HÚSOS 2009. XVII. évfolyam 6.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Kaposvár szívesen fogadta a húsosokat

Válsággal küzd a húságazat, de van jövője

Veszteséget termelő élelmiszeripar, bérharc és válság. Megszűnő munkahelyek és átlag alatti keresetek. Számos ok az elkeseredésre, mégis bizakodó hangulatban ülésezett 2009. november 26-28. között Kaposváron a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének 8. kongresszusa. Küldöttek és vendégek egyetértéssel szóltak arról, hogy az ágazatnak minden nehézség ellenére van jövője.

Családi kép Kaposvár főterén

A kongresszus, amelyen magas rangú vendégek is kifejtették a véleményüket, elfogadta az elmúlt négy évről szóló beszámolót, a PEB jelentését, a jövő évi bérpolitikai irányelvet, újraválasztotta Kapuvári Józsefet elnöknek, valamint a következő ciklusra új elnökségnek és választmánynak adott mandátumot. A tanácskozás részvevői közleményben sürgették az országos bérmegállapodás megkötését, valamint állásfoglalásban követelték a húságazat fejlesztését. A vezető testületek kitüntetésben részesítettek több tisztségviselőt.

A húsos kongresszust a kaposvári színház művészei zenés műsorral köszöntötték, amely oldotta a feszültséget, jó hangulatot teremtett a tanácskozáshoz. A színészek után Szita Károly, Kaposvár polgármestere köszöntötte meleg szavakkal a küldötteket. Mint mondta, azért jött el a rendezvényre, hogy kifejezésre juttassa, mennyire büszke a város arculatát meghatározó húsosokra. Úgy ítélte meg, hogy a gazdasági válság minden ágazatot sújt, de az állattenyésztést és a húsfeldolgozást különös erővel. A kaposvári húsüzem korábbi helyzetére utalva kijelentette: küzdeni kellett a tőke és a különböző kormányok ellen is, hogy megvédjék a vágóhidat, a munkahelyeket. Számukra azért is fontos a gyár, mert kaposvári termékeket készít. Elmondta, hogy a városban támogatják a vállalkozásokat, ha kell adókedvezményekkel is, hogy munkahelyeket teremtsenek. - Ha ugyanis munka van, minden van, ha nincs munka, semmi sincs - fejezte be köszöntőjét a polgármester.