HÚSOS 2009. XVII. évfolyam 6.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

A HDSZ 2010. évi bérpolitikai irányelvei

A HDSZ kongresszusa - a kialakult gyakorlatnak megfelelően - bérpolitikai irányelvet fogadott el a jövő évi bértárgyalásokhoz. Az elmúlt évre visszatekintve az irányelv megállapítja, hogy a 2009-ben a szakszervezetünk 5 százalékos inflációval számolt, amely az előrejelzések szerint éves szinten 4,3 százalékra várható. Tekintettel arra, hogy a HDSZ területéhez tartozó vállalkozásoknál néhány céget leszámítva a gazdasági válság miatt bérmegállapodás nem született, a munkavállalók többségének reálbér csökkenéssel kellett számolni az idén. A helyzetet súlyosbította, hogy a munkával való ellátottság a cégeknél kedvezőtlenül alakult, emiatt a gazdasági teljesítmény sem javította a bérpozíciót. Több vállalkozásnál jelentős reálbércsökkenés történt.

A kormányzati prognózis szerint 2010-ben várhatóan tovább csökken a bruttó hazai termék (GDP), gazdaságkutató intézetek szerint az éves infláció mértéke 4,1 % körül alakul. A jövedelmeket befolyásolja a cafeteria elemek adóztatása. Az adószabályok sajátos módon változnak jövőre, emiatt a 2010. évi bérpolitikának két irányba kell elmozdulni: a reálérték megőrzéséhez 160 ezer forintig emelni kell a bruttó kereseteket, 160 ezer felett emelés nélkül sem romlik a pozíció.

Az adószabályok változásáról vita bontakozott ki a kongresszuson. A hozzászólók hangsúlyozták, hogy a húsipari társaságoknál a fizikai dolgozók átlagbére alacsonyabb az országos átlagot szem előtt tartó 160 ezer forintos jövedelemhatárnál, emiatt elengedhetetlen a bérek emelése. Várható viszont, hogy feszültségek keletkeznek, mivel a jelentős arányban előforduló alacsonyabb bérek miatt kevesebb forrás jut az átlag feletti keresetek növelésére. A szakszervezet kénytelen lesz szociális szempontokat is mérlegelni, miután az adószabályok változása nem kedvez az alacsonyabb keresetű munkavállalóknak. Elhangzott, hogy tulajdonképpen jövő évre a közepes keresetűek reálbérét a kormányzat az adószabályok módosításával biztosította, az alacsonyabb keresetűeknél pedig ezt a feladatot rátestálta a munkahelyekre.

Az alapszervezeteknek a jövő évi bérkövetelés kialakításához az adott vállalkozás helyzetét, az inflációs prognózist és az adóváltozásokat célszerű alapul venni.

A 160 ezer forint alatti keresetekkel kapcsolatban az irányelv megállapítja: ezekben a bérsávokban reálbér növekedést kell elérni. A rendelkezésre álló gazdasági információk alapján a reálbérek érzékelhető növekedését legalább 5,5-6,5 százalékos bérnövekedés garantálhatja.

A 160 ezer forint feletti kereseteknél a változó adószabályok eredményezte nettó keresetnövekedés is ellensúlyozza az inflációt. Ezen kereseti sávokra javasolt bruttó béremelés mértékét vállalkozásonként, helyi szinten célszerű meghatározni.

Az elfogadott irányelv szerint célszerű a tárgyalások mielőbbi megkezdése akkor is, ha a konkrét béremelések időpontja 2010. január 1. utáni dátumra esik. A HDSZ Elnöksége a bértárgyalási, béremelési javaslatot írásban legkésőbb 2009. december 20-ig megküldi a gazdasági társaságok vezetőinek.

A kongresszus javasolta a bértárgyalások segítésére a HDSZ országos vezető testületeinek bevonását a béralkuba.

Országos bérmegállapodás

A minimálbér 73500 forint, a garantált bérminimum pedig 89500 forint lesz 2010. január elsejétől. Ebben állapodtak meg a szakszervezetek december 1-én az Országos Érdekegyeztetési Tanácsban a munkáltatók képviselőivel. A kormány erről rendeletet alkot. Mivel jövőre az adószabályok a különböző kereseti kategóriákban eltérő hatással lesznek a munkavállalók nettó keresetére, egységesen irányadó számszerű országos béremelési ajánlatot nem fogadtak el. Abban egyeztek meg a felek, hogy a helyi bértárgyalások sarokpontjának - 3,9 százalékos infláció mellett - a nettó keresetek reálértékének megőrzését ajánlják.

A megállapodáshoz mellékelt, a változó adószabályok hatását bemutató táblázatból az kiderül ki, hogy a minimálbértől a 100 ezer forintos havi bruttó keresetig legalább nettó 2,4 - 3 ezer forinttal kell emelni a bért, hogy a dolgozó reálkeresete ne csökkenjen. 100 ezertől 160 ezerig pedig nettó 3 - 4.3 ezer forintos emelés kell, hogy annyit lehessen vásárolni érte, mint az idén. Természetesen mindez akkor igaz, ha már január elsejétől „ketyeg” a fizetésemelés.