziciói révén majdnem helyben van, hiszen a szomszédvárban működő Csabahús Kft.-nek is a tulajdonosa. A gyulai szakszervezeti vezető a szlovák érdeklődéssel kapcsolatban annyit mondott, hogy számukra nem volt meglepetés az országos sajtóban megjelent hír, hiszen hónapokkal korábban - néhány más érdeklődő mellett - egy szlovák küldöttség is felkereste a gyulai üzemet. A Húsos más forrásból úgy értesült, nem elképzelhetetlen, hogy a legnagyobb példányszámú politikai napilapnak a szlovák cégcsoport környezetéből szivárogtatták ki az információt, így tesztelik a piacot, az ágazatot, a szakmát és egyben a gyulaiakat is. Mint minden érdeklődést, ezt is érdemes bizonyos fenntartásokkal kezelni. Az elmúlt év szeptemberében gyulai fideszes önkormányzati képviselők a Gyulai Húskombinát főbejáratánál - a cég tulajdonosaival és a cégvezetéssel történt egyeztetés nélkül - bejelentették, hogy 15 napon belül egy komoly spanyol cég vételi ajánlatot tesz a cégre. Azóta is várják az ibériaikat és az ajánlatukat Gyulán. Ennél örömtelibb hír, hogy nemrégiben Gerhard Stengel, a németországi Bad Vibeli-i önkéntes tűzoltó parancsnokság nyugállományú vezetője, egyben Gyula város díszpolgára értékes édességadománnyal lepte meg több száz - a Gyulai Húskombinátban, a Gyarmati Trans Kft.-nél és a Nádudvari Húsüzemben dolgozó - szakszervezeti tagot. Az öröm annál is nagyobb volt, mert olyan, szerényebb körülmények között élő családok is kaptak az ajándékból, akik ezeket a minőségi termékeket a boltokban nem tudják megvásárolni. Bod Tamás
|
elöző cikk | újság tartalomjegyzék | következő cikk |
rovatban vissza | rovat tartalomjegyzék | rovatban előre |