HÚSOS 2008. XVI. évfolyam 4.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Nyáridő tombol a PICK-nél

Népszerű nyaralóhelyek itthon és külföldön

A tavaszi menetrendszerű bértárgyalási maraton után a nyár már nem alkudozásokkal telik a PICK vállalatoknál: aki teheti pihen és nyaral, sokan veszik igénybe a szakszervezeti üdülési lehetőségeket is, különösképp hogy idén nemcsak a Balaton, hanem az Adria is szerepel a kínálatban. Ugyancsak a közös kikapcsolódás igényét jelzi, hogy a közelmúltban több százan ott voltak a PICK családi hétvégén is, s nemcsak szegediek.

Golhovics GáborTeltházas a PICK siófoki szakszervezeti üdülője: túlszárnyalták a tavalyi 80-90 százalékos kihasználtságot, s idén már mindössze egy-két ágy áll - azok is javarészt technikai okokból - üresen, gyakorlatilag ki lehetne tenni a „megtelt” táblát. A szakszervezet által 2004 óta kezelt céges üdülő már az előszezonban is népszerű volt, jelenleg augusztus végéig hetenként váltják egymást a turnusok, s az őszi időszakra ugyancsak foglaltak már a szállások, minden hétvégére jelezték egy- egy üzemegység dolgozói vagy baráti társaság tagjai a helyigényüket. Golhovics Gábor szakszervezeti elnök azt mondja: a negyven férőhelyes üdülő nemcsak a szegediek, hanem a pécsi, a bajai és az alsómocsoládi üzemegységek dolgozói körében is népszerűbbé vált. A balatoni hét ára személyenként 17 ezer forint, ami a szállás és az idegenforgalmi adó mellett a reggelit is magában foglalja. A szakszervezeti tagok a nyaralásukhoz 10 ezer forint hozzájárulást kapnak.

Ebben az évben már nemcsak a magyar, hanem a horvát tenger is várja a pickeseket. Amint Golhovics Gábor megjegyzi, a Délhús horvátországi bérleménye révén ugyan a cégek összeolvadása óta korlátozottan adódott alkalom más telephelyen dolgozóknak is az adriai vakációra, ám nagyobb létszám előtt az idei nyártól nyílt meg ez a lehetőség. A PICK üzemi tanácsa ugyanis úgy döntött: a korábbi szállás szomszédságában bérel még egy négyszemélyes apartmant. A Trogir melletti szálláshely kihasználtsága azt jelzi, volt igény erre: a június közepétől szeptember derekáig tartó szezonban összesen 13 turnusban váltják egymást a vakációzók. A négyfős apartmant

a dolgozók - a valós piaci árnál jelentősen kedvezőbb díjtétellel - 70 ezer forintért vehetik hét napra birtokba.

Miközben sokan nyaraltak, esetleg készülnek közelebbi vagy távolabbi vakációjukra, a többség azért idén is odahaza igyekszik átvészelni a kánikulai napokat és fülledt estéket. Számukra is kikapcsolódást hozott a június végén megrendezett vízparti PICK-party. A családi napot tavaly szervezték meg első alkalommal, a mintegy hetven résztvevő akkor elhatározta, hogy megpróbálnak hagyományt teremteni, s ebben az évben több embert megmozgatni. A célkitűzés olyannyira sikerült, hogy a résztvevők folyamatos bővülése nyomán a rendezvény előtt többször kellett a közös főzéshez kellő húsrendelést módosítani: a kezdetben 100-200 fősre tervezett rendezvényen végül mintegy félezren gyűltek össze a Szeged-Kiskundorozsma melletti sziksósfürdői strandon, ahol a szegediekhez különítményként külön busszal érkezve csatlakoztak Bajáról ötvenen, Alsómocsoládról pedig további negyvenen.

A családi napon gyerek és felnőtt egyaránt megmérethette ügyességét: a főzőversenyen a cég által biztosított alapanyagokból 17 bográcsban rotyogott az ebéd, eközben ki-ki kora, ereje és vérmérséklete szerint rajzban, arcfestésben, fociban, kapura rúgásban, tollaslabdában, kötélhúzásban, úszásban, a kényelmesebbek sörivásban bizonyíthatták rátermettségüket. Mindezek után éjszakába nyúló zenés-táncos mulatság következett, amely már önmagában is előrevetítette azt, hogy valószínűleg 2009 sem múlhat el közös családi nap nélkül Szegeden.

B. Papp László

Ugyan az üdüléseket és a PICK családi napot is a szakszervezet szervezte, mind a programokon, mind a vakációs akciókban való részvétel lehetősége független attól, hogy valaki tagja-e a szakszervezetnek. Az utóbbi időszakban arányaiban ugyan jelentősen nem változott a taglétszám - tíz PICK dolgozóból négy tagja az érdekképviseletnek - , ám a fluktuáció és a nyugdíjazások miatt némileg mégiscsak csökkent a tagok száma. Golhovics Gábor szakszervezeti titkár megjegyezte: ugyan több olyan kezdeményezés lesz ezentúl is, amelyet szakszervezeti tagságától függetlenül bárki igénybe vehet, ám az érdekképviselet mozgásterét és lehetőségeit alapvetően meghatározza, hogy a jövőben miként alakul a taglétszám. Több taggal a háta mögött, többet tehet a szakszervezet.